Audio w crx del sol
Coś dla crxowych audio

Limbo
Forumowicz

Audio w crx del sol

przez Limbo » 2008-01-20, 18:59

nie powiem ze jestme audiofilem ale muzyke lubie slyszec dosc ... konkretna
glosniki seryjne w del solu sa zwyczajnie smieszne.
Tak wiec czy do przednich drzwi wejdzie mi 165mm bez zmiany tego plastkiowego tunelu?
czy gdy usune tunel bedzie to nadal gralo?
jak wy to rozwizaliscie?
jak zdjac maskownice w glosnikach ktore sa za glowami?
jak rzowiazc problem tuby? rozumiem ze w zwiazku z tym iz bagaznik a kabine dzieli deska to jest to kiepski pomysl by skrzynka znajdowala sie w bagazniku.
tak wiec gdzie jak montowaliscie skrzynie? co polecacie?
licze na dobre pomysly.
Acha no i jeszce jedno... w poprzednim autku (audi coupe) mialem cb. Tu rowniez chce je podlaczyc ale nie mam zielonego poejciacia jak przeciagnac kabel anteny do kokpitu? wszystkie szyby sa elektryczne wiec chyba musze zrobic to przez bagaznik ale nie widze tam jakiejs dziury przez ktora pojdzie ten kabel..tym bardziej ze w kabinie wszyskot jest zabudowane. jak wy to rozwiazaliscie?
wielkie dzieki! i pozdrawiam

Diups
Moderator

przez Diups » 2008-01-20, 22:28

Limbo napisał(a):rozumiem ze w zwiazku z tym iz bagaznik a kabine dzieli deska to jest to kiepski pomysl by skrzynka znajdowala sie w bagazniku.

sluchalem sola z subem w bagazniku i gral duzo lepiej niz sol z glosnikiem miedzy siedzeniami gdzie bass wali Ci na jedno ucho

co do grania w solu - fajny temat... bede to ogarniał latem
DELSLOW PROJECT
[center]Mój ulubiony cytat na tym forum skierowany do mnie to:
Dratinni napisał(a):odezwał się ten co ma del sol i go nie stać na dokładki i siatex
[/center]

pirul
Moderator

Re: Audio w crx del sol

przez pirul » 2008-01-21, 01:07

Limbo napisał(a):Tak wiec czy do przednich drzwi wejdzie mi 165mm bez zmiany tego plastkiowego tunelu?

mnie weszło

Limbo napisał(a):jak zdjac maskownice w glosnikach ktore sa za glowami?

zdejmuszesz plecy za fotelami - ten srodkowy element pod tylna szyba - jest na zatrzaski, pod spodem masz te boczne elementy przykrecone dwoma srubkami kazdy plus zatrzaski od strony drzwi

Limbo napisał(a):jak rzowiazc problem tuby? rozumiem ze w zwiazku z tym iz bagaznik a kabine dzieli deska to jest to kiepski pomysl by skrzynka znajdowala sie w bagazniku.
tak wiec gdzie jak montowaliscie skrzynie? co polecacie?

tuba w bagazniku to najlepszy pomysl bo niskie tony nie sa kierunkowe a bagaznik zapewni rezonans czego miedzy fotelami nie ma, sam tak mialem na poczatku jak przelozylem graty z poprzedniego auta - 1200W na kondensatorze i bylo mocniej niz w hatchbacku ale wyroslem z tego :P

Limbo napisał(a):Acha no i jeszce jedno... w poprzednim autku (audi coupe) mialem cb. Tu rowniez chce je podlaczyc ale nie mam zielonego poejciacia jak przeciagnac kabel anteny do kokpitu?

do bagaznika mozesz sie dostac przez tylny schowek po stronie pasazera, tam jest otworek na awaryje otwieranie dachu w wersjach z dachem el. wiec jesli nie masz el. dachu tamtedy przeciagniesz kabel bo bagaznika.

Mam nadzieje, że przydadzą się wskazówki ;)
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Limbo
Forumowicz

przez Limbo » 2008-01-21, 18:14

dzieki wielkie:) ciesze sie ze moge na kogos liczyc:)
pozdrawiam.
Kupuje wiec 165 mm no i montuje cb:)

Mambus
Forumowicz

przez Mambus » 2008-01-21, 22:26

COOOO w bagazniku to najwiekrza lipa w del solu.

Sam tak mialem.sciana grodziowa uniemozliwia konkretny odsluch basu a jak go przykrecisz to tablica rejestracyjna gra a w samochodzie PRZECIETNIE wiec nie polecam.

Jedynym slusznym rozwiazaniem sa dwa suby za plecami :)

saintmc
Forumowicz

przez saintmc » 2008-01-21, 22:33

niewiem i moze mambus ma racje, pamietam jak mial cos tam w bagarzniku zrobione i w sumie moze to i gralo moze i nie, nie widzialem jak gra z glosnikiem centralnie miedzy siedzeniami tak jak ma teraz.

Ja sie zastanawiam czy nie dac pod/za siedzeniami po sztuce albo wyciagnac tunel meidzy polkami do gory ale nie z glosnikiem centralnie tylko skierowanym na tylnia szybe.

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-01-21, 22:34

no to mamy rozne doswiadczenia, moze slabego suba miales Mambus :P rejestracja owszem, troszke drgala ale to jak zwykle zanim ja pianka nie podkleisz, poza tym u mnie wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni, a jak sobie dasz dwa suby za glowa to nie bedziesz slyszal nic tylko ten bas (no chyba ze o to chodzi) i to troche paranoja dwa 30cm glosniki ustawiac sobie 20cm za plecami :/ zapytajcie akustyka
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Mambus
Forumowicz

przez Mambus » 2008-01-21, 22:42

PRezes ALE TO PO TO MASZ USTAWIENIA NA WZMAKU I NA RADIU ZEBYS SOBIE LADNIE WYSTROIL I ZEBY cacy grało :) zeby srednie i wysokie ladnie ustawic i suby tez zeby tak nie dudnily

[ Dodano: 2008-01-21, 20:42 ]
a skoro ktos pisal wczesniej ze bas kierunkowo sie nei rozchodzi to moze byc i jeden za plecami i tez jest oks.

saintmc
Forumowicz

przez saintmc » 2008-01-21, 23:00

ja mam w garazu soba poteznego pioniereczka, wzmak moze gorszy ale w astrze bertone w bagarzniku ciagna 2 suby i bylo sympatycznie, moze przy sobocie okabluje.

[ Dodano: 2008-01-21, 22:01 ]
a pupa, radio mam do d*. trzeba poczekac az do lbn po radyjko zawitam.
Mamba juz mam urlop. Bede 2.3.4.5 luty ofcors:P

Diups
Moderator

przez Diups » 2008-01-21, 23:34

tablica jak sie komuś telepie to trzeba zrezygnować z ramki... a osadzic na silikonie albo blachowkretach paru... i po problemie

nieno za nic w swiecie sie nie zgodze z tym ze w bagazniku granie w solu to pyta...
tez zawsze bylem takiego zdania dopuki nie posluchalem jak to gra u SOLa...
caly bagaznik ma chlopak szczelnie wygłuszony... nic sie nie tłucze ani nie telepie...
bas jest słyszalny na obu uszach równo... nie jak w przypadku suba za siedzeniami
i do tego potęguje to zamnięta przestrzeń bagażowa...
wiem że co gusta to guściki... osobiscie nigdy głośnik między bądź za siedzeniami
po pierwsze z uwagi na schowki które się przydają, po drugie wg mnie nierówny odsłuch
DELSLOW PROJECT
[center]Mój ulubiony cytat na tym forum skierowany do mnie to:
Dratinni napisał(a):odezwał się ten co ma del sol i go nie stać na dokładki i siatex
[/center]

Parówa
Forumowicz

przez Parówa » 2008-01-22, 00:04

Mambus, wie co mowi :razz:

Sol
Forumowicz

przez Sol » 2008-01-22, 10:37

Ja też ;) bo o moim aucie mówił Diups.
Tez się naczytałem że sub w bagazniku solki to lipa i tak byłem przekonany dopóki sam nie wsadzilem tam szajsowatej tuby na testa. Zagrało fajnie więc poszedł projekt konkretnej skrzyni.

Jak dla mnie gra fajnie, bagaznik trzeba wygłuszyć (choćby matami dekarskimi), klapę bagażnika twardymi matami od spodu i już jest lepiej. Moim obecnie największym zgryzem jest zamek bagażnika, ramka tablicy to akurat totalny detal.

Wszystko zależy od konfiguracji, jeśli masz zamkniętą skrzynię i tak zestrojone żeby grało normalnie (bradziej jakościówka niż dbdrag) to nic nie brzęczy i nie gra, a bas jest miłym uzupełnieniem reszty. Jeśli jednak chcesz przyciągnąć uwagę, odkręcasz bas na maxa i raz że w aucie nie wysiedzisz, dwa zaczyna Ci tańczyć przednia wycieraczka ;)

Poza tym, może się mylę ale dla mnie to jedyny sposób żeby odczuć bas podczas jazdy bez dachu. Nie mowie o rozwiązaniach typu dwa subwoofery za plecami bo nie słuchałem takiej konfiguracji, no i to już hardcore.

PS jak wygląda skrzynia mozna zobaczyc tutaj:
http://www.twojafura.pl/auta/7/sol-honda-crx-del-sol

Limbo
Forumowicz

przez Limbo » 2008-01-23, 19:55

prowobawlem przejsc z kabiny do bagaznika zeby poprawdzic kable...no i niestety nie wiem jak chcialem przez schowek bo ponoc tak powinienem zrob ic ale za cholere nie wiem jak. Moze ktos mi pomoc? jak poprowadzic ten cholerny kabel? jak wy to zrobiliscie??

jaro21dnb
Forumowicz

przez jaro21dnb » 2008-01-23, 23:12

siemka

no wiec tak :

pierwsza sprawa jest taka ze mialem kawalek grosza i postanowilem tak samojak koledzy

kupic jakis fajny sprzecik do łubudubu no i tak sie stalo z tym ze od razu byla idea ze to

bedzie skrzynka a nie tuba i ze bedzie w bagazniku :) <lol>

Zaczne od tego ze sprzet kupilem firmy JBL pare dni temu

1.skrzynka JBL'a i z głosnikiem JBL'a 30 cm 1000 watt , 250 rms model cs 1204b -

zajefajna skrzynka :)

2. Pierwszy w zmacniacz 4 kanalowy z 2008 roku 280 watt 4x 55 wat w rms na kanal przy

4 ohm i byl podłaczony pod jeden kanal , nie zadowalalo (rejestracją trzęsło aż aż :) )

mnie to poniewaz wiem ze ten glosnik stac na wiecej zreszta mozna opinie poczytac co to

cacko potrafi :) model wzmaka by gt 504

Poczytalem na stronie jbla i zobaczylem jakie wzmaki sa dostepne z roku 2008 i

zobaczylem tam nastepny wzmacniacz model gt 3501, jest to wzmak 2 kanalowy 360 watt

ale po zmostkowaniu na jeden kanal przy 4 ohm dawal 200 watt rms , no to wam powiem

ze takiego czegoś się nie spodziewałem bardzo fajny dziwiek ,wzmak w ogole z paroma

pokretelkami z filtrami itp mozna go sobie ekstra ze stroic i tego wzmaka kupilem wczoraj

i z buczacym trzesaczym sie nadwoziem solki pojezdzilem po miescie lol ale jak wrocilem

do domu zajzalem ponownie na strone jbla i poszukalem i znalazlem wzmacniacz 2008r

model gt 7001 jest to monoblok i ladnie gra w zestawie z ta skrzynka tak piszą mocy

ciagłej przy 4 ohm ma 400 watt rms i teraz czekam na niego zamowilem go bedzie w srode

i przy nim juz zostaje ,mysle ze juz starczy na solki konstrukcje ;)

Do tego kupilem zestaw głosniczków model gt5-650c 2x16.5 cm 50 wat rms + syczki jbla

+ zwrotnice i rowniez bede to zakladal w pitek w tym tyg po pracy.

Do całości mam jednostke sterującą jvc exad kd-lhx552,jedną z dobrych opcji dla

subwoofera ma ustawienie czestotliwosci od 55hz do 115 hz i sile glosu :)

Szczerze mowiac nawiązujac do kwestii gdzie ma byc subwoofer czy w kabinie czy w

bagazniku mysle ze lepiej bedzie jak zostanie w bagazniku bo to co sie dzieje w srodku u

mnie mimo tego ze skrzynka jest w bagazniku to nie porozumienie wszystko sie trzesie i

jest taki głeboki głuchy bass ze az w klatce piersiowej czuc jak napiera.... :)

Jak przyjdzie wzmak ten monoblok i zaloze te glosniczki 16.5 cm + syczki to zdam relacje

jak to gra a ja tak propo mam problem z doborem glosnikow na tyl bo chcialbym wsadzic

w orginalne miejsca na tyl ale to tam tak troche glupio rozwiazane jest...moze ma ktos

jakis fajny patent to chetnie pogadam co i jak ..... tymczasem to wszystko,jak cos to pisac

pytac chetnie pomoge jak bede wiedzial rzecz jasna <lol>

pozdrowionka
DZWONIC PISAĆ I PYTAĆ ZAWSZE POMOGE

saintmc
Forumowicz

przez saintmc » 2008-01-23, 23:27

Limbo, jak sie nie doprosisz odpowiedzi to ja przy "sobocie" bede kladl nowe okablowanie pozbywajac sie cienkich jak kpina pozostalosci po starym wlascicielu. To opisze i moze nawet uda sie zrobic wide story z barby i kenem;p :rotfl: :rotfl: :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:

Następna strona