Problem z OC Allianz - poradzcie!

DamianHonda
Forumowicz

Problem z OC Allianz - poradzcie!

przez DamianHonda » 2011-03-23, 12:48

Mam problem z ubezpieczycielem od momentu kupna samochodu, jak ktos byl w podobnej sytuacji lub wie jak sie zachowac to prosilbym o rady bo juz mam lekko dość.

Sytuacja wyglada tak:
Kupujac auto kupilem je z niezaplaconą druga skladka ubezpieczenia ( o czym nie wiedziałem ) Termin zaplaty nastepował w czerwcu a ja przejąłem auto we wrześniu, czyli poprzedni wlasciciel nie oplacal specjalnie drugiej skladki i jezdzil przez 3 miesiace az sprzedal auto. Po kupnie poszedłem do ubezpieczyciela proszac o przepisanie polisy na mnie. Nie wiedziałem wówczas że będe musiał ją oplacać bo na moje pytanie czy "będe musiał coś dopłacać do tego ubezpieczenia agent odpowiedział w pełbyn luzem że nie" - pajac. Ufając mu przepisalem umowe. Ku mojemu zdziwieniu za dzien lub dwa przyszlo wezwanie do zaplaty na 340zl - druga rata wystawione na czerwiec tamtego roku czyli 3 miesiace zanim kupilem auto.
Niepodwazalny juz w tym momencie jest moj obowiazek zaplacenia tej skladki mimo ze nie bylem wtedy jeszcze wlascicielem, bo umowa przepisana na mnie, jednak problem polega na tym ze nie da sie z nimi dogadac, nie chca przeliczyc tej skladki poprawnie na moje warunki. Posiadam 60% znizki, zwyżke za wiek i lepsza lokalizacje(male miasto), zas poprzedni wlasciciel nie posiadal znizek i mial tez mial zwyzke za wiek i slaba lokalizacje (sosnowiec). Logiczne jest dla mnie ze skoro juz mam zaplacic tą skladke to na warunkach które dotyczą mnie a nie jego. Zaś ubezpieczyciel mimo przeslanych znizek za 10 lat!!! (tyle wymagał-nienormalne) nalicza mi skladke jeszcze wyższą. Malo tego dzisiaj dostalem zwyklym listem nowe polecenie zaplaty powiekszone o odsetki z groźbą o wejscie na droge sądową.
Czuje juz presje i wolalbym miec to z glowy. 370zl jednak piechotą nie chodzi i nie lubie jak sie tak załatwia ze mną sprawy. Wszelkie proby kontaktu i dogadania sie są odbierane ze strony allianz jako atak na nich i miganie sie od zaplacenia a ja jako intruz.
Nigdy wiecej zadnego związku z firmą Allianz!

Kokor
Forumowicz

przez Kokor » 2011-03-23, 12:57

zadzwoń do rzecznika ubezpieczonych http://www.rzu.gov.pl/ , mi kiedys całkiem nieżle pomogli z ubezpieczalnią

Goblin
Forumowicz

przez Goblin » 2011-03-23, 13:08

Jeżeli kupujesz auto z polisą i decydujesz się kontynuowac ubezpieczenie, nie wypowiadając umowy ubezpieczenia w ciągu 30 dni od daty zakupu, to przechodzą na Ciebie prawa i obowiązki związane z ubezpieczeniem OC. Zgłaszając się w celu przepisania na Ciebie ubezpieczenia i kontynuacji go do końca trwania okresu ubezpieczenia, ubezpieczyciel powinien dokonac rekalkulacji składki. Większość towarzystw dokonuje jej na podstawie Twojego miejsca zamieszkania i zniżek, bądź zwyżek jakie posiadasz oraz cześci okresu ubezpieczenia z jakiej korzystasz. W tym przypadku to na zbywcy ciążył obowiązek zapłaty drugiej raty. Dowiedz się szczegółowo, bo być może Allianz "ściga" zbywcę o cześć składki, którą on powinien uiścić a Tobie może zrobili rekalkulację i jest to cześć, która musisz dopłacić z racji tego o czym wcześniej pisałam. Lokalizacja, o której piszesz nie zawsze musi być tańsza w taryfach towarzystwa ubezpieczeniowego.....nie dzwoń, tylko napisz pismo, bo do pisma mają obowiązek się ustosunkowac i Ci na nie odpowiedzieć. Daj znać, jak się dalej sprawa potoczyła :)

DamianHonda
Forumowicz

przez DamianHonda » 2011-03-23, 13:41

Goblin, Skladka niezaplacona wynosi 330zl w tej chwili z odsetkami 370zl. I całość chcą ode mnie bo jezeli by bylo inaczej to nie musialbym placic całej skladki. Ja nie podwazam tego ze musze to zaplacic, mimo ze korzystalem tylko z polowy tego okresu, ale to ze poprzedni wlasciciel nie mial znizek a ja mam 60%. W takim wypadku skladka nie moze byc taka sama. Tymbardziej ze ubezpieczyciel odciagal sprawe, kazal dosyalc kolejne to okresy ubezpieczenia i teraz dowalil mi odsetki. Sprawa juz sie ciagnie pół roku. Jakbym wiedział, że będzie doplata to zrezygowałbym z tego oc i ubezpieczyl gdzie indziej, a oni musieliby scigac poprzedniego wlasciciela. Tutaj za 3 miesiace uzytkowania musze zaplacic 370zl a w innej firmie ubezpieczylem na rok za 400zl. Ze zbywca kontakt w tej chwili zerowy.

Policzylem skladke na rok na mnie biorąc pod uwage bezszkodową jazde na stronie alliaz i na roczna skladka wynosi 500zł, bez znizek ponad 1000. Więc róznica jest.
Ostatnio edytowano 2011-03-23, 13:53 przez DamianHonda, łącznie edytowano 1 raz

bialykoszalin
Forumowicz

przez bialykoszalin » 2011-03-23, 13:53

tez tak mialem ;/ najpierw naliczyli mi ile mam zwyzek (zaplacilem) a potem jeszcze przyslali niezaplacona rate poprzednika ;/ cwaniaczki... ale trudno zaplacilem razem z 1200zl ;/ teraz w pzu za 1000 zl na caly rok mam ;D

DamianHonda
Forumowicz

przez DamianHonda » 2011-03-23, 13:54

To są kombinatorzy i złodzieje. Zreszta pismo wyslane zwyklym listem nie ma mocy prawnej więc straszenie w nim sądem jest aż nie na miejscu.

Biały to był allianz?

Goblin
Forumowicz

przez Goblin » 2011-03-23, 14:07

Grunt, to się nie dać naciągnąć, więc walcz ;)

crxJLC
Forumowicz

przez crxJLC » 2011-03-23, 14:38

heh może nie na temat ale też miałem przygody z Allianzem..
jak kupiłem auto to bylo ubezpieczone na cały rok tak widniało na świstku który sprzedawca mi przekazał i zapewniał że jest opłacone na cały rok to pomyślałem fajnie bo od ubezpieczenia mineło jakieś 5 miechów, minął jakiś nie cały miesiąc i przyszło do mnie zawiadomienie że musze opłacic drugie pół roku to odrazu telefon do sprzedawcy a ten ni widu ni słychu... pomyślałem ok zapłace. Tyle że na świstku który przyszedł do opłaty były pomylone numery nadwozia, nie sprawdziłem tego i opłaciłem te pół roku i fajnie pieknie pewnego pięknego weekendu zatrzymuje mnie policja i sprawdza mi dokłanie numery dowodu z numerem ubezpieczenia i do mnie mówi że ja nie mam ubezpieczenia :szok: a ja na to że COO ? a on że numery nie zgadzaja sie z tym autem... i pokazuje mi pomylke.. ja mowie swietnie to co teraz a on że mam jak najszybciej naprostowac sprawe z ubezpieczalnią bo jak mnie jeszcze raz złapią to bedzie gruby mandat a w razie wypadku to niemam ubezpieczenia a tego to juz wam nie musze tlumaczyc , bieda na cale zycie, to ja mowie dobra okej , na drugi dzień pojechałem do Allianzu i baba jakby nic sie nie stało (nawet ją to nie ruszyło powiedziała okej zaraz poprawimy,wiec chyba nie bylem pierwszy z taka pomyłką) i okej już sobie myśle z głowy mam, za grugie pól roku przychodzi mi przedłużenie umowy na drugi rok (już wyczulony na sprawdzanie numerów) sprawdzam i numery tablic rejestracyjnych sie nie zgadzaja o jedna cyferke !!! pomyslalem nie no chyba jaja sobie robia, znowu pojechałem do placówki i mowie co sie stało a ona na pełnym relaksie do mnie że Pan ma jakiegoś pecha chyba :wrrr: i sie śmieje ! Lekko kulturalnie pojechałem babke i powiedziałem jej ze to jest ostatni rok z wami i trzasnełem dzwiami i pojechałem wkurw.... do domu, Także jak słysze Allianz to nóż w kieszeni mi sie otwiera i każdego ostezegam przed ta firma i chłopaki sprawdzajcie dokladnie numery z tym co wam przysyłają nie tylko z Allianzu bo możecie miec grubą bube..
DamianHonda, wierze Ci w to co mówisz bo oni są zdolni do takich rzeczy, wymuszają na kliencie presle zapłaty straszac sądami dlatego poradz sie kogoś kto sie zna na rzeczy i powodzenia życze :)
CRX <3

letek
Forumowicz

przez letek » 2011-03-23, 14:46

Powiem, że ja jestem zadowolony z allianz, tyle że mi co roku robią rekalkulacje u agenta, bo z centrali przychodzi rozliczenie policzone dla dużego miasta. Do tego zdjęli mi zwyżkę za wiek. Jeżeli chodzi o niezapłaconą składkę to można było to sprawdzić przy zakupie. Mi się wydaje, że ktoś musi zapłacić składkę a dla ubezpieczyciela to obojętne kto.

Fletch
Forumowicz

przez Fletch » 2011-03-23, 17:02

Damian, raczej nic nie ugrasz poniewaz jak przepisales umowe oc na siebie to ta skladka juz byla w ciagu ,takze musisz zaplacic .Dla pocieszenia dodam ze niedlugo wejdzie w zycie zmiana w ubezpieczeniach ,tutaj link http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ch,1614254

pirul
Moderator

przez pirul » 2011-03-23, 17:17

Też mamy wszystkie auta w domu w Allianz i póki co problemów nie było, to już będzie chyba czwarty rok jak znalazłem w necie korzystną ofertę, a do kolejnych samochodów są zniżki po 10% + dodatkowo jak kontynuujesz kolejne 10% i płacimy pełne OC+NNW+assistance od czterech samochodów do 2.0 pojemności po 280-350pln rocznie obecnie tak, że z mojej strony polecam jak najbardziej. Oczywiście zaświadczenie o bezszkodowej jeździe i 60% zniżek musi być do takiej kwoty, no i małe ryzyko, że jak się puknie jednym to po wszystkich autach pójdzie ale patrząc z perspektywy już tych czterech lat to zajebiście się opłaca.

W ramach offtopu powiem Wam ciekawostkę, o której pewnie część z Was wie, otóż np. w Austrii można mieć zarejestrowanych kilka samochodów na jedne tablice, masz cabrio na lato i SUVa na zimę, płacisz stawke od auta z większą mocą i przekładasz tylko tabliczki z auta na auto, dla nas to by było przypuszczam świetne rozwiązanie bo każdy by sobie mógł rexa tylko w lecie eksploatować, a w zimie bujać się czymś innym i nie płacić podwójnie, do tego w dowolnej chwili można czy to samochód czy motocykl wymeldować i nie płacić zupełnie nic... Tyle, że wtedy trzeba oddać tablice do banku/firmy ubezpieczającej. To wszystko jest możliwe dlatego, że tam dowodem zawarcia umowy OC sa tablice rejestracyjne, a nie jakieś durne polisy, które tylko generują problemy opisane powyżej, nie masz OC - nie masz tablic, nie opłacisz drugiej raty - za trzy dni nie masz tablic - i od razu ukrócone cwaniactwo i kombinatoryzm + pięc razy mniej biurokracji z polisami, aneksami i innymi pierdołami. Psy widzą auto na drodze z tablicami - wiadomo, że ma ważne OC więc nie trzeba wertować tych papierów przy kontroli. Niektórzy mają naprawdę łatwiejsze życie niż my w tym marazmie zapyziałym zwanym Polską.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Goblin
Forumowicz

przez Goblin » 2011-03-23, 19:42

Fletch napisał(a):Damian, raczej nic nie ugrasz poniewaz jak przepisales umowe oc na siebie to ta skladka juz byla w ciagu ,takze musisz zaplacic .Dla pocieszenia dodam ze niedlugo wejdzie w zycie zmiana w ubezpieczeniach ,tutaj link http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ch,1614254

nieprawda, nie ma obowiązku płacenia II raty (przynajmniej w całości) za zbywcę. Allianz może ew podzielić ja na zbywcę i na nabywcę. Ja bym walczyła :).
Jeszcze jedno - żadna firma nie ma 100% zadowolonych klientów, zawsze będą dwa obozy, tych, którzy będą chwalić i takich, którzy będą wieszać przysłowiowe psy :)

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2011-03-23, 19:57

pirul u nas to by tablice kradli jak by tak było na potęgę :nieok:
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

DamianHonda
Forumowicz

przez DamianHonda » 2011-03-23, 20:45

Wykonane pare telefonów i zobaczymy co dalej będzie. Ja obstawiam przy swoim. :D

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-03-25, 21:54

Niestety raczej będziesz musiał zapłacić - jakbyś w ciągu 30 dni od kupna wypowiedział to ubezpieczenie i zawarł nowe na siebie to byłoby spoko i ścigali by poprzedniego właściciela... sam przez to przechodziłem przy kupnie ED9 :P