Nagle przy wcisnieciu gazu nie wkreca sie kompletnie (nawet jak wcisne sprzeglo to nie zwiekszaja sie obroty w trakcie jazdy) po odpuszczeniu na chwile zaraz jest ok, a to tak przy jakims szarzowaniu bo na prostej jest ok ale moze mi sie zdawac.
Mysle o problemie z zaplonem palec/kopulka/kable/swieze lub generalnie aparat
oraz uklad paliwowy, czyli filtr/pompa/wtrysk.
Odnosze wrazenie ze przy pelnym baku tego nie bylo, dopiero od polowy jakos sie zaczyna ale nie dam sobie teraz glowy urwac, to samo bylo w trakcie kupowania w baku licho co bylo, a po zalaniu nie bylo takiego objawu az do spalenia polowy zawartosci, to by wskazywalo uklad paliwowy, moze zaciaga jakies syfy, gdy odpuszcze gaz na chwile cofa sie i potem jest ok.
Dnia nastepnego wymienilem filtr paliwa, ze starego filtra wylewalem benzyne i przed filtrem leciala benzyna brazowa, z wylotu za to czysciutka, oczywiscie ze takie jest jego zadanie, ale w srodku mialem wrazenie ze jest nawet jakis kamyk z syfu jakby sie uzbieral i utwardzil, jednak po przejazdzce dalej bylo to samo.
Kolejnego dnia - dzisiejszego, jezdzilem spokojnie, pare razy na prostej go pociagnalem do odcinki, a potem wieczorem nagle stwierdzilem i sprawdze, zazwyczaj wjezdzajac na rondo przy wiekszej predkosci i mocnym przechyleniu auta mialo to miejsce, dzis sie zdziwilem bo nie bylo takich objawow a mialem wrazenie ze z stalowych 14" felg spadna mi opony, po wyjsciu z zakretu na chwile sie zamulil w zakresie 4-5k ale nie tak mocno jak wczesniej, tym razem jakby przerwalo, wiec znow powracam do kwestii zaplonu.
Na jutro mam zamowiona nowa pompe paliwa, ale mysle czy od razu nie zakupic kopulki i palca, kable dobre (wczoraj pozyczone od kolegi), w ciagu paru dni nie zdazylem jeszcze sprawdzic swiec.
Takze mam dwie konkluzje
-Kupujac auto bylo malo paliwa, moze bylo pelno syfu i pompa zaciagnela go lub zaciaga podczas przechylow auta (zakrety, ostry start), wymaga wymiany pompy i czyszczenia baku po ogledzinach jak to w srodku wyglada
-Palec i kopulka do wymiany, zuzyte elementy lub zabrudzone (do sprawdzenia razem ze swiecami), wariuje przy mocnym obciazeniu silnika.
Moze ktos sie spotkal z podobnym efektem, przegrzebalem forum, ale jest tyle tego ze moglem cos pominac
Dodaje na koniec, nie wskazuje zadnego bledu, oprocz nr 17 czyli od predkosciomierza, nie moge ucelowac linka w skrzynie
[ Dodano: 2013-04-27, 00:15 ]
-------
Znalazlem cos takiego w manualu, na czerwono i zolto zaznaczylem ze te problemy filtr/pompa sie pokrywaja