Co wymienić? Głośniki? Radio? a może kupić "tańszą"
Coś dla crxowych audio

Dawca44
Forumowicz

Co wymienić? Głośniki? Radio? a może kupić "tańszą"

przez Dawca44 » 2006-08-08, 14:07

Proszę Was wszystkich o pomoc w dokonaniu wyboru. Mam w mojej CRce radio panasonic'a 4x40 na kasety i 4 głośniki, przód SONY 50W i tył jakieś mniej znane 80W. Soniaki są ok. 10mm a tylne ok. 13. Zastanawiam się co z tym zrobić, co wymienić, czy coś dokupić? Myślałem do radia kupić adapter kasetowy z 10zł na allegro i podpiąć odtwarzacz MP3, a do bagażnika kupić jakąś tańszą tubkę ze wzmacniaczem, np. http://www.allegro.pl/item117562165_akt ... _watt.html Co o tym myślicie? A może wymienić samo radio? Albo głośniki? Albo uzbierać więcej kasy i zrobić coś konkretnego? Bo narazie to mam do 300zł. CO PORADZICIE?! Wpisujcie się:)

PS. Mam też problem z odbiorem stacji radiowych, na zgaszonym silniku wszystko ok, a jak włączę zapłon zaczyna "szuszczeć". Co mam robić?!

POZDROO!!
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

grzebus
Forumowicz

przez grzebus » 2006-08-08, 14:46

:diabelek: bier to hopie;p;p

falo
Forumowicz

Samochód: ed9

przez falo » 2006-08-08, 15:15

Ja bym na twoim mijescu kupil jakies dobre glosniki na tyl , do 250 powinienes sie wyrobic.

s38
Forumowicz

przez s38 » 2006-08-08, 16:07

Ja bym poczekal, teraz kupilem Kenwooda KDC-W4034A na mp3, nowka na allegro 379zl i jest to bardzo dobre radio w swojej klasie. Pamietaj, ze cale audio gra tak jak jego najslabszy element wiec jesli bedziesz mial wypasione glosniki a do d... radio to i tak to nie zagra i na odwrot. Radze kupic jakies dobre radyjko (cos markowego - najlepiej pioneer, alpine, clarion, kenwood). Glosniki na przod jakies 16,5cm midbassy + gwizdki i to spokojnie na poczatek starczy jak nie jestes jakims maniakiem. Potem mozesz dokupic jakis subik, z tanich i dobrze grajacych jest skrzynia Blaupunkta za 200zl + do tego jakis wzmacniacz, kable i juz to bedzie dobrze i czysto grac. Co do tylnej polki to takie rzeczy robi sie na koncu. Kolejnosc powinna byc taka --> radio --> przod zestaw odseparowany na zwrotnicach ---> bagaznik - sub + wzmacniacz, kable, bezpiecznik ---> potem ew. mozna myslec nad tylem. Jezeli nie masz duzo kasy to mozesz np. co miesiac dokupowac jeden element jezeli chcesz zeby to dobrze i czysto gralo. Co do radyjek to jak wiekszosc ludzi juz wie, odradze Ci sony bo dobre radia robili do momentu kiedy byly te na cd z galka po lewej, pozniej juz te radia nie graly tak dobrze. Blaupunkty np. tez nie sa zle ale bardzo sie grzeja, Pioneery dobrze graja ale znowu np. seria z 800 na koncu nie byla tak udana jak poprzednie. Polecal bym Kenwooda albo Clariona. Z glosnikow na przod w miare niedrogie i dobre sa Hertz'e i Sinuslive (polecam).

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2006-08-08, 16:46

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź... tylko że za taki komplecik jak mówisz, radio, głośniki, skrzynka i wzmachol, to za przeciętnej jakości trzeba by dać min. 1000zł. A ja mam 300-350. I nie wiem czy nawet kupować co miesiąc jedną część dam rady, bo prace to łapię tylko dorywczą, ponieważ jeszcze się uczę... To mówisz na początek dobre radio... A co myślisz na temat tej kasety-adaptera,ludzie mówią że się sprawdza a radio ogólnie gra ładnie i 4x40 to też jest "w miarę"?! A może jednak je wymienić... piszcie dalej!

PS. S38, a co sądzisz o TYM radyjku, opłaci się kupić nowe, w sklepie za 344 zł na 24 miesięcznej gwarancji?! A inni co o tym myślą?!

s38
Forumowicz

przez s38 » 2006-08-08, 22:19

Pewnie zle nie zagra ale na dobrych glosnikach bedzie slychac roznice w dzwieku miedzy nim a np. tym Kenwoodem czy Clarionem. Wystarczy poczytac testy i te radia je wygrywaja wiec lepiej dolozyc te 30zl i masz lepsze radio pod wzgledem parametrow czy czystosci dzwieku. Moze sprzedaj te swoje na kasety i za ta kase kup nowe i zostanie Ci jeszcze cos kasy na glosniki.

ps. z tym szuszczeniem jest caly czas tak samo czy idzie ono razem z obrotami jak przegazujesz?

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2006-08-08, 23:06

No dokładając 30 zł do 344 to clariona ani kenwooda nie kupie:/ Chyba że wiesz gdzie, to mi powiedz... Co do szumów, to na zgaszonym silniku nie ma praktycznie wcale, jak zapalam, to czasem nic się nie dzieje, a czasem szumi jak opętane. Ale doszedłem do wniosku że to chyba antena, bo jak złapię ją do ręki to szumy ustają... A co do sprzedaży radia na kasety.. Mam w nim uszkodzony mechanizm wkładania i wysuwania kasety, trzeba pomagać palcem, więc pewnie mi tego nikt ni ekupi. Ale dzięki za rady:) Pozdro:)

s38
Forumowicz

przez s38 » 2006-08-08, 23:08

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2006-08-09, 09:31

Czyli mówisz lepiej kupić tego kenwood'a na allegro, niż panasonica o którym mówiłem w sklepie? To jeśli byś mógł, powiedz w czym ten kenwood jest lepszy? bo moc niby ma mniejszą, pan. ma 4x50 a ken. 4x45... Ale ja się tam nie znam ;)

s38
Forumowicz

przez s38 » 2006-08-09, 12:00

Poczytaj sobie testy, w swojej klasie ten kenwood wygral ich kilka, na pewno ma bardziej wyrazne brzmienie niz Panasonic (mialem okazje sluchac), druga sprawa to nie sugeruj sie tym, ze napisane jest, ze ma 5W wiecej - jezeli zajrzysz do jakichs testow to zobaczysz, ze mierza tez tam rzeczywista moc i bardzo czesto to co jest napisane na radiu rozmija sie z ta moca jaka w rzeczywistosci ma wzmacniacz. Ten Panasonic np. odczytuje tylko pliki mp, kenwood - mp3 i wma.

Tu masz cytat z forum caraudio:

"Właśnie byłem ostatnio w MM i mieli takie cuś
Sprzedawca jednak (wygladało że się zna) powiedział, że to totalny shit, mimo tego że panasonic.
Miałem kaseciaki panasa i fajnie śmigały bezawaryjnie, mam blaupunkta któremu padł napęd, a oświetlenie panela wymieniam raz w roku , ale podobno dzisiejszy panasonic jest mizerny, lepszy jest już sony, a dopiero dużo wyżej balupnkty, jvc i kenwood."

"ostatnio bardzo dobrze wypdaja wszystkie modele kenwood'a w testach nimieckich gazet a ile w tym prawdy, sam musisz zadecydować - nie pchaj sie tylko w panasonic'a"

"> Z tym Panasonic to chyba kolega przesadził, koledzy mają radia tej
> firmy i wiedzą jedno więcej radia firmy Panasonic nie kupią
> Na obu po 2 latach da się jedynie radia słuchać i to jeszcze w dużych
> miastach gdzie sygnał jest mocny. "

Nie bede Ci odradzal ale jezeli takie sa testy w gazetach, takie sa opinie posiadaczy i ludzi ktorzy sie na tym znaja to cos w tym chyba jest.

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2006-08-09, 17:39

Bardzo dziękuję za kolejną wyczerpującą wypowiedź :poklony: Teraz mnie jednak przekonałeś. A druga sprawa, kupiłem dzisiaj nową antenę, zamontowałem, raz się przejechałem było spoko, ale za drugim razem już są nieiwelkie szumy, im dłużej tym gożej... może to dlatego że mam właśnie panasonica?! i coś w nim może pada? w przyszłym tygodniu mam okazję zarobić trochę kasy, wtedy jeszcze raz poproszę o radę;) Narazie dzięki bardzo:) A innych proszę o swoje opinie na ten temat:)