Pali się kontrolka oleju po remoncie panewek

Stolar
Forumowicz

Pali się kontrolka oleju po remoncie panewek

przez Stolar » 2013-08-23, 10:42

Cześć,
Sorry jeśli był już taki temat, ale pisze z telefonu i nie znalazłem.

Robiłem remont silnika ( wał, panewki).
Zalałem nowy olej + nowy filtr. Wczoraj wyjechałem z garażu. Zrobiłem wczoraj około 20 kilometrów i wszystko było spoko. Dzisiaj rano jak odpaliłem cały czas świeciła się kontrolka oleju. Mam wskaźnik ciśnienia oleju ( nie do końca mu wierzę bo jest chiński) ale wczoraj podczas tych 20 kilometrów na niskich obrotach pokazywał słabe ciśnienie oleju (około 1 bara, a nawet niżej). Dzisiaj po odpaleniu silnika wraz z zapaloną kontrolką oleju, wskaźnik pokazuje 0 barów. Olej jest trochę poniżej MAX, nigdzie nie cieknie.
Co się mogło stać? Pompa oleju? Oryginalny czujnik padł? Jak mogę zdiagnozować problem? Czy jest jakiś manualny sposób sprawdzenia ciśnienia oleju ?

Z góry dzięki za pomoc.

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2013-08-23, 10:52

Sprawdż na wstępie przewód ,czy nie jest uszkodzony,do czujnika mógł dostać się jakiś syf,lub po prostu padł.Ciśnienie warto sprawdzić i robi się to takim manometrem
http://netdystrybutor.com.pl/zestaw-do- ... oleju.html

Głodny
Forumowicz

przez Głodny » 2013-08-23, 11:13

Dzisiaj po odpaleniu silnika wraz z zapaloną kontrolką oleju, wskaźnik pokazuje 0 barów

Oba czujniki padły na raz? Czujnik fabryczny który zapala się kiedy ciśnienie spadnie poniżej bodajże 0.8b oraz czujnik dodatkowy, który wskazuje 0b? Problem musi tkwić w ciśnieniu, bo jak sądzę zapewne czujnik do dodatkowego zegara masz w podstawce pod filtr?

Długo pracował silnik na tym zerowym ciśnieniu? Były wcześniej jakieś objawy, czy od razu pod odpaleniu kontrolka świeciła się (nie zgasła po rozruchu silnika) a ciśnienie nie wzrosło na wskaźniku?

Jakie miałeś ciśnienie oleju na zimnym silniku tuż po złożeniu?

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2013-08-23, 11:22

na jałowym po rozgrzaniu 0,8bara powinno być lub wiadomo więcej, minimum to 0,5bara bo tak też w manualach doczytałem. Napewno dobrze wszystko poskładałeś ? Jeśli ciśnienia nie ma to szybko wszystko szlag trafi
Obrazek

Głodny
Forumowicz

przez Głodny » 2013-08-23, 11:26

M!R@S napisał(a):Jeśli ciśnienia nie ma to szybko wszystko szlag trafi

: D
Dopuszczasz myśl, że kolega zamierza użytkować samochód, który pozbawiony jest filmu olejowego? ;>

Ciężko cokolwiek stwierdzić bez dobrania się do pompy olejowej, lub chociaż miski by sprawdzić jak to wygląda od spodu. Daj znać jakie miałeś ciśnienie na zimnym silniku tuż po złożeniu i podczas użytkowania, przy 3tyś obr - na 'ciepłym oleju'.

Stolar
Forumowicz

przez Stolar » 2013-08-23, 11:43

Ciśnienie wczoraj miałem jakieś 0,8 - 1,0 bara. Na zimnym zaraz po odpaleniu było ponad 1 bar. Dodatkowy czujnik mam w podkładce pod filtrem. Ciśnienie przy 3tys. Mialem około 2,5. Dzisiaj po odpaleniu odrazu mialem 0 barów, i kontrolka oleju nie zgasła po odpaleniu silnika.
Samochód został pod blokiem dzisiaj, bez ciśnienia nie mam zamiaru jeździć :-P

Jak wrócę z pracy to obejrzę przewód od czujnika, ale wydaje mi się, że będę musiał jednak zajrzeć do miski.

Głodny
Forumowicz

przez Głodny » 2013-08-23, 11:53

Kolego. Dobrze te panewki założyłeś? : d

Ciśnienie na zimnym oleju na wolnych powinno wahać się w okolicach 5-7b (w zależności od stanu układu), na rozgrzanym przy 3tyś obr winno wynosić jakieś 3,5 do 5,5b.

Nie szukaj problemu w czujniku, bo oba potwierdzają Ci, że coś jest nie tak (fabryczny i Twój dodatkowy). Przed remontem monitowałeś ciśnienie oleju?

Pytanie, panewy i wał zmieniałeś bo się zatarła? Pewnie na korbie najdalej oddalonej od pompy oleju? A stanu pompy zapewne nie sprawdziłeś? Wina może leżeć po jej stronie, stąd poprzednie zatarcie (jeśli oczywiście tak było). Zrzuć pompę, rozbierz i sprawdź jej stan, jeśli teraz już nie podaje ciśnienia to będzie to widać gołym okiem. : )

Stolar
Forumowicz

przez Stolar » 2013-08-23, 12:08

Wcześniej nie monitowałem ciśnienia. Panewka zatarła się na drugiej korbie od strony skrzyni. Faktycznie nie pomyślałem, żeby sprawdzić stan pompy.

Dzisiaj ją wyciągnę.

Głodny
Forumowicz

przez Głodny » 2013-08-23, 12:19

Wytargaj pompę i zbadaj, przy okazji poszukaj opiłków z niej w misce olejowej. Podczas remontu pewnie sporo tego w misce miałeś? (o ile da się odróżnić zatartą pompę od panewek)
A przypadkiem nie zdarzyło się jeździć z bardzo niskim poziomem oleju?

Kaczmar
Forumowicz

przez Kaczmar » 2013-08-23, 12:25

Zanim zaczniesz dalej grzebać sprawdź jeszcze czy smok jest na miejscu i czy jest dobrze dokręcony. Może przy składaniu pominąłeś te dwie ostatnie śruby i stąd problem. Zamiast ciągnąć olej z dna miski to przez szczelinę zasysa tylko powietrze.
sie skacze, sie plywa... Honde tez mam zajebista :D

było ED9, jest CG2 :D

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2013-08-23, 12:46

a może być po prostu tak, że pompa już wcześniej przestała działać prawidłowo i dlatego panewki padły .

Ciśnienia są z dupy, panewki da się odwrotnie też założyć bo znam przypadek jakim był mój poprzedni reksa i zadługo sięnienacieszyłem bez remontu ;p Wracając do pompy to ogarnij też czy smok nie jest zapchany
Obrazek

przem
Forumowicz

przez przem » 2013-08-23, 14:25

miałem to samo jak robiłem remont generalny silnika. zdjąłem michę rozrząd, dobrałem się do pompy i co sie okazało zaworek regulujący ciśnienie oleju sie zapiekł podczas zatarcia sie panewek i dlatego był problem.. objawy mialem te same co ty... przejechałem 20km nic nie swieciło, na drugi dzien odpalam i sie paliła kontrolka... Moja rada zacznij sprawdzać od pompy ;)
eat | sleep | ..........crx

Mój feedback

forum/viewtopic.php?t=63674
REPERATURKI PROGOW--- BLOTNIKOW---- I WLEWÓW PALIWA do CRX-A IIgen u mnie :)

Stolar
Forumowicz

przez Stolar » 2013-08-23, 15:22

Zaraz zabieram się za rozbieranie ;) Dam znać co i jak.

A panewki założyłem dobrze :rotfl2:

@ ok wszystko jasne. Zatarl sie zaworek zwrotny w pompie, ani drgnie :-) Zmieniam pompe.