Które opony
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Które wybrać?

Goodyear EAGLE F1
7
29%
Uniroyal RainSport 1
5
21%
Toyo Proxes T1-R
12
50%

Liczba głosów : 24
SZama89
Forumowicz

Które opony

przez SZama89 » 2007-04-10, 19:42

Które oponki wybrać, maja służyć do w miarę spokojnej jazdy i żeby sie szybko nie starły :D
ps prosze nie pisac ze takie rzeczy to tylko w erze :P

[ Dodano: 2007-04-10, 20:28 ]
Może macie jakies inne propozycje... rozmiar 195/50r15

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-04-10, 21:03

Z tych trzech to Uniroyal, ale ja bym tu jeszcze yokohame wsadził.

SZama89
Forumowicz

przez SZama89 » 2007-04-10, 21:06

Jaki model yoko??

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-04-10, 21:07

Zara zejde do auta i Ci napisze.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-10, 21:22

Ja bym polecił Yokohamy C Drive. To sa normalne oponki. Komfort a nie sport. Na suchym i mokrym sa ok. Cena w okolicach 240zł.
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-04-10, 21:47

Jest napisane Yokohama A539 potem Racing Side Out i tyle chyba by było. Mi tam sie na nich dobrze jezdzi.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-10, 21:53

Z tym ze A539 ma dosc spora powierzchnie przylegania jak widac po biezniku i jest to raczej opona o sportowych ambicjach wiec moze sie szybciej zdzierac. Ogolnie SZama89, musisz podjac decyzje do czego przede wszystkim potrzebujesz tych opon. Ja chciałem brac Yokohame Parada. Wyglada super i na suchym ponoc rewelka ale co z tego skoro na mokrym moze byc nieciekawie a opona starcza moze na 20tys km i sajonara. Wziąłem C Drive bo to po prostu zwykła opona z tym ze wysokiej klasy wiec jest dobra na kazda nawierzchnie i sie szybko nie zdziera no i to Yokohama :ok:
--
Sprzedam:

pmo
Forumowicz

przez pmo » 2007-04-10, 22:10

F1 mam i polecam, na suchym 110% pewnosci, na mokrym to samo, przy wjedzie z wiekszymi predkosciami w glebsze kaluze nawet auta w nich nie przytrzymuje - sa tylko fontanny na boki :). Nie piszcza gdy przegniesz pale ;) ale dlatego trzeba miec juz pewne wyczucie w prowadzeniu auta zeby odrazu zlapac ten moment i w pelni wykorzystac mozliwosci F1, ale zeby zerwac na nich przyczepnosc trzeba sie naprawde starac ;) Wczesniej mialem Dunlop'y Sport 2020 i zdazalo sie, ze tyl potrafil uciekac - przy F1 jeszcze mi sie to nie zdazylo. A w bonusie dostajesz to, ze ludziki stojac za Toba na swiatlach przyklejaja sie do przedniej szyby i ogladaja sobie Twoje oponki ;) ;) ;) Pisze o 195/15/50 i wersji GSD3, nie wiem jak sie sprawuja inne rozmiary, nie wiem jak sprawuje sie ten nowy bierznik (asymmetric czy jakos tak)

aha i gdybys sie zdecydowal, to pamietaj, ze nowe opony maja jakas powloke na sobie, nie wiem co to jest ale to chyba po to zeby guma sie nie starzala jesli beda dluzej lezec. Tak czy owak na poczatku maja gorsze wlasciwosci do momentu gdy ta powloka nie zostanie starta. Chyba zreszta wszyscy producenci czyms te gumy powlekaja (??)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-10, 22:20

pmo, tylko napisz jeszcze ile na nich przejechałes i ile bieznika zostało. Bo SZama89 chce opony ktore sie szybko nie zetra a oponki sportowe po prostu sie scieraja bo maja duza powierzchnie przylegania i dzieki temu sie kleja na suchym. Ja nie mowie ze są złe ale jak ktos chce pojezdzic troche dluzej to lepiej niech zapomni o sportowych kapciach. Albo super wyglad i mega przyczepnosc na suchym albo oponki na pare sezonow...
--
Sprzedam:

pmo
Forumowicz

przez pmo » 2007-04-10, 22:49

lukas.elk, SZama89 zapodal ankiete, w ktorej pyta o Goodyear EAGLE F1, Uniroyal RainSport 1 i Toyo Proxes T1-R, a odpowiadajac na Twoje pytanie: sam 5000 km temu stalem przed wyborem nowych opon, wybralem F1 jezdze na nich juz chwile (jak napisalem jest to ~5000km+) jestem bardzo zadowolony z mojego wyboru. Kleja naprawde zajebiscie i czujesz sie pewnie. Specjalnego zuzycia NIE STWIERDZAM. Moze jest to wynikiem tego ze paluje bez sensu wszedzie gdzie tylko sie da - jazda normalna + od czasu do czasu trzeba komus cos wyjasnic ;) = normalna jazda crx'em do pracy oraz wieczorny lansik ;)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-10, 23:00

pmo, SZama89, na koniec posta dodał:
SZama89 napisał(a):Może macie jakies inne propozycje... rozmiar 195/50r15

A wewnatrz posta napisał:
SZama89 napisał(a):do w miarę spokojnej jazdy i żeby sie szybko nie starły

A co do twoich opon to ciężko zeby po 5tys km sie dużo starły. A poza tym jak już napisałem:
lukas.elk napisał(a):Ja nie mowie ze są złe

Ale po co kupować do spokojnej jazdy kapcie do jazdy sportowej? Jestem pewien ze te opony są super ale na pewno przez to ze sie "kleją" to zedrą się szybciej. Poza tym z tego co wiem to te Eagle F1 sa dosc drogie...
--
Sprzedam:

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-04-10, 23:03

F1 To typowo deszczowa opona. Fajnie wygląda ale slyszalem ze sa miekkie i latwo felge pokrzywic ... no i uszkodzić samą oponę

pmo
Forumowicz

przez pmo » 2007-04-10, 23:32

lukas.elk, spx przeciez nie napisalem ze tylko F1 i zadne inne. Takie opony mam, troche na nich przejechalem i chce chlopakowi pomoc dzielac sie doswiadczeniem. Nie napisalem, ze Twoje opony to qpa. Nie wiem, bo na nich nie jedzilem, wiec nie mam wyrobionego zdania - nie neguje tego, ze moga byc dobre. Odnioslem sie Dunlopow bo takie mialem wczesniej; na ich tle F1 wypadaja o niebo lepiej.

Gdyby F1 (przy mojej jezdzie) mialy wytrzymac 20kkm to wierz mi, ze juz bym to widzial.

W naszym klimacie, droga nie zawsze jest sucha, dalbym 65% sucha do 35% mokra i takze to bralem pod uwage przy podejmowaniu decyzji. Nie sztuka kupic opony na suche, a pozniej przez 1/3 sezonu kulac sie na nich jak dziad furmanka tylko dlatego, ze strach w oczach na mokrym ;)

Co do ceny. Ja dalem 210 pln/szt. Czy drogo sam ocen.

Ale po co kupować do spokojnej jazdy kapcie do jazdy sportowej?

Ano po to zeby w razie czego te 2 - 4 metry uratowaly Tobie lub komus innemu zycie. Po co kupwac stozek, kolektor, przelot, etc. do normalnej jazdy ?? Po co obnizales i utwardzales zawias do normalnej jazdy - przeciez taki wlasnie masz ?? Po co kupowac lepsze hample, po co zalewac Motula, etc ?? Po co kupowac crx'a do normalnej jazdy ?? Kup sobie lanosa na debicy jak masz takie dylematy ...

[edit]sor troche sie unioslem :S ale wyprowadziles mnie z rownowagi tym pytaniem[/edit]
Ostatnio edytowano 2007-04-10, 23:46 przez pmo, łącznie edytowano 2 razy

Jacques
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 Rally

przez Jacques » 2007-04-10, 23:39

Dr_ napisał(a):F1 To typowo deszczowa opona.

Która trzyma rewelacyjnie na suchym (i na mokrym)? :D rzeczywiście typowo deszczowa ;)
Chyba tylko sądzisz po tym, że w latach '90 tak wyglądał bieżnik opony Goodyear'a typu intermediate w F1 - czyli tam rzeczywiście na mokrą nawierzchnię, ale nie na BARDZO mokrą w przeciwieństwie do opon typu FULL WET czy MONSOON :D

Dr_ napisał(a):Fajnie wygląda ale slyszalem ze sa miekkie i latwo felge pokrzywic ... no i uszkodzić samą oponę

Ta... Szklana kula prawdę powie :) To już tylko spekulacje, bo pewnie ktoś ze znajomych sobie zniszczył felge? ;) Nie wierzę, że w tej samej klasie opon (Eagle F1, Toyo T1R, czy np. BFGoodrich G-force Profiler) różnice w twardości są takie znaczące, że na pewnych oponach felgi się gną na zawołanie a na innych nie ;) Znajomy jeździ od zeszłego lata na Eagle F1 195/50/50 i bardzo sobie chwali (zważ na Wrocławskie dziury, więc już powinien mieć ósemki z felg?), ja niedawno założyłem takie same i również nie stwierdzam takich przypadłości o których mówisz. W oparciu o te opinie naprawdę polecam Eagle F1 a guma wbrew pozorom wcale nie jest tak miękka jak to niektórzy malują - wszystko zależy od stylu jazdy poza tym, więc te opinie też należałoby podzielić przez 2...
Nie wiem jak inne (bo w CRX wcześniej po Niemcu miałem jedynie stare Dunlop SP Sport 300), ale te mogę polecić - oponki naprawdę dają poczucie bezpieczeństwa i są REWELACYJNIE ciche :ok:

P.S.
Cena w sklepie internetowym to około 209 PLN, więc ceną również nie odbiega od reszty.

P.S.2
Jeśli już opiniami się kierować, to szczerze powiedziawszy więcej słyszałem o dużej ścieralności T1R niż Goodyear'a ;)
Ostatnio edytowano 2007-04-10, 23:52 przez Jacques, łącznie edytowano 1 raz

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-10, 23:52

pmo, wyluzuj ;)
pmo napisał(a):Po co obnizales i utwardzales zawias do normalnej jazdy - przeciez taki wlasnie masz ??

Taki kupiłem z furą i pluje sobie w brode :nieok:

pmo napisał(a):Po co kupowac crx'a do normalnej jazdy ??

Bo nie mozna od niego oderwac wzroku :rotfl:

pmo napisał(a):po co zalewac Motula

Bo sie lubi swój samochód?

pmo napisał(a):Kup sobie lanosa na debicy

Nigdy w życiu :blee: :blee: :blee:

Dobra koniec OT ;)

Ogólnie ja bym brał jakieś mniej sportowe Yokohamy. Co wybierzesz to juz inna sprawa. Ja tylko sugeruję ;) Bo temat opon jest dosc dziwny bo najczesciej jest tak ze kazdy chwali swoje i nic z tego sie nie dowiesz. Pozbieraj opinie o scieralnosci przy konkretnym stylu jazdy i z przymrużeniem oka na przyczepność (bo każdy ja odbiera inaczej) i wybierz cos do swojego stylu.
Myśle ze ta wypowiedź nie wzbudzi kolejnej burzy ;)
--
Sprzedam:

Następna strona