Pali olej po naprawie głowicy !!
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2007-02-22, 22:59

koniu napisał(a):Dokładnie tuleje w Hondzie są naprawdę wytrzymałe więc jajowatych tuleji na 99% nie masz.

jestem odmiennego zdania. poza tym tuleje nie musza byc jajowate zeby nowe pierscienie nominalne znow puszczaly olej...

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2007-02-22, 23:02

mi brał litr na 100km a przy pałowaniu to już o zgrozo musiałbym siedzieć na silniku i dolewać oleju ciągle. Po rozebraniu odrazu poznać czy się przypiekły pierścienie bo po prostu nie chodzą w tych prowadnicach. Założyłem nowe pierścienie bez honowania i co... ? nic :) Jeździ i oleju nie pali. Przypadek ? nie sądze. Już trochę osob zrobiło takie remonty na tym forum ( tylko dodatkowo honowali gładzie ) i co... jeżdżą. Ale ty możesz być odmiennego zdania nikt ci nie broni :)

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2007-02-22, 23:06

no wlasnie ja sie dziele swoim doswiadczeniem. pierscienie nie chodza w prowadnicach tzn nie mozna ich obrocic do okola??
jezeli tak to u mnie bylo mozna a oleju palil jak smok. pojechalem do zakladu gosc pomierzyl na moich oczach i roznice na dole tuleji gdzie nie chodzi tlok a miedzy srodkiem byly takie ze nie mialo to prawa dzialac na nominale. wiec moja przestroga jest taka ze jak nie pomierzy sie tuleji to jest szansa ze remont sie uda. ale poki nie zlozysz i nie odpalisz pewnosci nie bedzie.

pozdrawiam i zycze samych udancyh remontów ;)
Ostatnio edytowano 2007-02-22, 23:10 przez szumal, łącznie edytowano 1 raz

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2007-02-22, 23:09

No jesteś tym 1% który jest posiadaczem zużytej tulejii :)

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-02-22, 23:26

Tak, że na dzień dzisiejszy brak jakichkolwiek wniosków i nie wiem co robic :( Każdy ma inne zdanie :(
Pojeżdze pare dni i będe obserwował, później ściągam głowice i będe szukał kogoś kto mi ją dokładnie sprawdzi czy może w niej tkwi problem.
Dzisiaj w trasie zrobiłem około 100 km, miałem oleju na równi z kropkami przy MAX, rano przed pracą sprawdze ile oleju ubyło i napisze :)

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2007-02-22, 23:50

Czy wyrzuca olej jeśli odkręcasz na chwile korek wlewu? Możliwe, że zapchało się (starym szlamem olejowym) odpowietrzanie skrzyni korbowej
2. Jeśli przy renowacji głowicy szlifowane były starannie gniazda zaworowe, to nie ważne gdzie który zawór siedział ( bo szlif jest "pod zawór")
3. Przed rozebraniem silnika można spróbować rozruszać zawieszone pierścienie które nie sprężynują wykręcając świece i a)wlewając dodatek K44 zmieszany 1:1 z olejem maszynowym- pół kieliszka do każdej komory spalania, b)obracasz wałem raz, dwa razy, wlewasz ile Ci zostało do każdego cylindra, c) dajesz postać silnikowi dwa trzy dni, wkręcasz świece i śmigasz.
Domowy sposób na sprawdzenie tulei bez wyjmowania tłoków: wkładasz nowy pierścień nominalny na różnych wysokościach, (ale zawsze na jednakowej odległości od górnej krawędzi tulei i nie krzywo!) i badasz, ile ma otwarcia na zamku.

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2007-02-23, 01:09

Edward Etler napisał(a):Domowy sposób na sprawdzenie tulei bez wyjmowania tłoków: wkładasz nowy pierścień nominalny na różnych wysokościach, (ale zawsze na jednakowej odległości od górnej krawędzi tulei i nie krzywo!) i badasz, ile ma otwarcia na zamku.

o własnie ! Bardzo dobrze napisane.
Sam jak zakładałem pierścienie to najpierw to sprawdzałem żeby ustawic odpowiednio zamki na pierscieniach

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-02-23, 09:30

Edward Etler napisał(a):Czy wyrzuca olej jeśli odkręcasz na chwile korek wlewu? Możliwe, że zapchało się (starym szlamem olejowym) odpowietrzanie skrzyni korbowej
2. Jeśli przy renowacji głowicy szlifowane były starannie gniazda zaworowe, to nie ważne gdzie który zawór siedział ( bo szlif jest "pod zawór")
3. Przed rozebraniem silnika można spróbować rozruszać zawieszone pierścienie które nie sprężynują wykręcając świece i a)wlewając dodatek K44 zmieszany 1:1 z olejem maszynowym- pół kieliszka do każdej komory spalania, b)obracasz wałem raz, dwa razy, wlewasz ile Ci zostało do każdego cylindra, c) dajesz postać silnikowi dwa trzy dni, wkręcasz świece i śmigasz.
Domowy sposób na sprawdzenie tulei bez wyjmowania tłoków: wkładasz nowy pierścień nominalny na różnych wysokościach, (ale zawsze na jednakowej odległości od górnej krawędzi tulei i nie krzywo!) i badasz, ile ma otwarcia na zamku.

Jak odkręce korek wlewu oleju to nie rzuca olejem, sprawdzane dzisiaj rano. Odpowietrzenie skrzyni korbowej mechanik sprawdził, przeczyścił i jest ok.
Dzięki za rady pewnie skorzystam przed remontem :)

Wczoraj zrobiłem 91 km z miasta do miasta, olej na miarce był lekko powyżej MAX przy górnej tej dziurce, dzisiaj rano sprawdziłem poziom jest w połowie miarki :( Więc na te 91 km spalił około 250 ml oleju :> To sie napewno nic nie ułoży i jeżeli po ściągnieciu głowicy jest wszystko z nią ok, to czeka mnie remont dołu :(

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-02-23, 15:03

miedzy kropkami jest litr wiec miedzy polowa a gorna kropka jest pol litra :/

tak jak Ci mowielem pierscionki
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2007-02-23, 16:21

Kolejny przykład że niestety zrobienie góry to połowa drogi do sukcesu. Miałem 100% to samo. Najpierw zrobiona była góra, a teraz musiałem robić dół i zgadza się, gdybym miał teraźniejszą wiedzę to odrazu bym zbierał kasę na remont dołu.
Jeżeli ktoś z dylematem bedzie czytał ten topic i zastanawiał sie nad samą górą to ODRADZAM!!! Jak widac efekt często, gesto powtarzalny.
obecnie jestem po zrobieniu całego silnika (pierścienie, panewki, wszystkie uszczelki, plan bloku i głowicy) i efekt narazie jest zadowalający. Nie napisze że super bo to po pierwsze nie jest pogoda przy której można to sprawdzić, a poza tym silnik kręci się narazie max 3000obr przez jeszcze około 1500km więc dopiero potem zobaczę.
Wstępnie określam remont jako pozytywny i wykonany prawidłowo. Niestety jeszcze czeka mnie dociagnięcie głowicy, regulacje rozrządu, zawory, zapłon ale to tylko rutynowe zabiegi, które czy tak czy tak trzeba wykonać raz na jakis czas.
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

Katani
Forumowicz

przez Katani » 2007-02-23, 18:16

ja mam 225 tys na liczniku, zrobiłem remont generalny góry i dołu w renomowanej firmie, części raczej lepsze niż gorsze i po przejechaniu 800 km (spokojnie!) wziął mi ok. pół litra oleju. mam nadzieje, ze to się jeszcze ułoży, przecież docieranie silnika trwa conajmniej 2000km. oby. z tego co tu przeczytałem to i tak u mnie jest nienajgorzej, ufffff.
ps. samych udanych remontów - dobre :P

beata22staw
Forumowicz

przez beata22staw » 2007-02-23, 19:40

Przeczytałem to uważnie i mogę Ci powiedzieć ze miałem podobny problem a mianowicie zrobiłem samą górę i okazało się to samo że palił olej. A wiec zdecydowałem wymienić same pierścienie i przy tym panewki itd. Okazało się ze zaczął palić olej jeszcze więcej niż przed .
Z tego wynikało ze trzeba było honować gładzie cylindrów ale tego nie było zrobione....
Nikt mi nie doradził .....
Potem obróciła się panewka i silnik poszedł na szrot
Wstawiłem inny i jest super ale kasa poszła taka ze bym kupił 2 silniki
Pozdro.............
W221 S550

celmix
Forumowicz

przez celmix » 2007-02-23, 19:56

[quote="Katani"]ja mam 225 tys na liczniku, zrobiłem remont generalny góry i dołu w renomowanej firmie, części raczej lepsze niż gorsze i po przejechaniu 800 km (spokojnie!) wziął mi ok. pół litra oleju. mam nadzieje, ze to się jeszcze ułoży, przecież docieranie silnika trwa conajmniej 2000km. oby. z tego co tu przeczytałem to i tak u mnie jest nienajgorzej, ufffff.
ps. samych udanych remontów - dobre :P[/q

dobry remont w renomowanej firmie zrobiles :nieok: co ci sie ma ulozyc???? .jezeli cos sie zmieni t0 ona gorsze a nie na lepsze .moje b16 pije 0.5 litra na 5000km przy mniej spokojnej jedzie przy spokojnej bardzo znikome ilosci raczej prawei nie zauwazalne

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2007-02-23, 20:32

Po wymianie obróciła się panewka??? Fuck! Jak to możliwe?
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

Katani
Forumowicz

przez Katani » 2007-02-23, 21:56

[quote]dobry remont w renomowanej firmie zrobiles :nieok: co ci sie ma ulozyc???? .jezeli cos sie zmieni t0 ona gorsze a nie na lepsze .moje b16 pije 0.5 litra na 5000km przy mniej spokojnej jedzie przy spokojnej bardzo znikome ilosci raczej prawei nie zauwazalne.

tylko Ci pozazdrościć Celmix, dobrze trafiłes - brawo dla Ciebie. mój wcześniej brał 3l na 1000km. wiec i tak jest lepiej. nie pozostaje mi nic innego jak tylko... tak jeździc... :/

Poprzednia strona   Następna strona