Problem z przeniesieniem napędu

ZygFryd
Forumowicz

Problem z przeniesieniem napędu

przez ZygFryd » 2011-01-16, 19:14

Witam chłopaki.
Wnikałem na forum ale jednoznacznej odp nie znalazłem...dziś koleżka do mnie zajechał swoim nowym ED i był w szoku ponieważ autko zaczęło na początku w dziwny sposób tracic obroty, szarpać, dusić się ale tylko przy niskich wartościach obrotowych...po kilku km dość brutalnej jazdy dało się wyczuć uślizd, motor kręcił ładnie ale napęd nie był przenoszony na koła od 2 do 5 biegu praktycznie szedł jak po lodzie i zaczął wytracać wogóle wartośc przenoszona na osie...Po kilku km wogóle nie było reakcji silnika na biegi, po kabinie rozchodził sie zapach spalonego sprzęgła raz skrzynia zgrzytnęła na wstecznym i było po temacie...autko zaledwie dawało rade toczyć się a na końcu musiałem depnąć po samochód i odwieźć koleżkę na chatę...Koleżka nie może wbić sie pod autko i zrobic jakiegoś rekonesansu, mało tego jest obecnie unieruchomiony więc nawet z dojazdem na jakis kanał bedzie lipa. Macie może jakieś sugestie, tak aby sprecyzowac jakieś koszta? Sprzęgło do wymiany, czy może nie w tym pies pogrzebany?

bont
Forumowicz

przez bont » 2011-01-16, 19:49

mozesz sprawdzić czy coś z linką sie nie stało i nie jest za bardzo napięta i przesto ślizga, chyba ze hydrauliczne to tam można jeszcze zajżeć.jeśli tam wszystko ok to widoczne sprzęgło sie wy...ło. koszt dobrego sprzegła z Aisina ok 400-500zł
+ ok 200 robota, no chyba że samodzielnie ogarniesz.
A co to przerywania silnika itp to chyba osobna bajka, nie widzę tu związku.

ZygFryd
Forumowicz

przez ZygFryd » 2011-01-16, 20:00

Bede ogarniał to z koleżką raczej, z linką wszystko w porządku może pracuje nieco "lżej" ale to nic nie zmiania ponieważ autko praktycznie jest na jałowym cały czas...zero reakcji...myśleliśmy że może coś z półosiami ale to nierealne zapewne. Głównie chciałem wniknąć własnie w ten uślizg, bo bardzo dziwnie to wyglądało...na początku autko szarpało i schodziło z obrotów, trzeba było dobrze kręcić żeby problem ustał, jakby miało problem z wtryskiem lub syf w paliwie i stopniowo po kilkunastu km jazdy zaczęły sie problemy z napędem, jakby skrzynie stopniowo odcinało...co do sprzęgła to wnikałem juz może jakieś tańsze exedy lub jak zasugerowałeś aisina tylko aktualnie nie można wniknać czy to sprzęgło czy może jednak w czyms innym tkwi problem a nie ma sensu narażać się na wydatki...

[ Dodano: 2011-01-16, 19:11 ]
Co do efektu przerywania to wyglądało to tak, jakby autko powiedzmy przy starcie dusiło się z racji zbyt ubogiego wciskania pedału gazu, tylko problem wystepował na każdym biego przy niskich wartościach obrotowych a na jałowym silnik nie miał z tym problemów...

PifPafSratatata
Forumowicz

Samochód: CRX ED9

przez PifPafSratatata » 2011-01-16, 22:08

znam ten ból z kuzaja edka. tam sie okazało ze połowa częsci ciernej z tarczy poprostu sie oderwała i pozamiatane. też wtedy upalaliśmy bo robiliśmy sobie we 2 crxy racing po pietrowym parkingu,a tam sprzęgło nie miało lekko. a co do przerywania to jak wyżej napisał kolega bont, . co ma piernik do wiatraka??
NO HONDA - NO LIFE

SĄ OSIĄGI - JEST IMPREZA:)

http://reksikk.fotosik.pl/zdjecia/8
http://www.youtube.com/watch?v=6jcBv0jrgHs&feature=related

ZygFryd
Forumowicz

przez ZygFryd » 2011-01-16, 23:14

Hmm, na tym uwalonym sprzęgle mieliście zbliżone objawy, zero jakiej kolwiek reakcji na wrzucony bieg, jakby cały czas kot był wysprzęglony? Zdziwiłem sie, bo znajomy w cifie także katował i uwalił sprzęgło ale nie było az tak tragicznie a w tym przypadku w chwilę czasu zrobił się niezł cyrk...co do obrotów macie racje chłopaki...zapewne filtr paliwa, może jakis czujnik ale chciałem wniknać bo wszystkie negatywne skutki, łącznie ze spadkiem obrotów od jakichs 2tys wystapiły jednoczesnie...
Hmm, przy okazji jest ktoś na forum, do kogo można uderzyć w sprawie części do ED9 w dobrych cenach w razie niespodzianek? Do ASO mam kapeczkę a z braku czasu ciężko jest cokolwiek ogarniać...

Łuki
Forumowicz

przez Łuki » 2011-01-16, 23:18

Mechanika ,Wulkanizacja

M.A shop --> http://maperformance.pl/

PifPafSratatata
Forumowicz

Samochód: CRX ED9

przez PifPafSratatata » 2011-01-16, 23:19

bij do użytkownika golem

forum/profile.php?mode=viewprofile&u=6046

objawy były takie ze po zapięciu obojetnie jakiego biegu obroty spadały o jakies 200-300 rpm na jałowym
NO HONDA - NO LIFE

SĄ OSIĄGI - JEST IMPREZA:)

http://reksikk.fotosik.pl/zdjecia/8
http://www.youtube.com/watch?v=6jcBv0jrgHs&feature=related

ZygFryd
Forumowicz

przez ZygFryd » 2011-01-16, 23:51

W tym przypadku wogóle nie ma biegów, obojetnie który jest zapięty naped nie reaguje, jakby był cały czas na jałowcu, skrzynia jest zupełnie odcięta także lipa wielka.
Dzięki chłopaki za kontakt i zainteresowanie, bedę wnikał z tym sprzęgłem u kol golem zatem pomógł leci.

[ Dodano: 2011-01-20, 16:15 ]
Chłopaki jakiego smaru używacie przy składaniu sprzęgła na wielowypust tarczy i wałek po którym śmiga łożysko, ponoć ma być z dwusiarczkiem molibdenu, polecacie jakis konkretny?
Jeszcze pytanie, czy orientuje sie ktoś ilu mm sprzegło siedzi w D16A8 na skrzyni L3-1...bo najprawdopodobniej 200mm ale pewnosci nie ma niestety a do określenia potrzebny jest VIN samochodu z którego swapowany był motor lub sprzęgło, jak narazie niestety nie mam dostepu do tych info.