Piszczenie SUB'a :/
Coś dla crxowych audio

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-10-16, 10:44

Przewody nie powinny być pod żadnym względem skręcane w cewki

Nie do konca ale faktycznie jeśli chodzi o sens postu to masz racje.
Najkrótsza i stwarzająca najmniej oprzeszkód droga jest zawsze najlepsza.
Nie wazne czego sie sprawa tyczy.

crx
Forumowicz

przez crx » 2005-10-16, 13:26

rudzinski napisał(a):
crx napisał(a):co do grubosci przewodow to nie wiem

Wiadomo im większa moc i odległosc miedzy jednostka sterująca a subem tym kabel musi byc grubszy. Przekrój kabla zależy od jego długości, impedancji znaminowej i mocy glosnika i droge jaka ma przebyc sygnal z jednostki centalndej do glośnika. Niemniej przewody powinny byc jak najrutsze, ze względu na na rezystancje, pojemność, indukcyjność, naskórkowośc z powodu strat, jakie dzwięk ponosi przebywszy " wyboistą drogę" przez kryształki metalu, zanieczyszczenia i pułapki( babelki powietrza) przewodnika. Przewody nie powinny być pod żadnym względem skręcane w cewki itp., ponieważ wprowadza to w zakłócenia i zmiany w równowadze sygnału, gdzyż może powstać dodatkowy niepożądany filtr zmieniający charakterystykę częstotliwościową głośnika.
:diabeleknie: Przewody mają istotny wpływ na dzwięk :diabeleknie:
:diabeleknie: ważne

Przy podłączaniu należy oczywiście pamiętać o biegunowości :rotfl:

wszystko OK ale pytanie dotyczylo kabla masy...[/quote]

Ale tak na przyszłośc jak pamięc zawiedzie :rotfl: spoko fani crx :ok:

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2005-10-17, 19:07

no wiec zrobilem wszystko co proponowaliscie, czyli:
-czincze po jednej stronie
-kabel prądowy i remote po drugiej stronie
-grubszy kabel masowy

piszczenie jak bylo tak jest.... :cry:

juz mnie szlag trafia bo rozbebeszam erke juz kolejny raz. dajcie mi jakis pomysl bo zaraz wywale tego wzmaka wpizdu :wrrr:
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-10-18, 18:04

Ja puściłem przewód plusowy i minusowy prawym progiem i przymocowałem minusowy jeszcze po drodze w okolicy tylnego błotnika.
Chinche puściłem środkiem.
Głośnikowe razem z prądowymi (rzekomo wbrew sztuce ale juz mi nie zalezało)
Jako ze miałem puszczone 2 pary kabli chinch sprawdziłem sprzet na obu. Jedne piszczały.
Okazało sie ze było to z powodu bliskości przewodów prądowych bo drugie sygnałówki idące troche dalej banglały dobrze.
W koncu pomogło zaekranowanie folią samoprzylepną wszystkich przewodów po kolei w miejscu gdzie są koło siebie najblizej.
Cykanie zamilkło.

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2005-12-13, 12:32

Odświerzenie tematu...

Krew mnie zalewa, poprostu już nie mam pomysłów.
Dałem przewody + i - o przekroju 16mm2 poprostu maxymalne pyty że zabić nimi można. Idą one bezposrednio z klemy do wzmacniacza, kable sygnałowe są puszczone zupełnie inna drogą i sa juz wyższej klasy, Radio ma zasilanie bezpośrednio z akumulka kablami 8mm2 NADAL Skrzynia brumi, chyba się pochlastam. Przeciez to nie może być takie trudne. Nie wiem czemu ale jak odłącze przewody od radia to przestaje buczeć- wniosek jest taki że to wina radia. Radio styka sie z masą bezpośrednio za pomocą obudowy czy to może być powód zabrudzenia sygnału? Ewidentnie słychać jest obroty samochodu w subwooferze. Zamówiłem inne radio dziś najprawdopodobniej bedzie w domu bo innych pomysłów nie mam :cry: .
Czy to możliwe że buda auta jest zmasowana "za słabo"?? Może przyspawać do budy blache o lepszym styku i tam polecieć grubym przewodem od AKU?
Robię ostatnie podejście do montowania tego samodzielnie i niestety kaskę na głośniki bedzie trzeba przeznaczyć na wyczyszczenie sygnału audio, niech sie magicy z firmy audio wykażą.
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

Jaciab

przez Jaciab » 2005-12-13, 12:56

a jak wlaczysz np. wycieraczki to slychac? :cry:
Jak tak to wiem jak to rozwiazac :D

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2005-12-19, 16:48

Wiem już o co chodziło, co prawda jedna rzecz nie została jeszcze wykryta ale to już niebawem. Cały pic polegał na tym ze całe zakłócenia były spowodowane przez radio. Nie była przyczyną zła instalacja. Drugie radio podłączone zostało tylko pod akumulator bez podłączania pod stacyjkę czyli gra bez kluczyków. Dla świętego spokoju podłączę pod stacyjke żeby zobaczyć czy to przypadkiem nie było przyczyną zakłóceń. Obecnie jest miodzio i właśnie o to chodziło. Dla tych co bedą mieli kiedykolwiek problem z buczeniem polecam zobaczyć czy to nie wina radia.
Dla wszystkich którzy próbowali pomóc WIELKIE DZIEKI!
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-03-05, 00:02

problem jest dokładnie taki:
Radio (obudowa) styka się z metalowymi elementami karoserii w miejscu (wewnątrz) kieszeni na radio.
Rada dla wszystkich którzy mają lub będą mieć taki problem:
Wyjmij radio z kieszeni i trzymaj go w ręce. Jak problem znikł, to musisz teraz jakimś sposobem odizolować obudowę radia od karoserii wewnątrz kieszeni (np. owinąc taśmą, papierem itp itd.)

i druga uwaga - piszczenie nie wystrępuje na wszystkich wzmacniaczach - sprawdzałem - jedne wzmacniacze piszczą a inne nie. Ale po zaizolowaniu obudowy radia zawsze jest OK !

Baca
Forumowicz

przez Baca » 2006-03-05, 01:03

jezeli chodzi o piszczenie przy dodawaniu gazu (tzn wyzsza czestotliwosc dzwieku na wyzszych obrotach) to rzczywiscie kable zasilania nie moga leciec obok kabli z sygnalem dzwiekowym (widocznie pole magnet wytwarzane przez kabel zasilajacy powoduje zaklucenia w kablu z dzwiekiem)

puscilem kable oddzielnie i jest git, wystarczy kilka cm dalej ale ja poprostu dalem z drugiej strony samochodu
Baca kręci do 14000 :D

chcesz fajne zdjęcia? fotografia ślubna, reklamowa

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-03-05, 14:05

ja zawsze puszczam wszystkie kable razem i NIGDY słownie NIGDY nie miałem najmniejszych problemów z piszczeniem z tego powodu...
Kable sygnałowe są ekranowane, ekran łaczony z masą więc nie ma prawa zbierać zakłóceń... No chyba że kabel jest kija wart...

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-03-05, 15:19

Baca napisał(a):jezeli chodzi o piszczenie przy dodawaniu gazu (tzn wyzsza czestotliwosc dzwieku na wyzszych obrotach) to rzczywiscie kable zasilania nie moga leciec obok kabli z sygnalem dzwiekowym (widocznie pole magnet wytwarzane przez kabel zasilajacy powoduje zaklucenia w kablu z dzwiekiem)

puscilem kable oddzielnie i jest git, wystarczy kilka cm dalej ale ja poprostu dalem z drugiej strony samochodu

Widocznie masz jakies lipne kable sygnalowe, kiepsko ekranowane. Powodem tego moze byc tez ze ciagniesz minus z aku, podlacz minus od wzmaka prosto do karoserii (w bagazniku) powinno pomoc ;)
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

Baca
Forumowicz

przez Baca » 2006-03-05, 15:42

no kable to faktycznie lipne mialem :), teraz minus nadal mam z aku ale z dobrymi kablami jest ok
Baca kręci do 14000 :D

chcesz fajne zdjęcia? fotografia ślubna, reklamowa

Poprzednia strona