czyli jak rozumie zacisk przedni założony na seryjną zwrotnice powoduje to samo co zacisk z preludy 2.2 czyli pasuje pod to tarcza 262 czy można pakowac jakąś specjalną tarcze 282 ?
Z tego co się orientuję to w przypadku ED9 potrzebujesz zwrotnicę z EE8 oraz tarczę 262mm(lub 282mm) do tego jarzmo i zacisk z ATR. Polecam jednak od razu przejść na 282mm.
http://allegro.pl/tarcze-hamulcowe-mg-z ... 13355.html
Jak się gdzieś mylę to mnie poprawcie Sporo było tematów o tym tematów, poszukaj trochę.
pompa i serwo 1 cal spoko bez problemu p&p jedynie troche trzeba pokrecic i pokombinowac. Dobrze tez zdjac deske bedzie latwiej nie wiem jak od ATR'a ale od pralki zeby na seryjnej zwrotnicy zrobic 262 to trzeba troche jarzma zdjac. wiec wydaje mi sie ze od z Jarzmem od ATR'a bedzie identycznie.
Naprawde zalezy Ci na zrobieniu 262 na dwoch tloczkach?? nie lepiej dolozyc troche i miec zwrotnice od EE i robic 282.
Koszt zaciskow od ATR'a jest wiekszy niz od pralki. dolozysz jeszcze troche i masz zwrotnice.
sila hamowania i roznica 282 w stosunku do seryjnego 242, jest ogromna moim zdaniem. Wiec moze warto dolozyc jescze troche i miec lepiej? Chyba ze strasznie ci sie spieszy...
ktos jeszcze pisał na forum o tym jak przerabial tloczki w zaciskach z ATR'a zeby klockow za wczesnie nie trzeba bylo zmieniac. Ktoś ze Szczecina ale nie pamietam nicku.
Na prędkosci mi nie zalezy ale koszt 282 do 262 jest większy bo dochodzą zwrotnice a jak by sie jeszcze okazało ze sworzeń czy łożysko jest padnięte to mam kolejne koszta ,a pompa 1' z zaciskami od atr'a przewodami z oplocie i tarcza 262 w wyprutym ed7 raczej i tak będom mi wyrywać plomby chyba ?
Bo z tego co sie orientowałem to koszt zwrotnic to około 400-500zł a różnicy jakiejs mega wielkiej chyba nie ma ?
No i dochodzi do tego jeszcze możliwość ze zacznie sie coś sypać typu wygnie sie wachacz od takiej kotwicy czy moze mi sie zdaje ?
Tasiem decyzja nalezy do Ciebie. Jezeli kiedykolwiek planujesz zmiane silnika i jego mocy na wieksza to chyba lepiej czuc sie bezpieczniej. zawsze to troche inne chamowanie ze wzgledu na powierzechnie klocka i tarczy. Jednak jak chce zostac przy seryjnych zwrotnicach i wjechac z 1calowym serwem to bedziesz mial twardszy pedał i wieksza sile hamowania. Roznica bedzie i tak na plus w porownianiu do serii.
co do giecia sie wachaczy to watpie zeby mialo cos takiego miejsce roznica jest w nich tylko pod wzgledem mocowania hebla co umozliwia wsadzenie wiekszej tarczy z wiekszym zaciskiem.
M!R@S jesli masz ochote na 300 i jezdzisz na 16' to nic nie stoi na przeszkodzie. poprawa hamowania bedzie bardzo duza i do tego znaczek TypeR na zacisku to juz lans bo chyba na tych z EP3 i s2000 byly z przodu takie wytloczenia chyba ze sie myle
A panowie panowie jeszcze takie pytanie czy jak np załoze 262 na przód to jakies modyfikacje korektorów siły hamowania bede musiał przeprowadzić zeby tyl dostawał troche wiecej siły ?
A masz pustą dupę? Bo jak tak to nie ma sensu bo i tak będzie Ci tył hamował wcześniej od przodu...
U siebie mam 282 z przodu i 260 z tyłu seryjny korektor siły hamowania i pompę 1 cal i zawsze jak jest mokro to dupa pierwsza się blokuje niż przód...i jest zbroja obsrana...