Witam . Mam 2 problemy (D16y8). Pierwszy to zapach benzyny w oleju . Olej wymieniłem na nowy , przegoniłem ja po autostradzie i zapach dalej jest . Drugi problem to zbyt goraca pokrywa zaworow . Po przejechaniu 10km w miescie można ja dotknąć tylko na 1sek tak parzy . Po pol godziny postoju dalej goraca 3sek i parzy. Czy jedno z drugim ma związek? Pierscienie odpadają kompresja wzorowa 4x14. Dzisiaj byłem u mechanika podejrzewa sonde bo miała fioletowe odbarwienie ,ze zbyt bogata mieszanka. Chcielismy pod komputer ale nie mogliśmy znaleźć wejścia . Niby pod schowkiem pasażera . On mowi ze obd 1 ja ze obd2 (kto ma racje?) auto z stycznia 1996r.
Pokrywa zaworów normalnie się grzeje. Od spodu obmywa ja rozgrzany olej.
Olej może trochę pachnieć benzyną, to nic specjalnego, w szczególności jak na krótkich tarasach jeździsz.
Z tego co wiem, to komputera w żadnej Solce nie potrzebujesz. Tak czytasz błędy:
forum/portal.php?show=43 No i solka to OBD1, przy OBD2 masz obowiązkowe gniazdo wielostykowe w okolicy kierownicy, nic takiego w Solce nie ma.
Jeśli nie zapalał się nigdy check engine, to niczego nie znajdziesz bawiac się w odczytywanie kodów.
Jeśli za bogata mieszanka, to również ci pali za dużo, jakie masz spalanie?
Check nigdy nie wyskoczyl .Spalanie ciężko mi teraz ocenic bo mało jezdze .Tylko jak slonce żeby ja przepalić .Latem na trasie wyszlo 6.5l przy prędkościach 120-140 .Miałem ostatnio starsza solke na sprzedaż z d16z6 fakt ze spod korka tez czuc było benzynę ale po trasie 400km pokrywa nie była taka goraca jak u mnie po 10km.
y2 jest na obd2 i ma zlacze -) ale kody mrygane wciaz dzialaja takze tak spprawdz, co do pokrywy to ciezki mi napisac:D nigdy nie robilem takiego testu