Odgłosy ssania z dolotu
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

lukas.elk
Forumowicz

Odgłosy ssania z dolotu

przez lukas.elk » 2007-03-06, 00:11

Mam takie pytanka:
1. Czyscilem dzisiaj przepustnice. Wyczyscilem ja naprawde dobrze. I po czyszczeniu po odpaleniu silnika slychac straszliwy syk od filtra powietrza a jak sie go otworzy to slychac ze to z tej rury idzie od przepustnicy. Czy tak ma byc? Czy tak ja wyczyscilem ze tam gdzie byl brud a teraz jest czysto powietrze leci i "gwiżdże"?
Dodam tylko ze uzylem z powrotem starej uszczelki bo byla ok tylko brudna wiec ja przeczyscilem benzynka. Ale dalej byla sztywna itp.

2. Kiedy mialem zdjeta przepustnice i pchalem samochod zeby go przestawic to zahamowalem raz czy dwa a potem jakos nie chcialo hamowac. Tzn. hamowal ale ciezko chodzil pedal. Czy przepustnica ma cos do hamulcow? icon_eek.gif

3. W przepustnicy jest ta srubka do regulacji wolnych obrotow. Jest ona taka złota. Wiec szukalem jej na przepustnicy i co sie okazalo. Byla ale pokryta farba koloru przepustnicy jakby byla tak pokryta w fabryce icon_confused.gif
Wydrapalem te farbe i po moze ponad godzinie udalo mi sie ja wyciagnac.
Miał ktos tak kiedys? Czy to tak ma byc fabrycznie? Ale jesli chodzi o regulacje obrotow to nie bylo problemu i ustawilem sobie na ok 850-900.

A tak poza tym to silniczek jakos bardziej rasowo ryczy ;)
Ostatnio edytowano 2007-03-06, 13:50 przez lukas.elk, łącznie edytowano 1 raz
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2007-03-06, 00:17

lukas.elk napisał(a):uzylem z powrotem starej uszczelki bo byla ok tylko brudna wiec ja przeczyscilem benzynka. Ale dalej byla sztywna

ale przecież tamta uszczelka jest papierowa więc jak ja wyczyściłeś benzyną? :diabelek:
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-03-06, 00:46

co do tych hamulcow to normalne, poprostu przestalo ci wspomagac serwo bo silnik nie pracowal jak odpaliles to wszystko wrocilo do normy bo znow zadzialalo

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-06, 00:58

Bastek napisał(a):ale przecież tamta uszczelka jest papierowa więc jak ja wyczyściłeś benzyną?

Normalnie, wzialem pedzelek, posmarowalem troche az ta sadza sie rozpusci i potem wytarlem to husteczka. To jest papierowe ale to taki dosc mocny papier i ma wylany plastik w miejsach w ktorych sa kanaliki. Przynajmniej moja tak miala. Pewnie nie byla ruszana jeszcze od fabryki :szok:

[ Dodano: Wto Mar 06, 2007 12:45 pm ]
Nikt tak nie mial? Bo to mi po prostu spedza sen z oczu... Nie wiem czy to gdzies w przepustnicy czy moze glebiej (jesli w ogole mozna cos tam uszczkodzic podczas czyszczenia przepustnicy...)
--
Sprzedam:

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-03-06, 13:49

Wszystko jest w normie. nie przejmuj sie tak ma byc.
Wszystkie 3 punkty ktore opisałeś są i u mnie też tak było.
Jeśli nie masz puszki rezonansowej i ją zdjąłeś to oczywistym jest, że szmery ssania dochodzą twoich uszu.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2007-03-06, 14:10

normalnie pobiera powietrze se i dlaczego psyczy ;d :)
Obrazek

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2007-03-06, 15:55

ej,jak sie nie myle to masz za bardzo odkrecona srubke z regulacji wolnych,a skacza obroty na ssaniu????dokrec srubke,i po klopocie.daj znac na gg pomoge ci ustawic obroty,,,jak co....

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-06, 20:35

Merfi dzieki za pocieszenie bo po prostu trapi mnie to non stop...
Puszke mam założoną, narazie mam założoną :diabelek: Jak założe nadkole to ja zdejme :ok:
A jeszcze po wylaczeniu silnika jest taki syk przez jakies 2 sekundy moze 3 od filtra. Ale mi sie wydaje ze skoro tak ssie to ten syk po wylaczeniu to syk wyrownywania sie cisnienia.

Śrubke od regulacji mam wykrecona tak zeby bylo ok 900 obr na jałowym i bez wlaczonych odbiornikow bo jak je wlacze to mi spada. Teraz ssanie mam na ok 2000 obr... Troche wysoko ale po rozgrzaniu jest wlasnie te 900. Mozliwe ze mam cos z alternatorem ze mi tak napiecie spada. Ostatnio jak bawilem sie szyberdachem to prawie mi zgasl :szok: bo spadlo do ok 500 obr :wrrr: Czyscilem juz i silniczek krokowy i przepustnice ale obroty wlasnie czasem skacza. Tylko nie wiem czy to obroty czy to tylko obrotomierz tak wskazuje ale mozliwe ze troszke slychac inny dzwiek.
--
Sprzedam:

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-03-07, 21:05

ten syk ok 2 sek to jak pisze merfi normalna sprawa, ja tez tak mam i chyba tak ma byc
a obroty to najlepiej wyreguluj wg wskazowek z manuala
jak nie masz ilustracji to daj @ to ci przesle

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-07, 23:27

Spoko dzieki za ten manual, ale jeszcze mam jeden problem a mianowicie skacze mi wskazowka na obrotomierzu. Silnik raczej pracuje tak samo ale wskazowka szaleje przy schodzeniu ze ssania... Czy moze to byc jakis szujnik obrotow w aparacie zaplonowym albo cos w tym stylu?

PS. Na forum honda.gda.pl mowili ze po czyszczeniu przepustnicy jesli jest szpara miedzy klapka przepustnicy a kanałem przepustnicy to nalezałoby to zniwelowac jakas tam srubka. Jednak ktos inny napisal ze lepiej tego nie robic tylko ustawic wolne obroty. Robil ktos to kiedys? I czy mozna to ruszac w ogole czy lepiej zostawic i niech bedzie ta szczelina?
--
Sprzedam:

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2007-03-08, 00:40

rafisz, jak to 2sekundy?? !! ?? ja to mam non stop cały czas mi syczy (jeżeli dobrze sie rozumujemy) chodzi o syk w filtrze powietrza tak ?? takie ssanie powietrza...
Obrazek

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-08, 00:56

Jemu chodzi o syk po wylaczeniu silnika... Ja mam syk non stop ale jak wylacze to tez jeszcze syczy przez jakies moze 2s...
--
Sprzedam:

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2007-03-08, 16:58

nie moze syczec z filtra,zle ustawione obroty,...

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-08, 18:17

To nie syczy z filtra tylko od strony filtra bo rura robi za puszke rezonansowa i wzmacnia dzwiek syku ktory prawdopodobnie pochodzi ze szczeliny miedzy klapka przepustnicy a kanałem ktore pojawily sie po wyczyszczeniu tego syfu ze srodka. Bo innej opcji nie widze skad moglby byc ten syk...

[ Dodano: Pią Mar 09, 2007 7:24 pm ]
No i stało się. Dzisiaj ustawiłem wolne obroty tak jak mi powiedziałes i efekt jest taki ze na postoju nie slychac tego syczenia za to slychac przecudowny syk podczac przyspieszania tak gdzies powyzej 2tys obr :ok: Nie wiem czy mam jeszcze troszeczke przykrecic te srubke bo pewnie jeszcze by dało rade bo jak zostawilem ja to mial tak lekko ponizej 500obr ale pewnie jeszce dałby rade nizej. Żal mi troche tego syku podczas przyspieszania :( Jak jezdzilem dzisiaj ,to pomimo tego ze mi pali 14l/100 i dynamiczna jazda to ryzyko zawału serca na stacji paliw, specjalnie przyciskałem gazu zeby posluchac tego syku :rotfl: Az sie zastanawiam jak to bedzie syczec jak zdejme te puszke wyciszajaca :szok: Poza tym to w miare dobrze trzyma obroty na jałowym, ma tendencje do spadania do 750 czy nawet ponizej jak wlacze swiatła ale w miare udaje mu sie wrocic. To chyba zalezy od tego jak jest nagrzany. Jeszcze nie sprawdziłem jak jest na ssaniu ale jak sprawdze to dam znac. Ogolnie widac ze metoda jest dobra wiec jest git.

Jedno tylko mnie martwi/zastanawia. Według twojej metody nalezy NAGRZAĆ silnik (to w sumie logiczne) a potem wylaczyc go i zdjac kleme (!!!) czyli jednym słowem zresetować kompa i pozwolic mu sie pobawic wolnymi obrotami. A teraz w czym sęk: z tego co wiem to reset robi sie na ZIMNYM silniku :zaskoczony: Wiec zastanawia mnie fakt jak wpłynie taki reset na prace silnika i ogolnie na ustawienia kompa... :szok:
--
Sprzedam:

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2007-03-11, 13:09

lukas-reset robisz po to zeby usunac blad,po zdjeciu wtyczki z krokowego,ustawianie kompa na zimnym to inna sprawa......o tym pogadamy na gg jak co......

Następna strona