Gaz sekwencyjny...

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2007-10-16, 23:56

grzesZ napisał(a):nie no prosze gaz w rexsie...

Mało wiesz kolego na temat gazu, więc proszę nie komentuj głupio. Zakup LPG to indywidualny wybór każdego z nas. Jedni zakładają, drudzy nie. Prosta sprawa, ale głupie docinki zachowaj dla siebie.
HOTMOT.pl

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2007-10-17, 07:17

ja do swojego jeszcze nie zakładałem , ale zakładaliśmy ostatnio do 175 konnej celicy kolegi , komputer to stag-300 , mocniejszy parownik , i żółte wtryski z 1Ω cewką , butla w kole zapasowym, całkowity koszt tej instalacji to 2500zł , całość wykonana bardzo przyzwoicie ,
wczoraj zbudowałem kabel to tego staga i zacząłem sam się bawić w kalibracje , zarazie autko pali około 10l gazu na 100 , przy w miarę szybkiej jeździe po mieście , różnicy w mocy niema , ustawiłem też próg przełączania na gaz gdy temperatura parownika osiągnie 30°C , jest to około 1km jazdy , i wszystko pięknie śmiga , rozgrzanie silnika do przełączenia na gaz jest tylko po to aby parownik nie zamarzł więc nie ma sensu ustawiać wyższej

polkar
Administrator

przez polkar » 2007-10-17, 12:27

grzesZ napisał(a):Jezeli kupujesz sportowa fure do smigania to nei do gazowania i kombinowania

CRX nie jest sportowa furą...
grzesZ napisał(a):nie popieram to porostu nie pasuje to samochodow ktore sluza do szybkiej jazdy
Jak szybka jazda się kończy to mozesz poczytać w dwóch tematach na towarzyskim. Poza tym na LPG tez mozna szybko jechac, tak szybko jak na benzynie
grzesZ napisał(a):do samochodow ktore w ogolnej opini nie lubia gazu.

Ta ogólna opinia jest nie taka ogólna. Duza częśc forumowiczów ma założony gaz. A poza tym na civicklubie był niedawno podobny temat i okazało się, ze naprawdę duża część forumowiczów również jezdzi na LPG. Także Twoja ogólna opinia raczej się nie przekłada na ludzi, którzy założyli gaz do Hondy
grzesZ napisał(a):gaz zaklada sie przedwszystkim dla oszczednosci
z tym się zgodzę, bo gdybym do solki nie załozył gazu 2,5 roku temu to nie stac by mnie było na przeprowadzone w niej modyfikacje.
grzesZ napisał(a):przy okazji zabijajac fure

no z tym to żeś pojechał. Ile km trzeba zrobić, by zajechac silnik na gazie?? 300tyś ???
Znam uzytkowników co przejechali na LPG 150tys i jakos nic się z silnikiem nie dzieje.
HOTMOT.pl

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2007-10-17, 15:30

śledzę już od dawna wątki o gazie i jednego nie rozumiem , jak ktoś z wiedzą o gazie na poziomie dziecka z zerówki w ogolę może się wypowiadać na jego temat , najśmieszniejsze jest to że swoje argumenty popiera słowami : bo pan henio to miał i .... , bo wszyscy wiedza ze ... , chyba do tego zastało stworzone forum aby osoby które nie znają tematu zakładały wątki a osoby z wiedza im pomagały a nie na odwrót :blee: , że już nie wspomnę o komunistycznych hasłach w stylu "gaz zabija silnik" :rotfl2: , lub honda nie lubi gazu haha a może lubi cukierki , albo chipsy

polkar
Administrator

przez polkar » 2007-10-17, 16:05

freerider.crx napisał(a):to mnie chłopie zabiłeś teraz

Bardziej usportowioną. Sportowa fura to raczej Porsche, Ferrari, Lambo, itp. I raczej do jednego garnka nie wrzucisz tam CRXa
Zreszta to temat o sekwencyjnym gazie ;)
HOTMOT.pl

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-10-17, 16:17

glupa walicie zeby odejsc od tematu a polkar dobrze mowi ;) kto nie mial niech sie nie odzywa poprostu,

no chybaze zaraz beda piasc a ja mialem w tym czy tamtym aucie.. :)
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-10-17, 17:00

no wiec jak glupi to przeciez mozesz w niego w ogole nie wchodzic, nie ma takiej potrzeby, ja nudne nieinteresujace mnie tematy omijam i jak nie wiem to sie nie wypowiadam :) a takie gadanie bez sensu tylko zniecheca ludzi ktorzy niemieli stycznosci bo chwalacych zawsze bedzie duzo mniej niz tych ktorzy odradzaja
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2007-10-17, 17:01

dokładnie każdy piep... co kiedyś tam usłyszał , podajecie jakieś przykłady aut w których był montowany gaz przez jakiegoś nieudolnego druciarza , a czemu nie pamiętacie np a autkach które na gazie z turbinkom zajmowały dobre miejsca na 1/4 mili i jakoś silnik sie nie rozlatywał

nitrox89
Forumowicz

Samochód: Challenger R/T

przez nitrox89 » 2007-10-17, 17:06

Jak Cie stać i nie jestes sknera to lejesz wache...

Jak auto ma Ci służyć jako tzw. dupowóz, użytkujesz go dużo, na forsie nie śpisz, a chcesz mieć CRX to pakujesz gaz i śmigasz...
Honda Zbliża - Podaj Dalej :diabelek:

erafiszera
Forumowicz

przez erafiszera » 2007-10-17, 17:36

Podlacze sie do tematu ;) gdy szukalem crxa dla siebie to nie bralem gazu pod uwage, szukalem tylko benzynki. No i znalazlem swoje wymarzone autko :rotfl: ......z gazem. Pomyslalem: niech bedzie nigdy na gazie nie jezdzilem wiec zobacze jak to jest ;) no i sie nie zawiodlem :ok: jezeli chodzi o ubytki mocy to sa one znikome :ok: wiadomo ze crx malo jak na swoja moc pali benzynki (przy normalnej jezdzie ;) ) wiec gazu takze duzo nie łyka :ok: po tym jak przejechalem ponad 500 kilometrow za 100zł to banan z twarzy mi nie schodzil :rotfl: nie spie na pln-ach wiec oszczednosc jest dla mnie wazna a instalacja gazowa pozwala mi zaoszczedzic chociazby na paliwie. Dobra instalacja zalozona profesjonalnie daje duzo radosci szczegolnie na stacji benzynowej :ok: :ok: wiec konczac watek ;) jezeli chodzi o mnie to GAZ ZDECYDOWANIE POLECAM 8) Pozdrawiam wszystkich 4umowiczuf :rotfl:
Honda - satysfakcja gwarantowana...

Cień696
Forumowicz

przez Cień696 » 2007-10-17, 22:43

znam bardzo duzo hond ktore lataja na lpg i naprawde zdaje to egzamin! a gaz sekwencyjny to niespotkalem sie z negatywna opinia!
niekazdy kupuje rexa na 400m , sa ludzie co im sie podoba zaje... z wygladu i robia samochodzik na lans lub do jezdzenia poprostu nawet i do pracy !!
czy np ktos mialby zrezygnowac z marzen o crx gdy robi nim troszke kilometrow i wie ze jazda na gazie tylko wchodzi w gre bo zaplaci rocznie 6tys za paliwo a nie 11tys (to tylko przyklad ale ogolnie polowe) to co musi kuppic fiata, forda itp samochod bo honda crx sie nienadaje???? bo ktos chce miec fajne auto ale chce jezdzic za polowe??
niewidze problemow w uzytkowaniu crxa na gazie! a tym bardziej na sekwencji! i uwiez naprawde mozna tez zrobic samochodzik co bedzie zajeb... przespieszal i killowal innych i bedzie latal n a gazie a modyfikacje wcale nie beda drozsze niz na pb,
byly i sa crx turbo na lpg i maja sie swietnie tylko nie wszyscy sa tutaj zalogowani i niewszyscy bira udzial w taich rozmowach ...
Bardzo duzo zalezy od tego jaka jest instalacja , kto ja zaklada i stroil , i jak ktos o nia dba i uzytkuje!
pozdr
SPRZEDAM!
Części z CRX / ITR / CTR - Swapy b18 / k20 /
mozemy wstawic takze w rozne budy
potrzebujesz czegos to smialo pytaj ;)
784-933-899

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2007-10-17, 23:29

to moze wcisne swoje 3 grosze.

moje zdanie jest takie ze to tankowanie "za połowe" jest z reguly oszukiwaniem samego siebie wiec moze wypunktuje:

- kto kupuje crxa? mlodzi ludzie, z reguly uczniowie/studenci, zakladaja gaz dlaczego? bo chca zaoszczedzic, nie ma stalych dochodow, jazda polowe taniej kusi proste! ale problem polega na tym ze oszczedzaja rowniez na instalacji, bo przeciez nie ma kasy, ma byc tanio, wiec sory ale te historie co tu pisza tacy po 18 lat ze "instalke zakladal pan henio w garazu wiec sie jebie a profi gaz jezdzi latami" no to wszystko fajnie tylko ze 95% dowie sie ile kosztuje PROFI instalacja gazu, najpierw zrobi wielkie oczy potem wybuchnie smiechem i suma sumarum i tak idzie do pana henia lub warsztatu ktory bedzie mial najnizsza cene w okolicy, zgadlem? wiec kółko sie zamyka, bo mlodzi ludzie oszczedzaja za wszelka cene i dlatego pozniej wpadaja w koszty przy takich pozornie oszczednych instalacjach

- druga sprawa ze zainstalujemy gaz (nawet profi za spore siano) i co ze niby smigamy do bólu po taniosci? no nie bardzo, bo doszlo nam troche elementow ktore moga (a czesto bardzo lubia) zepsuc sie, rozregulowac. no i co jedziemy na profi regulacje? nie no po co przeciez pan henio z taka rzecza to juz sobie poradzi i znowu mamy tanio i do dupy. do tego dochodzi nam dodatkowy przeglad gazu no i setke wiecej trzeba na stacji diagn. zostawic co roku.

- trzecia sprawa, atom gdzies tu pisal ze jemu sie fura nie zdazy zagrzac zanim dojedzie na miejsce, przerabialem juz taki temat w poprzednim aucie, zima o gazie mozna zapomniec jak sie nie robi sporych przebiegow, no a trudno od studenciny wymagac zeby nawet za polowe ceny robil spore przebiegi, kółko znowu sie zamyka, wiec oszczedzamy polowe... ale przez pol roku, jak temperatury sa wyzsze niz kilka stopni powyzej zera a zanim sie to zwroci to pewnie pojawi sie w dziale towarzyskich temat "kolejny rex do kasacji"...

co nie zmienia faktu ze sa ludzie ktorzy faktycznie wiedza ze zeby zaoszczedzic trzeba tak na prawde sporo zainwestowac, wiec skoro sa tu tacy to fajnie, ale cala reszta to "prawie jak oszczędza" a ma tak na prawde dodatkowy klopot i podniete raz do roku jak jedzie na wakacje i z wypadu w gory czy nad morze zostanie setka w portfelu gratis :rotfl:

grzesZ
Forumowicz

przez grzesZ » 2007-10-17, 23:43

Kolega wyzej dobrze to opisal. Zapewne wiekszosc z crx-ow gazowych to smigacze po 6/7 tys wiec watpie aby ktos w takie cos wsadzal gaz za 3/4 kola w sekwecji.A jezeli ktos daje 12/15 tys za crx-a to czy wsadza gaz:> Ps. nie wątpie ze crx turbo na gazie lata ale to nie turbo i instalacja za 2 tys tylko za gruba kase.

Cień696
Forumowicz

przez Cień696 » 2007-10-18, 00:03

troche masz racji i troche nie
bo w sumie zakladajac dobra instalacje to niech ludzie nie mysla ze bog wie ile sie za nia placi... i wszystko zalezy ile kilometrow sie robi bo jezeli zalozymy instalacje sekwencyjna dajmy nato za ok 3tys przy sekwencji mniej podzespolow sie zuzywa,
ale ok policzmy:
jezeli zrobimy rocznie 25tys kilosow to :

-benzyna przy spalaniu 7 litrow na 100km
25 000km to spali 1750litrow paliwa
1750litrow x 4,40zl = 7700zl

-lpg przy spalaniu 10litrow na 100km
25 000km to spali 2500litrow lpg
2500litrow x 2,20z = 5500zl

w ciagu roku przy 25000km roznica plg a pb = 2200zl
wymienimy do tego przwody i siwce i drozszy przeglad niech nam wyniesie 500zl razem
to 1700zl zaoszczedzamy w rok a po 2 latach 3400zl itd a jezeli robimy wiecej kilometrow to i wiecej zaoszczedzamy proste
wydaje mi sie ze dobrze zobrazowalem
SPRZEDAM!
Części z CRX / ITR / CTR - Swapy b18 / k20 /
mozemy wstawic takze w rozne budy
potrzebujesz czegos to smialo pytaj ;)
784-933-899

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-10-18, 00:04

grzesZ, po 1 mylisz sie to turbo i instalacja 2 gen za 1500 zl ale to pomijam mozecie sie smiac dalej, nasz super architekt i tak juz tu nie zaglada ze wzgledu na takie a nie inne stosunki na forum :)

ja jestem studentem i wydalem na instalke 2500 a na auto no chyba kazdy wie ile trzeba wydac na ee8 - cala moja kase zarobilem wakacjami pracujac w nrd kupujac auta i je sprzedajac, mam cudowne i tanie auto na trasy jako ze na uczelnie mam 50km w jedna strone wiec gaz byl dla mnie jedynym wyjsciem, wiec nie kazdy student oszczedza- pozatym i na mieszalnikowej tez da sie jezdzic aby w palnik nie dawac

oczywiscie instalacja 2gen nagrzewa sie szybciej niz sekwencja(w ktorej notabene mozna ustawiac przy jakiej temperaturze cieczy ma sie przelaczac wiec to tez nei jest tak ze mi sie przelacza i tak jest u kazdego) tu tez sa racje podzielone

co do opieki nad silnikiem i niby czestrzej wymiany podzespolow to co niby? swiece i kable oto trzeba sie troszczyc swiece 50zl kable 150 filtr 35 reduktor co 100 000(u mnie)- 600 km w roku? to duzo czy malo i sie zwroci? u mnie akurat w tydzien wiec malo ale jak ktos malo jezdzi to juz inaczej wyglada sytuacja

pozatym jakies wyjazdy wakacyjne nad morze w gory na mazury- i tu robia sie ogromne oszczednosci na gazie,

a na wyscigi czy jak ktos lubi przycisnac i nie palowac n agazie to zawsze mozna przestawic przelaczanie z gazu na bene przy konkretnych wybranych przez ciebie obrotach :)

Poprzednia strona   Następna strona