Stuki puki w zawieszeniu

ptyk05
Forumowicz

Samochód: Honda CRX ED9

Stuki puki w zawieszeniu

przez ptyk05 » 2014-02-05, 23:45

Kolejny mój problem to stuki w przednim zawieszeniu, najbardziej dają znać o sobie podczas przejazdów kolejowych oraz na nierównościach. Ostatnio wchodziłem pod auto, nie jestem mechanikiem, więc nic za bardzo nie zauważyłem. Maglownica z jednej strony ma uszkodzoną gumę i chyba lekko się poci, końcówki drązków kierowniczych z lewej strony ok, z prawej milimetr luzu - auto stało na kołach.. Zawiózł bym na przegląd techniczny, ale u mnie w Żywcu ojcu robili przeglad Focusa i miał jedna końcówkę drązka tak rozpierdyloną, że koło normalnie ruszało się w rękach, a mechanicy nie mieli żadnych zastrzeżeń.. Zbieżnośc jak mi znów kiedyś inny gosc ustawiał też w Żywcu to dwa razy to robił i dalej nie było idealnie ustawione, więc nie wiem kto mógłby mi to zdiagnozować. Przy kopnięciu w koło też się delikatnie rusza, a przy tych przejazdach kolejowych to mam takie uczucie jakby to u góry w kielichach stukało, ale nie mogę być pewny czy to akurat tam, takie przeczucie :(

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2014-02-06, 00:43

Podnieś auto , oglądnij stan tulejek (widać czy są sparciałe ) poruszaj kołem lewo-prawo,góra-dół i przy poważnych luzach wyczujesz . stukanie góry to sworznie górne ,ale dolne z dużym luzem potrafią przenosić dżwięk.Jedna osoba rusza kołem druga sprawdza poszczególne elementy zawieszenia -tak jest łatwiej.

tytoos
Forumowicz

przez tytoos » 2014-02-06, 11:25

na zwykłym lewarku już wiele jesteś w stanie zobaczyć, albo podjedż do jakiegoś mechanika niech weźmie na podnośnik i przejrzy ci zawieszenie - pewnie za piwko by się udało żeby ktoś zobaczył ;)

ptyk05
Forumowicz

przez ptyk05 » 2014-02-06, 12:40

Ok, postaram sie cos pokombinować. Przy mocnym skręcie przy wiekszej predkosci czuć bicie na kierownicy i stuki oraaz przy wjezdzaniu na kraweznik z mocno skreconymi kołami stuknięcia są głosniejsze dzis jak jechałem do szkoły to zauważyłem to

Maniek93
Forumowicz

przez Maniek93 » 2014-02-06, 14:46

ewentualnie z kanału jakaś większa łyżka do opon i dźwignia na wahacze i patrzysz czy tulejki się za bardzo nie ruszają, czy nie są spękane. Ja jak miałem wysrany górny sworzeń, to dźwięk był podobny jak stukająca piłeczka pingpongowa :P

Daniel's
Forumowicz

przez Daniel's » 2014-02-06, 17:50

podnieś auto na lewarku lub wejdź w kanał, użyj małej radki do zdiagnozowania tulejek i sworzni ponieważ ręcznie nie ruszysz wahacza na tyle aby zobaczyć czy tulejki/wahacz nie są spękane i wybite. każdy element w ten sposób sprawdzisz.
co do maglownicy. możesz skasować luzy które rozchodzą się po zawieszeniu i sprawiają wrażenie mocnego stukania.
patrząc na maglownicę widzisz kontrę składającą się z dużej nakrętki i na niej mniejszej śruby, luzujesz tą wielką nakrętkę i dokręcasz delikatnie i z czuciem tą małą śrubę.
sprawdź na kierownicy czy luz się zmniejszył (tylko żeby nie chodziła zbyt ciężko) jeśli jest ok dokręcasz kontrę :rotfl:

ptyk05
Forumowicz

123

przez ptyk05 » 2014-02-07, 01:01

Co nieco próbowałem ruszać właśnie wahaczami takim łomem, ale na moje oko tuleje wyglądają ok. Z tą maglownicą muszę spróbować :)

[ Dodano: 2014-02-07, 17:42 ]
Dzisiaj byłem pod autem, zmieniałem tuleje drążka reakcyjnego, czuć poprawe :) przy puszczaniu gazu na wysokich obrotach nie szarpie autem i lepiej się biegi zmienia :))
Z tego co zauważyłem to tuleje wahaczy są raczej w dobrym stanie i nie ma nich luzu, natomiast na prawym kole chwytając za drązek kierownicy i końcowkę czuć luz nawet jak auto stoi na kołach dokładnie o ten drązek mi chodzi:

http://jdmshop.eu/Drazek-kierowniczy-honda-CRHO-9

Czy ten drązek dam radę sam wymienić czy potrzeba jakiegoś specjalnego narzędia?

Przy okazji wymienić też końcówki drążków ?

Daniel's
Forumowicz

przez Daniel's » 2014-02-10, 21:20

dasz radę sam wymienić. zaznaczasz jak daleko jest wkręcony stary drążek i w to miejsce wkręcasz nowy. takie części wymienia się parami czyli robisz jedną i drugą stronę.
wtedy masz pewność ile mają przebiegu poszczególne części i wiesz , że zużywają się równomiernie.
zobacz w jakim stanie są końcówki, czy maja luzy , w jakim stanie jest guma. jeżeli nie masz pewności to lepiej wymienić.
po takich naprawach należy udać się na ustawienie zbieżności :D

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2014-02-10, 21:22

ja zawsze łapałem za koło z obu stron i szarpałem nim i było czuć skąd jest coś niepokojącego. najlepiej tak robić i 2ga osoba łapie za tuleję lub sworzeń i czuć wtedy luzy
Obrazek

ptyk05
Forumowicz

przez ptyk05 » 2014-03-06, 01:44

Tak się składa, że w zeszłym tygodniu zakładałem sprężyny obniżające i co do tej maglownicy to okazało się jednak, że to nie drązek kierowniczy :( z lewej strony jest ok, ale z prawej jak chwyce i mocno poruszam to czuć luz i to dosc konretny tak jakby on w srodku był. Niestety nie zdążyłem jeszcze pobawić się tą nakrętką z dokręceniem jej. W ten weekend może mi sie uda to ogarnąć. Czy maglownica do wymiany czy może wystarczy jakąś tulejke wymienić??

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2014-03-06, 02:04

Luz możesz mieć na drążku , a magiel może być ok. Musisz odpiąć końcówkę drążka , zdemontować końcówkę i osłonę i ocenić przegub kulowy drążka . Prawdopodobnie jest wybity. Najlepiej wtedy wymienić oba drążki , obie końcówki i osłony . Zrobić zbieżność .

tytoos
Forumowicz

przez tytoos » 2014-03-06, 11:23

drążek kierowniczy ma po obu stronach przeguby, które mogą mieć luz - jeden przegub jest przy maglownicy i jak ten ma luz, to może ci się wydawać, zę to jednak luz w maglownicy. Drugi przegub jest na końcówce drążka przy kole (osobna część de facto).
Prawa strona dostaje generalnie bardziej w kosć - większe dziury sa na skraju jezdni, czasem się gdzieś zahaczy o studzienkę ;) dlatego zazwyczaj prawa strona szybciej "dostaje luzu".
Proponuję wymienić od razu z obu stron końcówki drążków jak i same drążki. Dlaczego?? ano jeżeli jeden przegub z jednej strony ma luz, to drugi wykonuje praktycznie tą samą pracę, więc jeżeli jeszce nie ma luzu, to pewnie zaraz bedzie miał.
Dlaczego dwie strony od razu?? fakt, zę prawa strona bardziej dostaje w :dupa: , ale druga pewnie długo też już nei pociągnie...
Latem wymieniałem w aucie drążek i końcówkę z prawej strony - teraz sie odezwała druga strona, więc zakładając, ze musisz za każdym razem zrobić zbieżność, to po co co pół roku wydawać 100 extra...

Demontuj drążek z przykręconą do niego końcówką, wtedy możesz nowe części ustawić w bardzo zbliżonych rozstawach i spokojnie dojechać na ustawienie zbieżności.

Generalnie da się spokojnie wymienić na kobyłkach :) najtrudniejsze chyba zdjęcie końcówki drażka z piasty ;) reszta nie powinna sprawiać problemu ;)