urwalem/odpadlo mi kolo!
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

rudzinski
Moderator

urwalem/odpadlo mi kolo!

przez rudzinski » 2007-03-28, 16:39

jakis czas temu zaczal mi walic przegub a ze 30 marca jest 1/4 w Piotrkowie na ktora sie chcialem wybrac postanowilem wczoraj zjechac do domu do Kielc zeby wymienic cholerstwo i miec z glowy ;)

kolo godz 19 miejscowosci Brzegi przed Checinami (a za Checinami od strony kielc) jest takie rozszerzenie ze sa dwa pasy w jedna i dwa pasy w druga strone (na google maps troche slabo to widac ale daje pojecie gdzie ;) KLIK KLIK). jechalem za scigaczem a za mna Yaris ktorego chwile wczesniej wyprzedzilem. jak wjechalem na to rozszerzenie cos chrupnelo. sadzilem ze przegub strzelil ale nagle przod (a dokladnie przod po stronie kierowcy) auta opadl. sadzilem ze jakims cudem opone sciagnelo ale o zgrozo... KOLO ODJECHALO OD AUTA!!!
auto spadlo na tarcze i troche mi zaczelo szalec po drodze ale jakos powoli je shamowalem tak ze zatrzymalem sie na poboczu. kolo zachaczylo o barierke i upadlo przy niej wiec lajt ;)

przyczyna najprawdopodobniej bylo niedokrecoeen kolo ktore oberwalo szpilki. pisze to ze wstydem bo jest to niewybaczalne niedopatrzenie ale mozna to potraktowac jako przestroge przy zmianie kol aby zawsze sprawdzic dwa razy czy wszystko jest przykrecone jak nalezy :!:
ogolnie mega fart bo cale zdarzenie mialo miejsce przy 120-140km/h wiec moglo sie zakonczyc duzo gorzej...
w dodatku gdyby przytrafilo sie to na normalnej drodze (dwa pasy w przeciwnych kierunkach) to az boje sie myslec co moglby sie stac gdyby takie "samotne" kolo trafilo auto jadace z przeciwka :szok:

teraz najgorsze... uszkodzenia :cry2:
na ta chwile to zpilowana tarcza ktora pojechala po asfalcie, blotnik ktory rozwalilo luzne kolo, rurka od IC na ktorej tez oparlo sie auto, zerwane wszystkie szpilki w piascie, pekniety prog.

trzeba bylo szybko dzialac wiec dzis kolo 11 zaczelismy ogariac auto :diabelek:

a teraz fotki:
pourywane szpilki
Obrazek
"zuzyta" tarcza hamulcowa
Obrazek
Obrazek
rura od IC
Obrazek
no i najgorsze... blotnik :neutral:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

coz robic... 30-tego wyscigi i auto musi jezdzic! :diabelek:
tym samym
pracujemy pracujemy :ok:

pacjent na poczatku
Obrazek
Obrazek
w trakcie....
Obrazek
Obrazek
bez blotnika...
Obrazek
Obrazek

tanie uzywane czesci ;)
Obrazek

i jeszcze raz tarcza :ok:
Obrazek
Obrazek

PYCHOTKA :rotfl2:
Obrazek

po tym pozostalo nam wybic pourywane szpilki z piasty :wrrr:

coraz blizej celu
Obrazek

ale szpilki niestety nie daly sie wybijac bo blokowaly sie na obudowie lozyska :(

pan flex naszym przyjacielem jest... ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

...i takim sposobem pozbylismy sie szpileczek :)
Obrazek
Obrazek

felga okazala sie dosc krzywa bo bicie 73 i 123 na druga strone ale tez troche podzialalismy....
Obrazek
Obrazek
Obrazek

... i udalo sie wywazyc na 0 :ok:

rozebralismy w miedzyczasie lozysko tak ze tylko pozostaje wlozyc szpilki i poskladac :rotfl:

na ta chwile czekam na blotnik, tarcze i szpilki po ktore juz pojechal moj kolega i bede mial je wieczorem :ok:

na 30-tego auto bedzie pewnie "brzydkie" ale powinno wystartowac :ok:

Pat-106

przez Pat-106 » 2007-03-28, 17:12

ulalala.. ta tarcza fajnie wyglada ;)

no ale git ze skonczylo sie tylko na takich powiedzmy powierzchownych obrazeniach.. dobrze ze w nic nie przywaliles bo szkoda byloby tak zacnego projektu, tyle czasu i wyrzeczen :)

no skladajcie chlopaki i dzida na drogi, tylko tym razem dokreccie te kola porzadnie ;)

szerokiej drogi mr rudzinski ;)

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2007-03-28, 17:23

Miałeś farta, że nie stało się nic gorszego. Ja mam taki nawyk że każde koło sprawdzam po kilka razy.

Powodzenia w ogarnianiu uszkodzeń :)
:O

mrcinu
Forumowicz

przez mrcinu » 2007-03-28, 17:27

na całe szczescie na poczatek to nic tobie się nie stało bo autko zawsze mozna wyklepac a ludzia nie da niestrety rada :nieok: ale całe szczescie ze jestes cały i zdrów :)
a no autko jak widac robota wrze a więc bedzie git :D
[glow=olive][shadow=indigo]spoglądanie na ludzi z dołu :D BEZCENNE [/shadow][/glow] :P

pierwsze serducho d16a9 a teraz przeszczep na z5

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-28, 18:06

No nieźle. Fuks jak nic. Nie potrafie sobie wyobrazic jak wygladała twoja jazda po odpadnieciu koła ale na pewno wyglądało to przerażająco. Dobrze ze obyło sie bez ofiar. A tak poza tym to tarcza wyglada mega kozacko :rotfl: Ja bym na twoim miejscu powiesił ja sobie potem gdzies w domu albo postawił jako trofeum :rotfl:
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2007-03-28, 18:31

Bartus mega szczescie ze nic Ci sie nie stalo! bajera bo dobry chlopak jestes! kiedys tez zapomnialem dokrecic ale rpzypomnialem sobie po 2km zatrzymalem sie i dokrecilem ale kurde przy takiej awari to lepsze cuda moga sie wydarzyc niz przy zwyklej kolizji.......
znajomej keidys niedokrecili w volvo (w salonie) i co jej pukalo jak wrocila i wyszlo na jaw co to bylo to jej zorbili full przeglad (oleje filtry + dywaniki od firmy:) )tylko by nikomu slowem nie pisnela 8)

niezla przygoda :szok: :szok:
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Arv
Forumowicz

przez Arv » 2007-03-28, 19:40

Sądząc po ubytku tarczy musiałeś troche walczyć żeby nie wypaść z drogi. Troche jest tych uszkodzeń, ale teraz będziesz już pamiętało dokręcaniu kół. jak to ktoś wspomniał dobrze że Ty cały jesteś. Fajne foty

kubot87
Forumowicz

przez kubot87 » 2007-03-28, 19:53

wykorzystam temat chooopy;p
gdzie podjechac co zrobic? niby prosta sprawa ale moze juz ktos mial sytuacje podobna.Jak robilem z kolesiem cos przy piastach itp to cofalem autem a zapomnialem ze jedno kolo lewe tez przednie jest odkrecone.Cofnalem patrze kurw.a kolo bokiem stoi.Nie zerwalo sie nic tylko nie moge przykrecic kluczem sruby jedna sie kreci i kreci i sie nie zakreca.I wlasnie tez jezdze od 2 dni na 3 srubach w lewym prezdnim kole.Gdzie podjechac zeby mi to zrobili?.Szpilki sa raczej proste tzn nie widac golym okiem zeby bylo krzywo...czekam na jakies sugestie.
Rudzinski dobrze chlopie ze nie stalo ci sie nic bo jak cialbys sie z wykorzystaniem turbo to moglo by stac sie gorzej ;) teraz chociaz wszystko wymienisz za jednym razem!:) szczescie w nieszcesciu
yo!!
do ed9 d16z5 zostalo mi:drzwi,tylna klapa,zaciski przod,dolot ori,ori koncowy tlumik i srodkowy bosal

Arv
Forumowicz

przez Arv » 2007-03-28, 20:09

spróbuj jakimś silnym pneumatem to odkręcić, najlepiej podjedź gdzieś gdzie naprawiają tiry, ciężarówki itp... Jak będziesz jeździł spokojnie to nic Ci nie będzie na tych 3 szpilkach. Ja przejechałem 400km na dwóch szpilkach jak kupiłem CRXa i to dwóch z jednej strony (nie po przekątnej) w przednim kole i nic się nie stało. ALe 80 nie przekraczałem :D.

P.S. W EE8 jest ten problem że trzeba rozebrać całą piastę żeby wyjąć szpilkę ujebaną (a raczej włożyć nową), więc jak już Ci odkręcą to nie próbuj dokręcić tylko pojedź do kogoś kto Ci wymieni tą szpilkę, bo tą już ch.. strzelił

kubot87
Forumowicz

przez kubot87 » 2007-03-28, 20:16

nie zrozumielismy sie troszke;d
moge odrekcic tylko co zrobic i czy juz to ktos mial zeby zrobic tak zeby byly 4 jak ta lala:)
co do predkosci to ja raczej wolno nie jezdze a to auto nie jest do wolnego jezdzenia;p wiec raczej boje sie tak jezdzic
pzdR!
do ed9 d16z5 zostalo mi:drzwi,tylna klapa,zaciski przod,dolot ori,ori koncowy tlumik i srodkowy bosal

Arv
Forumowicz

przez Arv » 2007-03-28, 20:22

no to rozbierz piaste wyjmij starą szpilkę włóż nową i zpaierdallaj, a jak nie wiesz jak zrobić to podjedź do jakiegoś mechanika. Najlepiej zdjąć zwrotnicę (przyda się ściągacz do przegubów) i rozebrać łożysko, wybić starą i wbić nową. Szpilki mają takie rowki w miejscu gdzie siedza na piaście i te rowki u CIebie się zjechały pewnie.

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2007-03-28, 20:25

o kurcze niezły fuks z tym kołem że nie poleciało w inne auta i że ty bez większych akcji wyhamowałeś. kilka tygodni temu miałem to samo, przez delikatnie wystające pierścienie centrujace, jak wracałem w nocy zaczęła mi bić kiera i coraz bardziej sie nasilało. po zatrzymaniu okazało się że w 3 kołach śruby mogłem w palcach kręcić a chwile przedtem robiliśmy ścigankę i całe szczęście że podczas streeta mi koła nie poodpadały bo by było niewesoło :zaskoczony: tak czy siak śruby sprawdzam teraz przed każdą trasą i dygam sie każdego drgania na kierownicy
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-03-28, 20:54

nauke z tego jakas wyciagnalem i to jest na plus :ok:

za 10 minut dojezdzaja czesci i zaczynamy skladac :)
dzis jeszcze powinna jezdzic :ok:

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-03-28, 22:27

Ja p... rudzinski jak pomyśle, że mogło Ciebie tu zabraknać to aż mi sie woda na herbate zaczyna szybciej gotować :zaskoczony: 8)

Pomyśleć, że mogłoby Cie tu nie być. Ja p... aż sie człowiekowi wierzyć nie chce.

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-03-29, 00:33

zlego diabel nie rusza, sie nie martw ;)

nius najwazniejszy z dnia dzisiejszego to ze:
auto jezdzi!!!!

gdyby nie czekanie na czesci zrobilibysmy je w okolo 4-5 godzin

ale wieczorem bylo tak... ;)

stanelismy pi razy drzwi na tym bo w miedzyczacie zdjelismy druga strone i przygotowalismy to pod montaz reszty czesci :)
Obrazek
Obrazek

cos tam dalej dlubiemy zeby wszystko zpasowac..
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

teraz tylko kola...
Obrazek
Obrazek

... wpasowac sie w fotel, modlitwa...
Obrazek
... i w droge...

dziala :ok:

udalo sie nam auto ogarnac przed godzina 21:30 czyli praktycznie w 24 godziny od kiedy trafilo pod dom :) na jutro zostal nam blotnik i sprawdzenie jeszcze raz wszystkich srub itp ;)
Obrazek

wiem ze ogolnie wszystko co zrobilismy to tak naprawde pikus ale mega satysfakcja jest to ze ogarnelismy wszystko sami i w takim czasie :)

wielkie podziekowanie na Beusia ktory spedzil ze mna prawie caly dzien dlubiac tak zeby dzialolo i dla Soliny ktory przywiozl mi czesci :poklony:
przyjaciol poznaje sie w biedzie... to chyba widac :ok:

Następna strona