Passat_EQ napisał(a):Czyli przyznałeś mi racje wiec oznacza to ze objętość rezonansowa znajduje sie takze przed filtrem. O to mi chodziło.
No przecież to ja napisałem że objętość rezonansowa jak to fajnie określasz (dla mnie to puszka) jest też przed filtrem...a dokładniej w zderzaku pod prawym reflektorem.
Passat_EQ napisał(a):No dobrze coś tam usłysze, ale zgodzisz sie ze mną ze te odgłosy są niemal niesłyszalne w porównaniu do wydechu nawet seryjnego CRXa.![]()
No właśnie usłyszysz mega-głośno jeśli zdemontujesz wszystko zostawiając samą przepustnicę. I nie będzie to szum powietrza tylko ryk wybuchów w silniku. Akurat CRX, jak i większość Hond z tamtego okresu (oraz późniejszych np. ITR) ma taki myk że wydech jest bardzo mało słyszalny - słychać głównie ryk silnika.
Passat_EQ napisał(a):Ty widzisz to jako tłumiki,
ja widze w tym komory rezonansowe.
Jednak, zebyś mógł na to tak spoglądać, musiałbyś zainteresować sie głębiej akustyką. Niestety jednak nijak nie jest ona spokrewniona z motoryzacją.
Nie neguję że znasz się na akustyce, nie ukrywam również że jestem w tym temacie totalnie nieobeznany. Ale to są właśnie zarówno komory rezonansowe jak i tłumiki...
Passat_EQ napisał(a):Tam znajduje sie taki jakby balonik na kolektorze dolotowym. Wykonany on jest z mosiądzu chyba. Ciekawe czy to tez dla Ciebie będzie tłumikbo jeśli tak to słabo coś działa bo z 300metrów słychać silnik tego auta.
A pewnie że słychać bo to jest wyczynowe auto turbo. A więc przepotwornie słychać jego wydech. Zauważ że najlepsze wydechy w turbo to proste przeloty o dużej średnicy, najlepiej bez żadnych komór i tłumików. W aucie wyczynowym wolnossącym też wydech będzie słychać ale nie aż tak gdyż tutaj potrzebne są tłumiki żeby wywoływać pewne ciśnienia w wydechu...wydech turbo-style w jednostce atmosferycznej pogorszy jej osiągi.
Poza tym...wytoczyłeś przykład auta WYCZYNOWEGO...one wszystkie są bardzo głośne, nieważne czy to rajdówka, wyścigówka czy drag-racer. My tu mówimy o autach bądź co bądź drogowych ale idąc tym tropem zadam ci zagadkę: zrobisz krótki dolot SAR w swoim CRX i odpowiedni dla niego wydech (czyli średnica 2.25 cala, dwa tłumik przelotowe)...co będzie w nim głośniej słychać przy maksymalnym depnięciu a więc pełnym otwarciu przepustnicy??? Tak, dokładnie tak, bardziej usłyszysz dolot niż wydech :!:
rurka znajdująca swój początek po srodku chłodnicy i doprowadająca powietrze do filtra tez bierze udział dość znaczny w całym tym procederze.