dolot
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-06-27, 22:09

Passat_EQ napisał(a):Czyli przyznałeś mi racje wiec oznacza to ze objętość rezonansowa znajduje sie takze przed filtrem. O to mi chodziło.

No przecież to ja napisałem że objętość rezonansowa jak to fajnie określasz (dla mnie to puszka) jest też przed filtrem...a dokładniej w zderzaku pod prawym reflektorem.

Passat_EQ napisał(a):No dobrze coś tam usłysze, ale zgodzisz sie ze mną ze te odgłosy są niemal niesłyszalne w porównaniu do wydechu nawet seryjnego CRXa. ;)

No właśnie usłyszysz mega-głośno jeśli zdemontujesz wszystko zostawiając samą przepustnicę. I nie będzie to szum powietrza tylko ryk wybuchów w silniku. Akurat CRX, jak i większość Hond z tamtego okresu (oraz późniejszych np. ITR) ma taki myk że wydech jest bardzo mało słyszalny - słychać głównie ryk silnika.

Passat_EQ napisał(a):Ty widzisz to jako tłumiki,
ja widze w tym komory rezonansowe.
Jednak, zebyś mógł na to tak spoglądać, musiałbyś zainteresować sie głębiej akustyką. Niestety jednak nijak nie jest ona spokrewniona z motoryzacją.

Nie neguję że znasz się na akustyce, nie ukrywam również że jestem w tym temacie totalnie nieobeznany. Ale to są właśnie zarówno komory rezonansowe jak i tłumiki...

Passat_EQ napisał(a):Tam znajduje sie taki jakby balonik na kolektorze dolotowym. Wykonany on jest z mosiądzu chyba. Ciekawe czy to tez dla Ciebie będzie tłumik ;) bo jeśli tak to słabo coś działa bo z 300metrów słychać silnik tego auta. ;)

A pewnie że słychać bo to jest wyczynowe auto turbo. A więc przepotwornie słychać jego wydech. Zauważ że najlepsze wydechy w turbo to proste przeloty o dużej średnicy, najlepiej bez żadnych komór i tłumików. W aucie wyczynowym wolnossącym też wydech będzie słychać ale nie aż tak gdyż tutaj potrzebne są tłumiki żeby wywoływać pewne ciśnienia w wydechu...wydech turbo-style w jednostce atmosferycznej pogorszy jej osiągi.

Poza tym...wytoczyłeś przykład auta WYCZYNOWEGO...one wszystkie są bardzo głośne, nieważne czy to rajdówka, wyścigówka czy drag-racer. My tu mówimy o autach bądź co bądź drogowych ale idąc tym tropem zadam ci zagadkę: zrobisz krótki dolot SAR w swoim CRX i odpowiedni dla niego wydech (czyli średnica 2.25 cala, dwa tłumik przelotowe)...co będzie w nim głośniej słychać przy maksymalnym depnięciu a więc pełnym otwarciu przepustnicy??? Tak, dokładnie tak, bardziej usłyszysz dolot niż wydech :!:
Koniec...

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-06-27, 23:32

ok dajmy spokój z głosnością.
Wazniejsze są puchy i rury doprowadzające.
No przecież to ja napisałem że objętość rezonansowa jak to fajnie określasz (dla mnie to puszka) jest też przed filtrem...a dokładniej w zderzaku pod prawym reflektorem.

Zabij mnie a kurna jeśli chodzi o tą puche pod reflektorem to czarna dziura w głowie...
Ale ja mówie o rurach. Wedle mojej teorii :) rurka znajdująca swój początek po srodku chłodnicy i doprowadająca powietrze do filtra tez bierze udział dość znaczny w całym tym procederze. :)
Pozbawienie auta tego 70cm kawałka rury o "prostokątnym" przekroju (chyba wiesz o któej mówie) powoduje utrate na niskich obrotach.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2005-06-28, 00:16

Czemu przy rurze 10cm ma nastąpić nagły wzrost spalania? Mozesz mi to fizycznie wyjaśnić? Przeciez rura 10cm ma zerowe opory dla powietrza wiec auto zachowa sie jakby miało wprost idealne doprowadzenie powietrza. Napełnianie powinno wzrosnąc o pare procent.
Podcisnienie powietrza wtłaczanego??
przeciez im mniejsze podcisnienie tym lepiej. Wierz mi ze turbina nie tworzy podcisnienia tylko powoduje jego wzrost stąd mamy wzrost mocy. Podcisnienie w dolocie (czyli cisnienie mniejsze niz atmosferyczne) spowoduje ze do silnika nie zdązy napłynąć normalna dawka powietrza. To zarejestruje przepływomierz i dawke paliwa zmniejszy. Czyli tracimy moc.

wiesz co ci powiem Passat z akustyki to jestes dobry ale o zasadzie zasysania powietrz a przez silnik to sie kompromitujesz :D
jak nie mozna wdmuchac powietrza do silnika (za pomoca turbiny) to trzeba zmusic powietrze zeby samo weszlo :)
jesli cylindry chcac zaciagnac powietrze z dolotu wytwarzaja obszar niskiego cisnienia to za pomoca przepustnicy regulujesz jak zaworem ilosc powietrza ktora chcesz aby silnik zaciagnal. bez podcisnienia nie mialbys wspmagania hamulcow a zasada dzialania silnika wzielaby w leb.

prosty przyklad:
wez rure od odkurzacza 4 cm wlacz go i przyloz reke a nastepnie wymien ta rure na 10 cm srednicy. lepiej zasysa mniejsza czy wieksza rura?

dlaczego silnik ma nazwe wolnossacy a z turbina doladowany?
mieszasz pojecia kolego. jak mozesz mowic ze im mniejsze podcisnienie na dolocie tym lepiej?
poogladaj sobie prognoze pogody: wyzsze cisnienie zawsze idzie w kierunku nizszego
(traby powietrzne itp skad sie biera z za wysokeigo cisnienia ?? czy z roznicy cisnieni??)

silnik wytwarzajac podcisnienie w kolektorze dolotowym przez otwarcie przepustnicy umozliwia zassanie powietrza.

przeplywomierz sobie mozesz ogladac w passacie a nie w tej generacji hondy kolego.
w hondzie jest czujnik cisnienia bezwzglednego w kolektorze a nie przeplywomierz i na tej podstawie dozuje dawke paliwa komputer oraz na podstawie wskazan sondy lambda.

radze dyskutowac na podstawie praktyki a nie na podstawie tego co sie nauczyles z ksiazek.
teoria z praktyka czesto ida roznymi drogami.
rozumiem ze chcesz pokazac ze zjawiska falowe sa twoja mocna strona ale to tylko pare procent wplywu na moc silnika.
Jesli jestes taki dobry to oblicz dlugosc i srednice dolotu oraz dobierz elementy eliminujace fale rezonansowe.

ps. a to ze turbina robi wieksze podcisnienie to mnie rozbawiles setnie :lol:
przygladnij sie silnikowi z przeplywomierzem i zobacz gdzie sa montowane zaraz za filtrem czy przy przepustnicy? a moze w crxie gen 2 jest przeplywomierz co ?? :P
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-06-28, 00:55

wez rure od odkurzacza 4 cm wlacz go i przyloz reke a nastepnie wymien ta rure na 10 cm srednicy. lepiej zasysa mniejsza czy wieksza rura?

oj wiez mi ze wieksza :D
Przy twojej zasadzie (tylko ze z nadcisnieniem) poduszkodce by "wzięły w łeb" :mrgreen:
ps. a to ze turbina robi wieksze podcisnienie to mnie rozbawiles setnie

Jesteś pewien ze to powaznie pisałem? Przeczytaj to jeszcze raz ;)
wiem ze mam charakterystyczny typ wpowiedzi, stąd mogłeś zle odczytać intencje.
Po drugie moze jak juz powiedziałem w mechanicznej nomenklaturze nie jestem najlepszy dlatego napisałęm przepływomierz. Domyślnie wiadomo o jakie urządzenie mi chodzi.
Odnośnie paru procent...
Włąsnie o te pare procent chodzi. Mało Ci 5-6% na dolocie dostać? :roll:
Widzisz... cały wywód o prognozie pogody...
Podcisnienie jest to definicja mniejszego cisnienia w danym obiekcie badawczym w porównaniu do cisnienia otoczenia. Tu masz racje, ze istnieje podcisnienie w rurze... to ja wiem.
Cały bajer w tym zeby w wyniku rezonansów doprowadzić to takiego stanu rzeczy , aby wzrosło cisnienie w okolicach zaworów i konca kolektora, WZGLĘDEM ciśnienia padującego w całym dolocie. Faktycznie wtedy żle mogłem sie okreslić.
Coś jak rozbujanie wody w wannie... staram sie tak obrazowo. ;)

A sprawa sie ma ta: (to będzie długie i prawdopodobnie ostatnie moje objaśnienie panujących zjawisk. Pózniej sie wyłączm ;) )
W trakcie jednego obrotu silnika otwierają sie man zawory ssące w 2 cylindrach.. Jeden po drugim. Znając obroty na minute mozemy obliczyć ilość cykli(otwierania) na sekunde przy danych obrotach.
przykład 3500rpm 116hz.
Czyli jesli chcemy na te obroty stroić dolot musimy tak dobrać srednice, długość i pojemność puszek aby matematyka ukazała nam taką częstotliwość.

W dolocie mozemy mieć doczynienia ze zjawiskami falowymi (zalezne wyłącznie od długości dolotu) i zjawiskiem zwanym rezonansem. Zalezne jak juz powiedziałęm...
s,l,V.
Rezonansy w dolocie polegają na tym ze pierwsze otworzenie komory spalania i pobranie powietrza powoduje ruch w całym dolocie. Po zamknięciu zawodu powietrze nadal z "impetem" stara sie wpadać do cylindra, niestety juz zamkniętego. W dobranym dolocie to zachowanie powietrza będzie przesunięte w fazie względem otwierania zaworu o 180'. Czyli w momencie gdy kazdy sądzi ze zawór otwarty wiec mamu zasysanie wiec cisnienie przy zawirze powinno zmaleć, to faktycznie maleje. Ale nie tak bardzo jak całkowicie bez dolotu bo w momencie otwarcia powietrze własnie juz sie kumulowało na koncu kolektora przy zaworze.
Co sie dzieje z tym powietrzem po zamknięciu zaworu. Otóz w tym samym miejscu w trakcie gdy ten zawór sie zamknął cały słup powietrza przemiescza sie w drugą strone dolotu.Poprostu sie odbija. Teraz max cisnienie panuje przy początku dolotu a minimalne przy zaworze. Jednak po chwili (jak dobrze zawuwazyłęś) powietrze stara sie wyrównać cisnienie i spowrotem podąza w kierunku kolektora. Jego ruch jest juz troche mniejszy niz poprzednio ale porusza sie z jakąś prędkością do kolektora. Jak fala w rozbujanej wodzie w wannie zbliza sie do drugiej scianki, tak powietrze zbliza sie spowrotem do zaworu. Juz chce sie spowrotem odbić gdy w tym momencie zawór sie otwiera i wciąga juz rozpędzone powietrze spowrotem do cylindra. Rozpoczyna tym samym rozpędzanie całego słupa powietrza znajdującego sie w długiej(dobranej) rurze.
Po chwili sie zamyka. Powietrze nadal sie chce wcisnąć do cylindra. Niestety nie moze i "fala" sie odbija.
itd.
tak sie zachowuje rezonans w dolocie przy obrotach na któe jest dolot strojony.

zjawiska falowe to powstawanie tzw. Strzałęk(miejsc gdzie są najwieksze róznice cisnienia) i węzły( miejsca gdzie róznic cisnienia wogóle nie ma bo fale sie wzajemnie znoszą) . Taka strzałka ma miejsce w połowie dolotu jak i w 1/4 dolotu... to wszystko zalezy od częstotliwości (która zalezy od obrotów).
Dobra starczy mi dolotów na ten tydzien :P
Teraz odloty czyli układ odchodowy ;)

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2005-06-29, 19:51

Passat_EQ napisał(a):Odnośnie paru procent...
Włąsnie o te pare procent chodzi. Mało Ci 5-6% na dolocie dostać? :roll:

Dokładnie tak, zgadzam się.
Te kilka proc dostajemy w podarunku od rezonansu, zupełnie za darmo, tylko dolocik musi to uwzględniać.

Co do komór, puszek, rezonatorów, tłumików:
Ciekawy patent został zastosowany w Toyocie MR2 IIgen. Jest to dolot o zmiennej geometri, czyli dostosowuje sie do obecnych obratów silnika, tak by rezonans mógł dynamicznie doładować silnik w jak najszerszm zakresie. Ciekawostką jet to że przewody doprowadzające powietrze do komór spalania wcale nie zmieniają swojej długości. Każdy osobny dolot ma swoją dodatkową objętość (puszkę ;) ). Owe rezonatory są oddzielone przepustnicami od dolotów. Na wysokich obrotach przepustnice są zamknięte, gdyż jak wiadomo w takich warunkach krótki dolot daje zyski. Na niskich obrotach przepustnice się otwierają i powiększają obszar rezonansu i mamy doładowanie dynamiczne z zupełnie innym zakresie obrotów silnika. Wsumie coś jak Vtec tylko w dolocie a nie w rozrządzie :D

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-06-30, 02:58

Passaty tez tak maja tylko ze przełączanie jest w postaci klapki, która otwierając sie przy wzroćie obrotów zamyka długi dolot a otwiera krótki.
przy 2500rpm mamy małe aczkolwiek dość znacznie odczuwalne przyspieszenie jak na silnik 95KM.

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2005-07-01, 00:40

Ale to co ty mówisz to normalne rozwiązanie, całkiem popularne. Dwa doloty krótki i długi.

Poprzednia strona