Cześć,
Sorry jeśli był już taki temat, ale pisze z telefonu i nie znalazłem.
Robiłem remont silnika ( wał, panewki).
Zalałem nowy olej + nowy filtr. Wczoraj wyjechałem z garażu. Zrobiłem wczoraj około 20 kilometrów i wszystko było spoko. Dzisiaj rano jak odpaliłem cały czas świeciła się kontrolka oleju. Mam wskaźnik ciśnienia oleju ( nie do końca mu wierzę bo jest chiński) ale wczoraj podczas tych 20 kilometrów na niskich obrotach pokazywał słabe ciśnienie oleju (około 1 bara, a nawet niżej). Dzisiaj po odpaleniu silnika wraz z zapaloną kontrolką oleju, wskaźnik pokazuje 0 barów. Olej jest trochę poniżej MAX, nigdzie nie cieknie.
Co się mogło stać? Pompa oleju? Oryginalny czujnik padł? Jak mogę zdiagnozować problem? Czy jest jakiś manualny sposób sprawdzenia ciśnienia oleju ?
Sprawdż na wstępie przewód ,czy nie jest uszkodzony,do czujnika mógł dostać się jakiś syf,lub po prostu padł.Ciśnienie warto sprawdzić i robi się to takim manometrem
http://netdystrybutor.com.pl/zestaw-do- ... oleju.html
Dzisiaj po odpaleniu silnika wraz z zapaloną kontrolką oleju, wskaźnik pokazuje 0 barów
Oba czujniki padły na raz? Czujnik fabryczny który zapala się kiedy ciśnienie spadnie poniżej bodajże 0.8b oraz czujnik dodatkowy, który wskazuje 0b? Problem musi tkwić w ciśnieniu, bo jak sądzę zapewne czujnik do dodatkowego zegara masz w podstawce pod filtr?
Długo pracował silnik na tym zerowym ciśnieniu? Były wcześniej jakieś objawy, czy od razu pod odpaleniu kontrolka świeciła się (nie zgasła po rozruchu silnika) a ciśnienie nie wzrosło na wskaźniku?
Jakie miałeś ciśnienie oleju na zimnym silniku tuż po złożeniu?
na jałowym po rozgrzaniu 0,8bara powinno być lub wiadomo więcej, minimum to 0,5bara bo tak też w manualach doczytałem. Napewno dobrze wszystko poskładałeś ? Jeśli ciśnienia nie ma to szybko wszystko szlag trafi
M!R@S napisał(a):Jeśli ciśnienia nie ma to szybko wszystko szlag trafi
: D
Dopuszczasz myśl, że kolega zamierza użytkować samochód, który pozbawiony jest filmu olejowego? ;>
Ciężko cokolwiek stwierdzić bez dobrania się do pompy olejowej, lub chociaż miski by sprawdzić jak to wygląda od spodu. Daj znać jakie miałeś ciśnienie na zimnym silniku tuż po złożeniu i podczas użytkowania, przy 3tyś obr - na 'ciepłym oleju'.
Ciśnienie wczoraj miałem jakieś 0,8 - 1,0 bara. Na zimnym zaraz po odpaleniu było ponad 1 bar. Dodatkowy czujnik mam w podkładce pod filtrem. Ciśnienie przy 3tys. Mialem około 2,5. Dzisiaj po odpaleniu odrazu mialem 0 barów, i kontrolka oleju nie zgasła po odpaleniu silnika.
Samochód został pod blokiem dzisiaj, bez ciśnienia nie mam zamiaru jeździć
Jak wrócę z pracy to obejrzę przewód od czujnika, ale wydaje mi się, że będę musiał jednak zajrzeć do miski.
Ciśnienie na zimnym oleju na wolnych powinno wahać się w okolicach 5-7b (w zależności od stanu układu), na rozgrzanym przy 3tyś obr winno wynosić jakieś 3,5 do 5,5b.
Nie szukaj problemu w czujniku, bo oba potwierdzają Ci, że coś jest nie tak (fabryczny i Twój dodatkowy). Przed remontem monitowałeś ciśnienie oleju?
Pytanie, panewy i wał zmieniałeś bo się zatarła? Pewnie na korbie najdalej oddalonej od pompy oleju? A stanu pompy zapewne nie sprawdziłeś? Wina może leżeć po jej stronie, stąd poprzednie zatarcie (jeśli oczywiście tak było). Zrzuć pompę, rozbierz i sprawdź jej stan, jeśli teraz już nie podaje ciśnienia to będzie to widać gołym okiem. : )
Wytargaj pompę i zbadaj, przy okazji poszukaj opiłków z niej w misce olejowej. Podczas remontu pewnie sporo tego w misce miałeś? (o ile da się odróżnić zatartą pompę od panewek)
A przypadkiem nie zdarzyło się jeździć z bardzo niskim poziomem oleju?
Zanim zaczniesz dalej grzebać sprawdź jeszcze czy smok jest na miejscu i czy jest dobrze dokręcony. Może przy składaniu pominąłeś te dwie ostatnie śruby i stąd problem. Zamiast ciągnąć olej z dna miski to przez szczelinę zasysa tylko powietrze.
a może być po prostu tak, że pompa już wcześniej przestała działać prawidłowo i dlatego panewki padły .
Ciśnienia są z dupy, panewki da się odwrotnie też założyć bo znam przypadek jakim był mój poprzedni reksa i zadługo sięnienacieszyłem bez remontu ;p Wracając do pompy to ogarnij też czy smok nie jest zapchany
miałem to samo jak robiłem remont generalny silnika. zdjąłem michę rozrząd, dobrałem się do pompy i co sie okazało zaworek regulujący ciśnienie oleju sie zapiekł podczas zatarcia sie panewek i dlatego był problem.. objawy mialem te same co ty... przejechałem 20km nic nie swieciło, na drugi dzien odpalam i sie paliła kontrolka... Moja rada zacznij sprawdzać od pompy