żre olej

yondro
Forumowicz

przez yondro » 2010-06-16, 00:21

jak lałem castrola to mój zjadajacy olej crx popijał go 2 razy więcej :] jest pewien odłam ludzi którzy nie polecają castrola, zwłąszcza magnatec do hondy... są i jego zwolennicy, jak zawsze :)
obecnie jeżdze na shellu 10W40 i mam za sobą gruby kompletny remont silnika i prawie 2 lata walczyłem, to pierścienie wymienone tylko, to uszczelniacze z pierścieniami, to uszczelki po kilka razy i kilku specy, każdy [latwa kobieta] mądrzejszy a potem większy dramat, wydanych kilka tyś i jak zjadała mi z 500mlna 1000km to skończyło się na 1,5l/1000 po remontach :]

więc po pierwsze, upewnij się ze wiesz kto zabiera się za silnik, bo okazuje się że to większa filozofia dla wielu mechaników niż się może wydawać.
i wcale nie prawda że silniki hondy zjadają olej - tak najlepiej powiedzieć, zwłąszcza jak się nie ma argumentów i nie wie jak z tym uporać... każdy "spec" też mi wciskał że to normalne :]
moja ma 264.000 przebiegu i od 4 tys po remoncie nie ubyło grama oleju... po dokładnym dotarciu, korzystam w pełni z vtecka i sprawdzam regularnie, olej trzyma stan i jest czysty jak z butelki ;) ku zadowoleniu, ale gruba kasa poszła żeby ktoś kto się zna temat ogarnął, więc decyduj, albo inwestujesz albo kup tanio baniak oleju i dolewaj ;)

a moja druga honda po przejściu na shell 10w40 zmniejszyła pobór z 2l na 10.000 do jednego litra :] ma 207.000 i silnik nigdy nie był rozbierany....

chmiel90
Forumowicz

przez chmiel90 » 2010-06-16, 00:50

Wiekszość posiadaczy crx czy jakiejkolwiek innej wyczynowej hondy leja raczej Valvoline albo motula, niz wszystkie te przereklamowane cudowne oleje stojace na najwyzszych polkach stacji benzynowych, valvoline napewno wycisza prace silnika w stosunku do motula
Keep it clean Keep it JDM

gilu89
Forumowicz

przez gilu89 » 2010-06-16, 11:10

borntobuycrx wlej shella 10w60 i zobaczysz co będzie, jak zejdzie spalanie do 2litrów na 10 000 to olej remontyy i jeździj. zimą najlepiej odpalać wcześniej i niech się troche nagrzeje.

ppiotrek
Forumowicz

Samochód: M Power

przez ppiotrek » 2010-06-16, 13:49

gilu89 napisał(a):borntobuycrx wlej shella 10w60 i zobaczysz co będzie, jak zejdzie spalanie do 2litrów na 10 000 to olej remontyy i jeździj. zimą najlepiej odpalać wcześniej i niech się troche nagrzeje.
ale tylko chwilę wcześniej. silnik nie powinien długo chodzić na biegu jałowym i nagrzewać się.

Grzechu1916
Forumowicz

przez Grzechu1916 » 2010-06-16, 13:58

dlaczego tak uważasz?

gilu89
Forumowicz

przez gilu89 » 2010-06-16, 14:15

ppiotrek napisał(a):silnik nie powinien długo chodzić na biegu jałowym i nagrzewać się.

spokojnie napewno nic mu nie będzie nawet po godzinie...

ppiotrek
Forumowicz

przez ppiotrek » 2010-06-16, 15:00

gilu89 napisał(a):
ppiotrek napisał(a):silnik nie powinien długo chodzić na biegu jałowym i nagrzewać się.

spokojnie napewno nic mu nie będzie nawet po godzinie...
jasne, że nic mu nie będzie. ale jest to zły nawyk i nie powinno się tak robić.

marcin_crx
Forumowicz

Samochód: CRX Ballade ZC1

przez marcin_crx » 2010-06-16, 15:56

wytłumacz dlaczego?

Większość z Was wypisuje głupoty nie umiejąc podeprzeć rozsądnym argumentem.
Honda - zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie :D

live to ride - ride to live

www.nrg.gorzow.prv.pl

ppiotrek
Forumowicz

przez ppiotrek » 2010-06-16, 17:27

marcin_crx napisał(a):wytłumacz dlaczego?

Większość z Was wypisuje głupoty nie umiejąc podeprzeć rozsądnym argumentem.
Mam rację. Powiem więcej sam głupio napisałeś i zabrałeś głos w temacie nie mając odpowiedniej wiedzy. Poprawiłem gilu89, aby nie uczyć powtarzania złych nawyków, właśnie takich jak długotrwałe rozgrzewanie czy odpalanie z wciśniętym sprzęgłem. Temat jest o czym innym, dlatego chciałem uniknąć niepotrzebnych dyskusji. Specjalnie dla Ciebie Marcin powtórzę jeszcze raz - zdrowiej będzie dla silnika pozwolić mu popracować chwilę i pojechać w trasę, niż zostawić na biegu jałowym przez wiele minut. Dlaczego? Ogólnie rzecz biorąc jednostka napędowa szybciej się nagrzewa podczas spokojnej jazdy, a jak wiadomo najlepsza i najbezpieczniejsza dla motora jest temperatura robocza, która wynosi około 100 stopni Celsjusza. Pozostaje jeszcze kilka innych ważnych kwestii jak na przykład ciśnienie oleju na biegu jałowym i podczas jazdy przy obrotach 2-3 tysiące. Chyba wnioski samemu można wyciągnąć. Więcej szczegółowych informacji znajdziesz na google.pl.

mr073k
Forumowicz

przez mr073k » 2010-06-16, 18:11

ppiotrek napisał(a):dpalanie z wciśniętym sprzęgłem.
:szok: :szok: :szok: :szok: :szok: chyba z niewcisnietym, po pierwsze, olej w skrzyni gesty jak zelatyna, i wal sie ciezej obraca, obciaza rozrusznik, zwieksza pobor pradu. To chyba w skrocie, jak sie odpala zima bez wcisnietego pedalu sprzegla.
ppiotrek napisał(a):Pozostaje jeszcze kilka innych ważnych kwestii jak na przykład ciśnienie oleju na biegu jałowym i podczas jazdy przy obrotach 2-3 tysiące.

:ok: tu sie zgodze.
Wiele osob zapomina ze silnik nie jest smarowanty tylko cisnieniowo. Uklad smarowania cisnieniowy jest potrzebny tylko po to zeby dostarczyc olej np do glowicy, zeby sie popychacze nie zatarly, no i na panewki. Czasem przez korbowod na denko tloka w celu chlodzenia. Ale wazniejszy jest uklad smarowania rozbryzgowego. wykorbienia zbierajac olej z miski rozrzucaja go po silniku, glowny cel, na gladzie cylindra. Jak silnik pracuje na jalowym, niskie obroty, to pikus dla panewek, bo smarowanie maja cisnieniowe, cisnienie jest dobrane tak zeby nieprzerwal sie film olejowy, ale co ze smarowaniem rozbryzgowym ?? jest ale slabe, nie tylko slabo rozrzucany jest olej, ale i nie jest prawidlowo "rozdrobniony", przy duzej predkosci obrotowej, wal uderzajac o olej rozdrabnia czasteczki, i wyrzuca je pod dzialaniem sily odsrodkowej na gladzie cylindra, przez co smaruje i chlodzi, jak stoi na jalowym, to cylinder sie przegrzewa, nie ma smarowania, przycieraja sie pierscienie, a jak nie ma chlodzenia, to sie owalizuje ;) przez co trzeba dbac o poziom oleju, zeby nie siegal bagnetu, tylko trzymal max :)

[ Dodano: 2010-06-16, 18:16 ]
cylinder sie przegrzewa, nie ma smarowania, przycieraja sie pierscienie,
z tym to oczywiscie lekko przesadzam, ale jak stoi godzine na jalowym to niezbyt sie chlodzi, i zalezy od materialy, jak na to reaguje, a jakos hondy maja tendencje to owalizowania :)

BornToBuyCRX
Forumowicz

przez BornToBuyCRX » 2010-06-16, 18:53

chłopaki nie zasmiecajcie mi tu tematu prosze was;) dawidzio a fakt wczesniej napisałem że na mobilu bo zwyczajnie byłem zamyslony ;) to prosiłbym o jednogłosne wskazanie konretnego oleju który mam kupic.......?oczywiscie bede bardzo wdzieczny;]
"Ty tez pie*dolisz Nikos, chociaz akurat Ciebie lubie"

atom1
Moderator

przez atom1 » 2010-06-16, 18:54

valvoline vr1 racing 10w60 , banka jakos ze 150 zl
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

BornToBuyCRX
Forumowicz

przez BornToBuyCRX » 2010-06-16, 19:15

dobrze więc atomie taki olej zakupie i obys sie nie mylił:) bo nie ukrywam że wolałbym w silnik nie ingerowac i jakies 1,5l spalania jestem w stanie przyjąc a dlaczego? bo zwyczajnie boje sie rozbierac silnik który nie jednego mechanika wprawia w zakłopotanie a i jak napisał yondro cięzko jest znalezc goscia który dokładnie ogarnie co i jak :blee: co nie zmienia faktu że 1-szego bede miał dosc sosu na remont także jezeli olej nie pomoze to bede was pytał o jakichs dobrych mechaników ze sląska;) Dzieki Fellas ;)
"Ty tez pie*dolisz Nikos, chociaz akurat Ciebie lubie"

DEAIR
Forumowicz

przez DEAIR » 2010-06-16, 19:35

Wiesz czasami jak autko stoi długo nie śmigane choć to skrajne przypadki to może być tak że np. po zapiekały się pierścienie np. olejowe i będzie łykała oil. Ogólnie za zwyczaj jak silnik dostanie odpowiednio w skrajnym wypadku powinny odpuścić... Ogólnie silnik na dłuższą mete jak zamierzamy pozostawić najlepiej zalać troszkę tłoki gęstym olejem... Bo ogólnie jak silnik stoi długo to dostaje się tak czy inaczej wilgoć do niego po przez zawory nie ma reguły przez które bo i tak otwarte zawory do tego prowadzą. Kolejna sprawa dlatego się silnik jak się mówi przepala co jakiś czas... Tak więc po ganiaj ją troszkę z sercem a może się po prawić...
Nie ogarniam wszystkiego na tym forummmm ;)

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2010-06-16, 19:59

DEAIR napisał(a):Kolejna sprawa dlatego się silnik jak się mówi przepala co jakiś czas...

przepalać przepalać delikatną jazdą jak wynika wynika z wypowiedzi ppiotrek,
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

Poprzednia strona   Następna strona