za bardzo wykrecona srubka do podcisnienia moze powodowac tez ta przyczyne.
dla pewnosci zresetuj kompa i potrzymaj auto na wolnych obrotach na tyle dlugo az obroty sie ustabilizuja. silnik musi byc dobrze zagrzany
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata ---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com
zrobiłem wszystko co sugerowaliscie i obroty sa ale zaczeło mi wywalac CHECK'a co do cholery jest.Juz nie mam sił ani pomysłów.....
aha...i jak silnik sie dobrze rozgrzeje to zaczyna sie swiecic kontrolka oleju...po ponownym rozruchu wraca do normy na kilka minut i od nowa to samo....oleju jest tyle ile pownno byc.Jednym słowem mój silnik to rebus dla tegich głów.Cisnienie oleju cały czas jest take same.Zapomniałem dodac ,ze CHECK'a wywaliło po przeczyszczeniu przepustnicy i silniczka krokowego....pozdro pomózcie jesli macie jakas wiedze...merfi zapukaj na gg.......aha zeby nie było "ale" wszystkie połaczenia elektryczne książkowe, chodzic poprawnie nie ma zamiaru.Moc jest i co z tego jak w 2 minuty mozna rozpieprzyć silnik ..............w nawiasie ten schemat foto jest od silnika z jednym wałkiem rozrz.zgadza sie ze to podobny układ ale kwestia podcisnienia i elektroniki sterujacej jest różna....
akurat w przypadku HONDY nie mozna uogólniac problemu podcisnien i układu podawania paliwa(chwalcie Pana za ropę w Iraqu).przekonałem sie o tym na własnym tyłku(dupie)...PEACE crx
a czy podłączyłeś spowrotem wszystko tak jak było na początku? jak jest odłączony kabel od silniczka krokowego to wywala check engine. z kontrolka oleju to nie wiem co mogłeś popsuć ale sprawdź pompe oleju bo długo możesz nie pojeździć.
Jeśli wywala ci błąd to możliwe że masz żle ustawioną przepustnicę - ten czujnik co jest za nią. Spróbuj nim poruszać bo jest zamocowany na owalnych otworach, więc coś można w ten sposób skorygować, obroty też sie wtedy reguluje. U mnie było tak, że po czyszczeniu przepustnicy wywalało błędy, a jak ustawiłem ten czujnik to błędu nie było i obroty sie znalazły.
Z CHECK-iem to coś dziwnego, ale ja też miałem problemy z skaczącymi obotami 500-2000obr. Skakał tam i z powrotem na wolnych obrotach. Dolałem płyn do chłodnicy i do zbiornika wyrównawczego (podobno to może byc przyczyną falowania), odłączyłem akumulator na 10minut. Włączyłem, odpaliłem na 15minut na wolnych obrotach, potem lajtowo pojeździłem i jest ok.
Jeżeli wywala ci check engine po wyczyszczeniu krokowego silniczka i przepustnicy to albo masz nieszczelność na wężykach z podciśnienia (posprawdzaj wszystkie), albo źle podłączyłeś silniczek krokowy ( wyciągnij i włóż jeszcze raz wtyczke w silniczku, po czym wyciągnij na 15 sek bezpiecznik restartujący błedy)
A z tymi skaczącymi obrotami na 100% to śróba na przepustnicy. JA mam taką wyruchaną że jak mocniej gazu przycisne to mi się sama odkręca i obroty skaczą. Unieruchomiłem ją i bezproblemów silnik pracuje. Cały czas ok 600 obr/min