Wilgoć i skraplanie się wody w bagażniku Del Solki

maqui
Forumowicz

Wilgoć i skraplanie się wody w bagażniku Del Solki

przez maqui » 2015-02-08, 11:18

Witam szanowne grono
Od początku okresu zimowego drażni mnie efekt joja w przyadku wilgoci na tylnej klapie. Różnica temperatur powoduje, że pojawia się tam wilgoć, przychodzi mróz - klapa jest zamarznięta, następnie ociepli się i woda kapie. Czy ktoś próbował pokrywać klapę od środka jakimś filcem? okładziną???
Bo mnie to zaczyna wkurzać już.

$__z__^^__@____
Forumowicz

Re: Wilgoć i skraplanie się wody w bagażniku Del Solki

przez $__z__^^__@____ » 2015-02-08, 13:25

Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem, użytkuję solkę codziennie i nie mam najmniejszych problemów z skraplaniem się wody w bagażniku. Czytałem parę takich tematów i może problem tkwi w uszczelkach lub lampach ? Może też dostawiać się przez nadkola, co prowadzi do mokrej wykładziny i w rezultacie do wilgoci i problemów z zamarzaniem. Ja bym zaczął szukać problemu w uszczelkach, możliwe że są sparciałe lub po prostu zużyte i przepuszczają wodę. Na początek przesmarował bym je wazeliną techniczną i czekał na rezultat, potem ewentualnie wymienił. Co do filcu to myślę, że pomysł trefny, bo woda i tak się będzie dostawać, a filc jedynie wsiąknie wodę i zacznie Ci zajeżdżać z bagażnika grzybem.
>>>Ile byś nie wsadził do tego interesu, dobra felga podstawą sukcesu<<<

Tobiaro_delsol
Forumowicz

Samochód: EE8

przez Tobiaro_delsol » 2015-02-08, 13:50

Wydaje mi się, że guma uszczelek klapy bagażnika straciła już swoje właściwości z biegiem lat, szczególnie jeśli nie były konserwowane i przez to może dostawać się woda i wilgoć do środka chociażby podczas mycia auta. Polecam użyć specjalny silikon do konserwacji uszczelek lub wazelinę techniczną może staną się bardziej plastyczne i lepiej uszczelnia klapę :)

maqui
Forumowicz

przez maqui » 2015-02-09, 18:57

A czy koledzy trzymacie Solniczki w garażu czy pod chmurką? Bo wilgoć pojawia się na gołej nieosłoniętej blasze bagażnika i to normalne zjawisko przy róznicy temperatur (przynajmniej tak mi się wydaje). Guma na uszczelkach sparciała nie jest, więc jak stwierdzić jej "stan"? Woda po deszczu się nie dostaje, przynajmniej nie zauważyłem. Bo samochodu nie myłem już jakiś czas (niska temperatura) a i bez deszczu pojawia się owa wilgoć. Muszę tym silikonem posmarować - co mi szkodzi;)

seku
Forumowicz

Samochód: Crx Del Sol

przez seku » 2015-02-09, 19:35

U mnie to samo chociaż stoi w garażu mniej więcej 10 stopni na plusie. Jak gdzieś pojadę otworze bagażnik to woda albo mróz na klapie. Uszczelki OK bez przetarć czy dziur nawet smarowałem silikonem w spreju ale nic nie dało. Podobno dostaje się przez zapchane odpływy. Czytałem tematy:
- viewtopic.php?t=52545&p=488344
- http://93.175.128.24/viewtopic.php?f=38&t=29492
- http://93.175.128.24/viewtopic.php?f=38&t=20253
Jak się ciepło zrobi mam zamiar rozebrać cały środek do prania wiec myślę ze sprawdzę to na pewno.

chudzina
Forumowicz

przez chudzina » 2015-02-10, 00:43

sugeruję przyjrzeć się spinkom trzymającym "płetwy" wokół okna tylnego. te spinki mają uszczelnienia gumowe, które na przestrzeni lat sparcialy i woda lubi tamtędy podciekać przy mocniejszym/bardziej długotrwałym kontakcie samochodu z deszczem. ja swoje osadziłem na masie poliuretanowej i spokój z akwarium w bagażniku.

maqui
Forumowicz

przez maqui » 2015-02-10, 20:19

Dzisiaj zauważyłem, że przy tylnej szybie uszczelka faktycznie jest sfatygowana. Tak więc kupiłem dobrą na allegro - zobaczymy co z tego wyjdzie. Te miejsca na spinki pod "płetwam" zasylikonowałem już jakiś czas temu - ale może się wykruszyło czy coś. Lookne jak będzie słońce. Jednak jak wspominałem - wilgoć się pojawia mimo braku deszczu, bo nie padało od daaaawna.

seku
Forumowicz

Samochód: Crx Del Sol

przez seku » 2015-02-10, 23:37

U mniet tez wilgoc... zaczyna juz smierdziec :/ Nic tylko czekac do cieplego letniego dnia :P