sterownik zamka centralnego w del sol

wandal88
Forumowicz

sterownik zamka centralnego w del sol

przez wandal88 » 2009-01-22, 21:08

:poklony: witam, chcialem sie dowiedziec gdzie znajduje sie sterownik zamka centralnego w del solce?? kupilem niedawno moja sliczną :rotfl: czy ktos kto jest zorjętowany w temacie mogl by mi pomoc bo kurcze nie wiem gdzie tego szukac a chcialem sobie zalozyc sterowanie z pilota. z gory dzieki :poklony: ;)

pirul
Moderator

przez pirul » 2009-01-22, 22:57

solki mają o tyle dziwne centralne zamki, że sterownik jest zintegrowany z wkładką zamka w drzwiach kierowcy, przekręcając kluczyk w zamku w tych drzwiach stycznik wysyła sygnał do drzwi pasażera gdzie siłownik otwiera tamte drzwi, po stronie kierowcy nie ma siłownika więc to nie działa z drugiej strony, nie podepniesz pod to bezpośrednio centralki na pilota bo będzie Ci otwierać i zamykać tylko drzwi pasażera, trzeba odpiąć kostkę w drzwiach kierowcy w okolicach zamka od tego stycznika seryjnego i po prostu oddzielnie zamontować centralkę na pilota z osobnego źródła zasilania bo nikt nie będzie centralki montował w drzwiach, najlepiej gdzieś pod kierownicą i z bezpieczników wziąć napięcie, siłownik musisz dołożyć tylko do drzwi kierowcy, w drzwiach pasażera po podpięciu w wiązkę zamek może nadal obsługiwać seryjny siłownik, nie musisz w drzwiach pasażera prowadzić wiązki bo wystarczy się podpiąć pod istniejącą wewnątrz samochodu tylko trzeba ją znaleźć.

pozdro
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Kosciech
Forumowicz

przez Kosciech » 2009-01-22, 23:07

Solki nie mają nic dziwnego, mają tak jak każde hondy z lat 90, tylko centralka jest w drzwiach pasażera, ale tak mają też civici 5d. Możesz albo zamienić centralkę oryginalną na taką z pilotami i wtedy musisz wypuścić z prawych drzwi 2 przewody od siłownika, pociągnąć przez cały samochód i wpuścić je do drzwi lewych i tam zamontować dodatkowy siłownik. Takie rozwiązanie sprowadza się do tego, że trzeba poradzić sobie z 2 przepustami drzwiowymi a to do najprostszych nie należy. Łatwiej jest po prostu założyć drugą centralkę na pilota gdzieś w okolicy skrzynki bezpieczników, z której weźmiesz zasilanie i tylko wpuścić 2 przewody do lewych drzwi i zamontować dodatkowy siłownik, który wysterujesz z tej dodatkowej centralki. A jak zamknął sie wtedy z pilota lewe drzwi to automatycznie zamknął sie też prawe. Jak jesteś z wawy i nie poradzisz sobie z tym to wal do mnie na pw.
Alarmy, elektryka, centralne zamki, wygłuszanie drzwi itp.

wandal88
Forumowicz

przez wandal88 » 2009-01-23, 03:03

dzięki chlopaki :ok: :ok: to musze silownik skolowac bo nie pomyslalem ze moze tak byc :zaskoczony: nie, nie jestem z wawy, jestem z Zawiercia tjs Śląsk :rotfl: kurcze jak walnelo mnie taka sympatiom wspolnom :poklony: heh he he ;) pozdrawiam, jak bede mial jakies pytania to wale do kogos kto sie na tym zna, do was :rotfl: dzieki jeszcze raz :poklony: p.o.z.d.r.o

AciD-EF
Forumowicz

przez AciD-EF » 2009-01-24, 15:57

po co ci silownik, wpinasz sie kabelkami od puszki ktora dostaniesz w kabelki ktore masz w drzwiach (musisz znalezc ktory otwiera ktory zamyka) i jak sie nie myle i dobrze to zrobisz to wystarczy ze sie wepniesz w kable po stronie kierowcy

Kosciech
Forumowicz

przez Kosciech » 2009-01-24, 16:23

AciD-EF Jak nie wiesz o czym piszesz to nie pisz, a nie wprowadzasz chłopaka w błąd. Siłownik jest potrzebny do drzwi kierowcy na 100%.
Alarmy, elektryka, centralne zamki, wygłuszanie drzwi itp.

wandal88
Forumowicz

przez wandal88 » 2009-02-07, 13:28

siemanko :D sluchajcie ja juz wiem wszystko oprocz jednej rzeczy i o to chcialem was zapytac, bo zalozylem silowniczek wszystko i w zwiazku z tym zebym nie musial puszczac kabli przez cale auto z drzwi pasazera musze sie wpiac w wiazke. nie moge znalesc wlasnie tych trzech kabelkow ktore ida z drzwi kierowcy, te ktore sa odpowiedzialne za zamykanie drzwi pasazera. rozgrzebalem to ale w tej wiazce to idzie z 10 albo wiecej takiego samego koloru co te trzy. jest jakis mądry sposób zeby je szybko znalesc?? ktos zna taki sposob lub czy ktos mnie moze mniejwiecej uswiadomic jakims schematem czy czyms zebym wiedzial w ktorych wiazkach tam przy bezppiecznikach to szukac bo naprawde jest tego tam mase i nie wiem co teraz ;/ a nie mam gdzie z tym jechac bo u mnie na okolicy tacy są elektrycy ze strach do nich sie zwrócic a co dopiero zeby zostawic auto zeby cos w nim zrobili bo zamieszaja i sie autko spali nie daj boze hahaha ;p pozdrawiam i czekam na jakąś pomoc :rotfl:

pirul
Moderator

przez pirul » 2009-02-07, 13:54

proszę bardzo schemacik zamka, jak się na to trochę popatrzysz to skumasz wszystko w mig :)

images_3rdgen/97_wiring/29.pdf
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project