koniu napisał(a):Dokładnie tuleje w Hondzie są naprawdę wytrzymałe więc jajowatych tuleji na 99% nie masz.
jestem odmiennego zdania. poza tym tuleje nie musza byc jajowate zeby nowe pierscienie nominalne znow puszczaly olej...
Jeździ i oleju nie pali. Przypadek ? nie sądze. Już trochę osob zrobiło takie remonty na tym forum ( tylko dodatkowo honowali gładzie ) i co... jeżdżą. Ale ty możesz być odmiennego zdania nikt ci nie broni 

Każdy ma inne zdanie

Edward Etler napisał(a):Domowy sposób na sprawdzenie tulei bez wyjmowania tłoków: wkładasz nowy pierścień nominalny na różnych wysokościach, (ale zawsze na jednakowej odległości od górnej krawędzi tulei i nie krzywo!) i badasz, ile ma otwarcia na zamku.
Edward Etler napisał(a):Czy wyrzuca olej jeśli odkręcasz na chwile korek wlewu? Możliwe, że zapchało się (starym szlamem olejowym) odpowietrzanie skrzyni korbowej
2. Jeśli przy renowacji głowicy szlifowane były starannie gniazda zaworowe, to nie ważne gdzie który zawór siedział ( bo szlif jest "pod zawór")
3. Przed rozebraniem silnika można spróbować rozruszać zawieszone pierścienie które nie sprężynują wykręcając świece i a)wlewając dodatek K44 zmieszany 1:1 z olejem maszynowym- pół kieliszka do każdej komory spalania, b)obracasz wałem raz, dwa razy, wlewasz ile Ci zostało do każdego cylindra, c) dajesz postać silnikowi dwa trzy dni, wkręcasz świece i śmigasz.
Domowy sposób na sprawdzenie tulei bez wyjmowania tłoków: wkładasz nowy pierścień nominalny na różnych wysokościach, (ale zawsze na jednakowej odległości od górnej krawędzi tulei i nie krzywo!) i badasz, ile ma otwarcia na zamku.
Więc na te 91 km spalił około 250 ml oleju :> To sie napewno nic nie ułoży i jeżeli po ściągnieciu głowicy jest wszystko z nią ok, to czeka mnie remont dołu 

[/q
co ci sie ma ulozyc???? .jezeli cos sie zmieni t0 ona gorsze a nie na lepsze .moje b16 pije 0.5 litra na 5000km przy mniej spokojnej jedzie przy spokojnej bardzo znikome ilosci raczej prawei nie zauwazalne
co ci sie ma ulozyc???? .jezeli cos sie zmieni t0 ona gorsze a nie na lepsze .moje b16 pije 0.5 litra na 5000km przy mniej spokojnej jedzie przy spokojnej bardzo znikome ilosci raczej prawei nie zauwazalne.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość