problem. "miękka" buda del sol

kiper84
Forumowicz

Samochód: Del Sol EG2

problem. "miękka" buda del sol

przez kiper84 » 2015-01-09, 23:06

Witam!!
od dłuższego czasu pogarsza się stan mojej solki tzn. coś dzieje się z karoserią bo jest bardzo niestabilna nawet podczas jazdy na wprost
po dobrej drodze("trzęsie" się cała). najgorzej jest gdy wpadnę jedną ze stron w jakoś nierówność to wtedy zaczyna cała latać na boki, skręcać się (bo to czuć i widać nawet w lusterku wstecznym że tył się skręca), trzeszczą wszystkie plastiki w środku. najgorzej te z tyłu. jest to bardzo odczuwalne. strach nią szybciej jechać. o co jej chodzi..??
dodam tylko że buda nie ma grama rdzy. była zabezpieczona parę lat temu. podwozie i blacha wewnątrz auta wygląda jak prosto z fabryki.
zawieszenie było niedawno robione, usztywnione nowymi tulejkami. opony też kupione nowe mają może teraz 10.000km przelotu.
rozumiem że to auto bez dachu ale moja poprzednia solka była w niektórych miejscach zgnita na wylot, nie posiadała przedniej rozpórki ani staba z tyłu bo to była seria ESI a jechała jak po sznurku a w ciasnych zakrętach żaden "niemiec" nie miał z nią szans. była bardzo zaniedbana przez poprzednich właścicieli a w środku była cisza. z tą jest całkiem odwrotnie. rexy moich znajomych całkiem seryjne też zachowują się normalnie. moja nawet przy zwykłym parkowaniu tyłem przy nierównościach słychać z tyłu wszystkie plastiki i że się skręca.
Co jest??!!
Del Sol EG2 93r.
del sol esi + del sol vti :D

nadola
Forumowicz

Re: problem. "miękka" buda del sol

przez nadola » 2015-01-09, 23:38

Może była lepiona z dwóch i po latach zaczyna to wychodzić?

kiper84
Forumowicz

Samochód: Del Sol EG2

przez kiper84 » 2015-01-10, 01:19

nie wydaje mi się ale spróbuję w wolnym czasie całą rozbebeszyć żeby mieć pewność.
ewentualnie może ktoś zna dobry warsztat w mazowieckim co specjalizuje się w naprawach bezdachowców"?
del sol esi + del sol vti :D

krzysiek127
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez krzysiek127 » 2015-01-10, 15:06

Podzielam niestety zdanie przedmówcy. Opisane przez ciebie sytuacje sugeruja niepokojącą przeszłość karoserii. Zwłaszcza że masz porównanie z innym egzemplarzem. Dla mnie osobiscie podejrzana jest wzorowa kondycja budy (bez rdzy). Też mam solke z 93 i mimo że dbana, wiem ze rudego z imprezy nie wyprosisz..
Musisz sie udac do blacharza na oględziny. Myśle ze na podnośniku zobaczycie wiecej.
Moja delSol --> viewtopic.php?t=62809