Gazownia i CRX??!!
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Judge_Dread
Forumowicz

przez Judge_Dread » 2005-05-14, 21:01

Jak widze takie wypowiedzi to mnie az skreca...

1. Przewody SPLITFIRE to jedne z lepszych przewodow wysokiego napiecia...
2. Profesjonalne swiece BRISK to jedne z nowoczesniejszych swiec niestety w Polsce taka kupic to lepiej sie pociac...
3. Co do magnetyzerow, z tego co pamietam to odwracaja one jonizacje a to prowadzi do latwiejszego spalenia mieszanki... Jest to mozliwe... Praw fizyki nie oszukasz...
4. Wiejski tuning to wytwor niedorozwinietych tuningowcow ktorzy wysmiewaja wszystko co zobacza, a jezdza seryjnymi samochodzikami kupionymi przez rodzicow... Niestety nie chce tu nikogo urazic ani obrazic ale daleko nam do zrozumienia idei tuningu i do zrozumienia czym jest tolerancja... To ze cos sie Tobie nie podoba nie znaczy ze nie podoba sie innym... Pozatym jest jeszcze jeden aspekt tej sprawy TUNING czy STYLING ma odpowiadac wlascicielowi auta a nie nam, to wlasciciel wyklada kase i to on oczekuje pewnych rezultatow i to on ma byc zadowolony, a to ze widownia jest zadowolona to juz jest tylko kropeczka nad i...

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

przez Malcolm Feth » 2005-05-14, 21:08

trzeba przyznac ze nawalnie tony imitacji wlotow, piorunow na boku itd.. to ani tuning, ani styling ;)

.. ale odbiegamy nieco od tematu :)
co do Briskow - judge moze masz racje... ale wiadomo jakie zwykle u nas briski sa sprzedawane ;) albo na allegro ;)
na allegro żeby robic zakupy trzeba naprawde uwazać i chociaż troche znać dany temat... bo potrafia wcisnac wszystko ;)

ps. instalacje gazowe tez sprzedaja z tego co widze :)

mastacrx
Forumowicz

przez mastacrx » 2005-05-14, 21:10

bardzo dobrze podsumowane, co do tuningu to wiadomą sprawą jest, że jest to zabieg czysto indywidualny a, że są gusta i guściki.....o tym się nie rozmawia ;)
HONDA odeszła...czas na niemiecką technologię- AUDI.

Judge_Dread
Forumowicz

przez Judge_Dread » 2005-05-14, 21:15

Zboczylem troche z tematu ale nie moglem sie juz powstrzymac...

1. Mialem gaz w samochodzie tylko raz instalacja Landi Renzo z bezposrednim wtryskiem sterowanym dodatkowym komputerem z pisana mapa pod moj samochod... Wtedy jeszcze Sonata III... NIestety w silniku polecialy zawory po 4 tys KM i tak skonczyla sie moja przygoda z gazem NEVER MORE... ale sa tez ludzie ktorzy maja i nic im sie nie dzieje :) Co osoba to opinia... Niestety nic nie poradze w tym temacie wiecej brak mi wiedzy na temat instalacji gazowych i doswiadczenia...

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-05-15, 10:00

witka...

JD...musiałeś mieć źle założona instalkę albo te elementy były już mocno nadwyrężone...ja mam instalkę I generecji i smigam już 40 tysiecy na gazie i nic...powiem ci wiecej...ostatnio śmigałem jadąc na zlot prawie 240 km/h...hehe a to tylko stara poczciwa Z5...jeśli chodzi o instalki LPG to właściwie miałem każdą z 3 generacji i zjadłem na niej zęby...dochodziło do tego ze potrafiłem sam modelowac mapę wtrysków i wszelkie ustawienia w instalce LPi...bo ci co ją zakładali...to ją tylko założyli i wprowadzili ustawienia standartowe czyt. fabryczne...dalej ni w ząb bo się obrazki kończyły w instrukcji a instrukcja była po angielsku i nic dalej nie zrobili...wiec wziąłem instrukcję, łącze do kompa...i pojechałem do domu...szczerze powiedziawszy nie mierzyłem wyników na hamowni ale mierzyłem się z innym samochodem na przyśpiecho i wyraźnie były inne wrażenia...jeśli chodzi o instalki I i II generacji to jest tylko jeden szkopuł o którym trzeba pamiętać...większość monterów tego nie wie albo z uwagi na problemy z wykonastwem nie chce wiedzieć...a mianowicie mixer powinien być założony jak najblizej przepustnicy...to raz oraz dwa...reduktor musi mieć jak najmniejszą drogę do mixera...jeśli pamięta się o tych sprawach to autko będzie smigać suuuper...
sorki za duży OT ale moze się to komuś przydać...

pozdrawiam

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

forum/viewtopic.php?t=25656

CRX --- chwała japońskim inżynierom...

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2005-05-15, 11:29

A jak ja mam instalacje 4 generacji.Czy mozna dostać złaczki do kompa i oprogramowanie do ustawień mape wtrysków itp?W serwisie gdzie mi go instalowali gaz tam napewno mi nie dadza bo pewnie poleci mi gwarancja i nie pozwolili by mi dłubać,a oni ustawili mi wszystko na standard.Ciekawe czy mozna by było ustawic tak gaz zeby samochod mial lepszą dynamike?

czorny
Forumowicz

przez czorny » 2005-08-08, 15:59

cipsy123 napisał(a):ja nie pokazalbym sie na ulicy crx z gazolina albo ma sie sportowe auto albo nie

przeciez crx to nie jest sportowy samochod

Czorny
Czorny
CBR & CRX Poznań

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2005-08-08, 19:44

Malcolm Feth napisał(a):jak bedzie mnie stac na sportowa fure to nie zaloze gazu - crxowi do sportej fury troche brakuje ;)

fakt... z gazem czasami sa nieziemskie problemy.. sam mialem.. ale to byla wina zlego chlodzenia i gownianego filtra powietrza :)

ale uwazam ze gaz byl jedna z najlepszych inwestycji....
czemu ? bo stac mnie na "bajery" :)
a co do zuzywania oleju, swiec. to sie nie zgadzam...
ale to jest tak
masz gaz i nie masz problemow - to go chwalisz
jestes przeciwnikiem gazu - to dluugo bedziesz przeciw :D

tez kiedys gazu nie lubilem :)
nadal uwazam ze w naprawde wypasionym wozie.. troche glupota jest gaz.. zwykly
ale wtrysk - jak najbardziej na miejscu :)

Z całym szacunkiem............... stać mnie na konia to i na owies dla niego............. jakoś w autach typu AUDI S8, S600, BMW serii 7 ciężko mi sobie wyobrazić gaz "wtrysk" , owszem widziałem ............. ale dla mnie jest to :kibel:

Wierny wróg gazu w samochodzie :P

Pozdrawiam

Endrju
Forumowicz

przez Endrju » 2005-08-08, 23:06

Wierny wróg gazu w samochodzie

Super - jest nas już dwóch :)
ARG Performance
Mechanika, tuning, serwis. Przygotowanie samochodów do sportu i na ulicę.

Telefon - 790-898-832

fotolog.argperformance.pl

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2005-08-09, 00:04

Czorny,jesli crx nie jest sportowym samochodem to wtedy jakim jest :?: Jakos nie pasuje mi do np.terenowego,rodzinnego gdzie wchodzi 5 osób i sporo bagazu,a moze to dostawczy van?
Jak dla mnie to w 100% jest on sportowy,może nie jak te z wyzszej połki Jak Ferrari itp ale jak dla mnie to i tak niezła mała wyścigowka.
A co do gazu to wrogiem jestem wtedy jak ktos samemu nagrzebie w instalacji zmniejszając dawke gazu a potem ma problemy przez wypalenie zaworow itp.Jesli załozona instalacja jest poprawnie i dobrze wyregulowana to powinno wszystko chodzic bez zarzutow.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2005-08-09, 01:27

gaz jest takim samym paliwem jak benzyna czy ropa, przyzwyczajajcie sie panowie ze bedzie wypieral benzyne z rynku.
minely juz czasy gdzie instalacje zle zamontowane robily szkody w silniku.
instalacja sekwencyjna jest niczym innym jak przystosowaniem wtrysku gazu zamiast paliwa wiec nie widze problemu dlaczego mialaby byc zla dla silnika??
darujmy sobie gadki w stylu jak mnie stac na crxa to i na paliwo. crx kosztuje juz grosze jest autem starym a na benzyne w ciagu roku trzeba wywalic drugie tyle co na auto.
dzisiaj robilem testy na autostradzie i zarowno na moim wtrysku lpg jak i na benzynie auto zamykalo budzik ok 220 km/h 8)
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2005-08-09, 06:36

merfi vtec napisał(a):darujmy sobie gadki w stylu jak mnie stac na crxa to i na paliwo. crx kosztuje juz grosze jest autem starym a na benzyne w ciagu roku trzeba wywalic drugie tyle co na auto.

a kto mówi o CRX, moje zdanie się odnosi do każdego samochodu.
Ponadto gaz nie jest takim samym paliwem jak benzyna czy ropa.
Niczego nie wyprze, jedynie zajmie jakąś część rynku. Novum nad którym trwają badania to ogniwa paliwowe, baterie itp i to one mogą kiedyś zdominować rynek. Jak narazie żadna firma motoryzacyjna nie zajmuje się badaniami nad wprowadzeniem gazu LPG do samochodów.

Ponadto temat wielokrotnie przerabiany i zawsze będą Ci którzy gaz chcą mieć i Ci którzy niechcą go. Pytania w stylu "chcę założyć gaz, czy są z tym problemy ?" , wystarczy przeszukać kilka for internetowych i chyba będzie można podjąć decyzję, na TAK lub NIE.

Pozdrawiam

Gosik
Forumowicz

przez Gosik » 2005-08-09, 12:48

A ja tam mam gazik i jak Karpik jestem jego zwolenniczką. Moja Czerwona Diabliczka jeździ na gazie równie dobrze jak na benzynce i po za jednym mankamentem (przy większej prędkości i wrzuceniu luzu np. przy dojeżdżaniu do światełek silnik gaśnie :?: podobno jest to wina filterka gaziowego lub też nieodpowiedniego filtra powietrza - mam jakąś taką czarną skrzynkę tam gdzie niby mogę sobie włożyć stożek, ale to da się pewnie naprawić ? ) jest naprawdę OK. A po za tym ostatnio po zatankowaniu za 5 dyszek zrobiliśmy ponad 300 km :P co dla mnie świeżo upieczonej mamusi jest teraz bardzo istotne - priorytety się zmieniają, a ja wolę Maxiowi kupić coś fajnego niż walić kaskę na benzynę i wcale nie spalam się ze wstydu, że mam czarne kółeczko na zderzaku.

WALLY czytaj Łoli wielkie Hello!!! :) od mnie.

kubus_akustyk
Forumowicz

przez kubus_akustyk » 2005-08-09, 13:25

Gosik napisał(a): po za jednym mankamentem (przy większej prędkości i wrzuceniu luzu np. przy dojeżdżaniu do światełek silnik gaśnie :?:

Moze i nie jestem mechanikiem (na pewno nie jestem :) ) ale nie wiem dlaczego wrzucasz luz z duzych predkosci, pewnie i z malych tez, aby sie "dokulac" do np swiatel?
Mam wrazenie ze nie robi sie tak z kilku powodow:
1. obrywaz szybciej poduszki silnika,
2. silniki z zasilaniem paliwa przez wtrysk jego podczas zdjecia nogi z gazu i wyhamowywaniu na biegu nie spalaja praktycznie nic, natomiast na luzie to jakies 1 L do 3 L na godzine
3. powodujesz wieksze zuzycie ukladu hamulcowego (klocki, tarcze) nie pomagajac hamowac silnikiem
Mam wrazenie ze blednie myslisz tu o ekonomii jazdy honda
Ale jak jestem w bledzie to prosze mnie sprostowac, moze to ja zle uzywam auto :?:
Może i wyobraźnia z wiedzą w konkury chodzą, ale za to obie przegrywają z bezmyślnością

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2005-08-09, 13:30

kubus_akustyk masz racje mniej wiecej

w przypadku punktu 2 nie wiem jak jest w naszych silnikach ale ostatnio z przymusu jezdzilem dieslem i w trasie spalil mi ponizej 3,2 l na 100km
1.7TD a to dlatego iz przy predkosci 120km/h wrzucalem luz i schodzilem do 80km/h na luzie a pozniej bieg 5 i do 120 i tak w kolko
;)

Poprzednia strona   Następna strona