Tuning a LPG - wykresy
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-02-10, 11:30

jarunioo napisał(a):mam głupie pytanko, nie próbowałeś założyć blosa bliżej przepustnicy??
standartowo miksery gazowe sa na przepustnicę dokładane, to moze lepsze ciśnienie zasysu gazu dawać

tu nie za bardzo chodzi o jazde na gazie lecz o jazde na benzynie ;)

zwezka w tym przeszkadzala teraz juz nie
na gazie sie nie ciagnie do wyzszych obrotow wiec nie ma takiej potrzeby z tym co mowisz

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-02-10, 16:46

blos nie wykorzystuje zjawiska podciśnienia tak jak zwykły mikser. zalecane jest aby był jak najdalej od przepustnicy.

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-02-10, 17:41

a włąśnie że wykorzystuje podciśnienie bo każdy gaz zawsze przepływa od większego ciśnienia do niższego i tego sie nie oszuka. U mnie był blos koło przepustnicy u kukusa daleko i oba działaly bo w rurze od dolotu nie licząc małych strat przepływu podciśnienie niewiele się zmienia w funkcji długośći. A i tak polecam blosa bo działa ładnie na n/a jak i z suszarą
1.1 bara

Loobo
Forumowicz

przez Loobo » 2006-02-10, 19:13

konio napisał(a):a włąśnie że wykorzystuje podciśnienie bo każdy gaz zawsze przepływa od większego ciśnienia do niższego i tego sie nie oszuka. U mnie był blos koło przepustnicy u kukusa daleko i oba działaly bo w rurze od dolotu nie licząc małych strat przepływu podciśnienie niewiele się zmienia w funkcji długośći. A i tak polecam blosa bo działa ładnie na n/a jak i z suszarą

Rozumiem ze jezdzisz autem z Turbinka na LPG?
Duzy jest problem z wystrojeniem?
Jak wysokie jest spalanie gazu?
Czy mieszanka nie jest za uboga na wysokich obrotach? (tez chodzi o LPG)

Pozdro

Thomson
Moderator

przez Thomson » 2006-02-10, 19:22

Loobo napisał(a):
konio napisał(a):a włąśnie że wykorzystuje podciśnienie bo każdy gaz zawsze przepływa od większego ciśnienia do niższego i tego sie nie oszuka. U mnie był blos koło przepustnicy u kukusa daleko i oba działaly bo w rurze od dolotu nie licząc małych strat przepływu podciśnienie niewiele się zmienia w funkcji długośći. A i tak polecam blosa bo działa ładnie na n/a jak i z suszarą

Rozumiem ze jezdzisz autem z Turbinka na LPG?
Duzy jest problem z wystrojeniem?
Jak wysokie jest spalanie gazu?
Czy mieszanka nie jest za uboga na wysokich obrotach? (tez chodzi o LPG)

Pozdro

podlaczam sie do pytania Loobo, jezdzisz na Turbo + LPG?? czy N/A ??

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-02-10, 20:02

no jeżdze na turbo plus lpg. Ze strojeniem raczej nie mieli chłopaki problemu. Przy 0.4 bara parownik dedykowany to turbo nadąża z afr. Spalanie mniejsze niż na n/a zarówno benzyny jak i gazu
1.1 bara

nitrox89
Forumowicz

Samochód: Challenger R/T

przez nitrox89 » 2006-02-10, 21:17

dobra posłucham tej rady (ale coś mi się zdaje że nie ma takiej możliwości) ;) Raczej silnik spod maski wyskoczy!!

[ Dodano: Pią Lut 10, 2006 8:18 pm ]
nawiasem mówiąc to do krasa!! Trzymaj się :)
Honda Zbliża - Podaj Dalej :diabelek:

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-02-10, 22:32

a włąśnie że wykorzystuje podciśnienie bo każdy gaz zawsze przepływa od większego ciśnienia do niższego

może źle się wyraziłem. chodziło mi o to że nie wykorzystuje podciśnienia tak samo co zwykły mikser :) btw, lpg + turbo, podziwiam za zrobienie czegoś takiego.

ps. Kras, ludzie cały czas się nabierają że to specjalnie do nich piszesz :)

Loobo
Forumowicz

przez Loobo » 2006-02-10, 23:16

konio, bedziesz moze na ktoryms ze zlotow? Chcialbym zobaczyc jak to sobie chodzi :)
Widze ze jestes z Parczewa wiec do Bialej Podlaskiej na wyscigi na 1/4 mili pewnie wpadniesz?
Pytalem o problemy z wystrojeniem bo jest jeden czlowiek ktory jezdzi Civem 1.5 Turbo LPG na 1/4 mili i bardzo zachwalal to paliwo ze wzgledu na duza liczbe oktanowa, ale mowil ze moga byc problemy ze strojeniem. Robili ci to ludzie ktorzy sie na tym znaja czy normalni mechaniorzy?
Jaka masz ta instalacje turbo ze ci az 230 nm wyszlo na 0,4 bara?

Pozdro

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-02-11, 09:59

w tygodniu pracuje w wawie więc pewnie kukus mnie kiedyś wyciągnie, Instalka robiona w techmaks tuning w lublinie. Moment przy 0.4 był by więszy ale jest zlany aferem ze względu że jeszcze motor nie skuty. Chłopaki poprostu umieją wydech robić. Ja bym byl ostrożny z pałowaniem silnika na lpg, u mnie gaz tylko do normalnej jazdy chociaż afr w pożądku
p.s. a ten blos to tak samo ssie jak zwykła zwężka tylko otwiera sobie klapke przy większych przepływach jednocześnie otwierając jodełke podającą gaz i proporcja jest zachowana. Patent polega na tym że domyka sie na jałowych i motor nie gaśnie
1.1 bara

tomek
Forumowicz

przez tomek » 2006-03-03, 21:16

Chciałem trochę odświeżyć temat.a własciwie zadac pytanie" kukus"-owi. Ponieważ
planuję zalozyć blosa do mojej hondy /można kupić na allegro za 345 zł,co wydaje sie być ceną rozsądną /ciekawy jestem jakie Masz spostrzeżenia ,bo kilka miesięcy juz go użytkujesz?
Ja mam zwykłą instalację na śrubę , filtr powietrza stożkowy i odwieczny problem gaśnięcia silnika po wrzuceniu na luz .

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-03-03, 21:56

Jednak sie trochę przeliczyłem, gaz plus turbo to zły pomysł. a jeżeli już to dołądowanie tylko 0.2 bara i afr przelany przy nadciśnieniu. Niestety musze wymontować instalkę i nie polecam łączyć suszrki z gazem.

Na blosie na N/A nie gaśnie na luzie
1.1 bara

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-03-03, 21:58

Ja mam zwykłą instalację na śrubę , filtr powietrza stożkowy i odwieczny problem gaśnięcia silnika po wrzuceniu na luz .

wyreguluj dobrze skład mieszanki gaz/powietrze u jakiegoś porządnego gazownika to nie będzie gasł :)

smoku
Forumowicz

przez smoku » 2006-11-07, 17:02

odświeże tamat

pojawił sie BLOS z podtrzymaniem przepustnicy

znajomy mowil mi ze jest on jeszcze lepszy
i ze przy tym blosie powinny byc jeszcze mniejsze spadki mocy na benie

nie znam sie na tym
ale na moj gust to prawdopodobnie
to cale podtrzymanie przepustnicy
jest korzystne gdy jedziemy na benzynie i lopatka pewnie jest poziomo sztywna tak azeby przeplyw byl jak najwiekszy

nie znam sie na dzialaniu blosa
ale pewnie zwykly blos jest w takiej sytuacji ruchomy tzn przepustnica

slyszal ktos montowal tego blosa z podtrzymaniem przepustnicy
jest drozszy o jakies 40zl

pozdro

V.i.P.
Forumowicz

przez V.i.P. » 2006-11-07, 17:07

Może nie nawiąze do blosa, ale trzymając się tematów gazowych: ostatnio kolega chciał załozyć sobie gaz, konkretnie sekwencję. Sprytnym posunięciem bylo zakupienie instalacji na allegro. W warsztacie w swoim mieście kupujemy tylko butlę oraz zakładamy instalację. Koszt załozenia mieści się w 400zł, butla z wielozaworem 350. Za gaz sekwencję normalnie płaci się 2500 wzwyż, on przy zakombinowaniu zapłacił 1850zł.
Chądy powodują gula

Poprzednia strona   Następna strona