kalibracja komputera po jego twardym restarcie?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-25, 23:06

niebardzo. to nie jest sekwencja ktora musi byc scisle wykonana bo nie zadziala. wlaczenie i wylaczenie wentylatora daje pewnosc, ze silnik ma juz swoja optymalna temperature. czesto jest tak ze silnik zlapie temperature prawie nominalna (powiedzmy 4 stopnie nizsza) juz po 10 minutach, ale czekasz kolejne 20 zeby temperatura podskoczyla o te 4 stopnie. wazne jest to zeby silnik nie byl zimny.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-25, 23:09

Na 99% sie włączył. W tym czasie miał okazje sie wlaczyc pewnie ze 2-3 razy. Oczywiscie rozumiem ze wylaczyles wszelkie poborniki pradu? Ja nawet wylaczylem lampke sufitowa zeby sie nie wlaczyla jak bede wchodził do samochodu :rotfl: ale to juz perwa :rotfl2:
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2007-03-25, 23:12

no tu tez dalem dupy bo zostawilem nawiew na 1 stopniu wlaczony i skumalem po czasie, ale to chyba nie wplynie jakos wielce na ustawienie kompa?

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-26, 00:12

Ciezko powiedziec. Zaleca sie wylaczenie wszystkiego zeby alternator nie obciazał silnika bo wtedy wiadomo ze inaczej pracuje. Ale obciazenie przy nawiewie na 1 nie jest pewnie zbyt duze. To nie to samo co szyberdach ;) Zobacz jak bedzie po resecie. Nie powinno to mocno wplynac na efekt resetu.
--
Sprzedam:

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-03-26, 08:29

dj_bovorta napisał(a):Moje zdanie jest takie ze z mapy paliwa komputer kozysta jak jest w (ja to tak okresle)" trybie awaryjnym " byli jak komputer wykryl jakies bledy np sonda lamba sie uszkodzi wtedy komp wchodzi na tryb awaryjny i dawkuje paliwo zgodnie podsawowym wykresem zaladowanym do komputera,natomiast w czasie normalnej ekspulatacji dawkuje paliwo wedlug sygnalow z sondy lambda czujnika polozenia przepustnicy TPS i tak dalej ,wiec jezeli robimy reset twardy to ta mapa sie kasuje i wtedy wlasnie trzeba zrobic na nowo mape czyli wolne obroty i tak dalej jak opisane w temacie takie jest moje zdanie sugeruje sie tu szkoleniem odnosnie montazu instalcji gzowych (jak dobrze pamietam takto bylo z ta mapa paliwa ;) ale moze zle pamietam albo sie myle dla mnie to logiczne

Ojojoj nie wprowadzaj ludzi w błąd !!!
Mapy paliwa nie są do trybu awaryjnego.
Pomysl !! niby jak mozna wystroic auto ? właśnie tymi mapami paliwa, zapłonu itp. niby co sprzedają na ebay, allegro itp. ? właśnie te epromy z mapami, przecież jak by sie to kasowało to nie ma sensu !!
Z drugiej strony komp ma bardzo marne szanse na skasowanie epromu, to jest pamięc nie kasowalna, stosuje sie zamienniki 27C256 kasowane promieniami UV bardzo mocnymi, lub 29C256 kasowane elektrycznie, ale seryjny eprom jest inny i nie kasowalny !!
Chip tuning właśnie polega na ingerencji w mapy paliwa, zapłonu i inne takie które są zapisane w tym epromie.

kakaaa
Forumowicz

przez kakaaa » 2007-03-26, 22:01

nie chcialem zakladac nowego tematu a mam pytanie ad reseta. dzisiaj ok 12:20 mialem reset. nie "twardy" ale "zwykly" (roznice nie wiem czy dobrze rozpoznalem) tzn zresetowanie komputeraz poprzez podlaczenie komputra zewnetrznego u mechanika. wszystko cacy elegancko ale pierwsze 20km strasznie mocno spadaly mi obroty na postoju, podjezdzalem na swiatla stalem na czerwonym swietle obroty były na minimum (na najdluzszej pierwszej kresce obrotomierza) no i auto cale sie trząsło jakby mialo zaraz zgasnąć ale jako tako pracowało dalej i nic po za tym. po przejechaniu ok 25km wszystko wrocilo do normy, efekt niskich obrotow znikl i teraz jest tak jak byc powinno. czy to normalne? czy silnik jakby "nie wiedzial" jak sie zachowac w danej sytuacji czy cos moze byc nie tak? nie ma znaczenia czy auto bylo zimne czy nie po przejezdzie tych kilku km wszystko bylo ok. moze ktos spotkal sie z czyms podobnym? auto: del sol D16Z6
HONDA POWER!!!

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-26, 22:59

Pierwszy raz slysze o resetowaniu komputera poprzez podlaczenie zewnetrznego komputera. Podlaczenie komputera powoduje o ile mi wiadomo tylko przejscie w tryb serwisowy (tak jak zwarcie wtyczki serwisowej np podczas ustawiania zaplonu). Moze po trybie serwisowym albo po ingerencji mechanika (bo nie napisales co robil dokladnie) komputer szukał "wlasciwych obrotow" czyli sprawdzal jakie dac napiecie na silniczek krokowy zeby obroty były takie jak maja byc. Tak mi sie przynajmniej wydaje. Bo jesli zniknęło to znaczy ze komp wtedy nie trzymał obrotow ale juz wie jak je trzymac.
--
Sprzedam:

kakaaa
Forumowicz

przez kakaaa » 2007-03-27, 11:18

ok byc moze, nie wiem dokladnie na czym polega reset (oprocz opisanego w tym temacie), czyli czy da sie go zrobic jakos inaczej niz odlaczenie aku. mechanik wymienial aparat zapłonowy i usuwał błędy z komputera ktore wyskoczyły w trakcie jazdy na zepsutym aparacie. po całej operacji mowił ze zrobił reset komputera. teraz jest dobrze, chcialem tylko zapytac czy tak moze byc jak napisalem. dostalem odpowiedz ze moze tak byc za ktora dziekuje :)
HONDA POWER!!!

Jacques
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 Rally

przez Jacques » 2007-03-27, 18:35

Ja na początku obecności na forum byłem hura-optymistą jeżeli chodzi o prawdziwość teorii resetu i "uczenia" komputera. Natomiast teraz jestem coraz bardziej sceptyczny. Jak ktoś napisał: "im dluzej jezdzisz tym lepsza srednia moze wyliczyc komputer." To by znaczyło, że komputer niejako coraz wolniej reaguje (skoro im dłużej i jest brana pod uwagę średnia) na jakiekolwiek zmiany informacji, które otrzymuje (jeśli założyć efekt historii dotychczasowej jazdy od resetu). Poza tym: jaki sens ma mieć "uczenie" go przy wyłączeniu wszystkich dodatkowych odbiorników prądu, skoro normalna eksploatacja odbywa się z ich wykorzystaniem (jak choćby światła od 1 kwietnia)?
Jeszcze nie jestem do końca przekonany, ale chyba staję się zwolennikiem teorii, że komputer wszystko przelicza na bieżąco i koryguje w oparciu o mapy i informację z czujników, ale nie przechowuje żadnej "historii" i tak naprawdę jedynie kwestia mniejszego buta w podłodze zwolenników tej teorii i autosugestii pozwala zmniejszyć spalanie.

Oczywiście pomijam sytuacje, gdy RESET związany jest z kasowaniem jakichś błędów, bo ze względu na różne błędy może palić więcej, co jest naturalne. Chodzi mi o reset po zwykłej eksploatacji.

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-27, 22:02

dzis sie dowiedzialem:
silniki bez sondy lambda (czyli ZC1, d16a9) nie maja mozliwosci korygowania mapy, wiec u mnie reset dal mi tylko uczucie poprawy, ale nic niezmienil.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-28, 12:24

Jacques napisał(a):Jak ktoś napisał: "im dluzej jezdzisz tym lepsza srednia moze wyliczyc komputer." To by znaczyło, że komputer niejako coraz wolniej reaguje (skoro im dłużej i jest brana pod uwagę średnia)

Jak to wolniej reaguje? Nie rozumiem? To chyba logiczne ze dluzsza obserwacja skutkuje dokładniejszą średnią... Przeciez nie nauczysz sie np. metod numerycznych czytając pierwsze pare stron ksiazki. Musisz przeczytac najlepiej całą ksiazke (a i to moze nawet nie pomoc w dokladnym ogarnieciu tematu). Poza tym im dluzej jezdzisz tym wiecej roznych sytuacji komputer poznaje np. ze czasem jezdzisz w korku, czasem w trasie itp i wtedy warunki jazdy sie zmieniaja i mozna liczyc srednia z "prawdziwej codziennej jazdy". Bo jak mu pokazesz tylko jazde "na wprost" a tu nagle ruszanie co 30s w korku to nagle jest szok :szok: i cos tu sie nie zgadza :nieok: To tak jak z ludzka nauka. Mozesz byc dobrym teoretykiem ale dostajesz zadanie do rozwiazania i nie wiesz co zrobic bo w ksiazce tego nie było :wrrr:
Taki jest moj punkt widzenia tego zagadnienia ;)
Jacques napisał(a):Poza tym: jaki sens ma mieć "uczenie" go przy wyłączeniu wszystkich dodatkowych odbiorników prądu, skoro normalna eksploatacja odbywa się z ich wykorzystaniem (jak choćby światła od 1 kwietnia)?

Nie uczenia tylko pozostawienia auta na biegu jałowym aby sie rozgrzał i sam doszedł to jałowych obrotów. A odbiorniki pradu to przekłamia bo alternator da opor i jedyne co komputer odnajdzie to obroty obciazone przez alternator i bedzie musial od razu sam silniczkiem krokowym je podciagnac a nie o to nam chodzi prawda? On ma jepodciagac przy obciazeniu ale na jałowym maja byc ok bez podciagania lub z minimalna ingerencja komputera.
Jacques napisał(a):Jeszcze nie jestem do końca przekonany

Ja rowniez nie ale obserwuje i wyciagam wnioski. Poki co po resecie auto pali raczej mniej. Po najblizszej wizycie na stacji sie okaze. A to juz za nieco ponad 10km :rotfl:
Jacques napisał(a):Oczywiście pomijam sytuacje, gdy RESET związany jest z kasowaniem jakichś błędów, bo ze względu na różne błędy może palić więcej, co jest naturalne.

Jest naturalne a nazywa sie to tryb awaryjny i wtedy komp z tego co wiem opiera sie tylko na mapach a wtedy jest kicha :nieok:

PS. Jesli ktos uwaza ze moje rozumowanie jest bledne to prosze zaproponowac cos innego 8)
--
Sprzedam:

zukol21
Forumowicz

przez zukol21 » 2007-04-02, 00:05

zmienilem uklad dolotowy i wydechowy i nalezaloby chyba zrobic twardy reset?? czy komputer sam nauczy sie reagowac na nowe warunki ??

lukas.elk, i jak wyniki spalania ??

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-04-02, 01:06

a czy to jest temat o spalaniu? jszcze jeden taki post i ..........
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

zukol21
Forumowicz

przez zukol21 » 2007-04-02, 15:39

niejako reset kompa (jak koledzy pisza) czsem wiaze sie ze spalaniem. Zadalem tez inne pytanie( i oczekuje ze ktos opdpowie)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-02, 20:03

Odpowiedzialem na nie ale Merfi zamiast edytowac usunal wszystko.

Zrob reset.
--
Sprzedam:

Poprzednia strona