Z racji tego, że po wymianie plynu ze starego na nowy OEM, pompa wspomy zaczela mi przeciekac...nie wiedziec czemu postanowilem sie zaopatrzyc w używke i wymienic stara n "nowa". I tu moje pytanko...moze mnie ktos poinstruowac krok po kroku jak sie do tego zabrac, zeby nic nie spier...???Z góry dzieki
popuścić motylek naciągu od góry, odkręcić z boku śrubę od łapy żeby się pasek całkiem poluzował, chyba masa jeszcze tam jest przykręcona do pompy od góry, zdjąć pasek, odkręcić całkiem łapę i wyjąć pompę. Ogólnie wymiana identyczna jak w przypadku alternatora tylko trzeba węże poodpinać, wiadomo, jak odepniesz ten najniższy to Ci zejdzie płyn (przy otwartym zbiorniczku), później napełniasz bez odpowietrzania.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
Powinna pasować od każdego sohc z tych lat raczej, poszukaj numeru na obudowie i spróbuj tym tropem, ale nie powinno być problemów, pompa jak pompa, założysz pasek to będzie pompować byle się rowki zgadzały na kółku i mocowanie bo wejścia/wyjścia mają te same.
Tyle, że jak Ci ta Twoja pompa nie piszczy i pracuje prawidłowo, a tylko cieknie to może wystarczy coś uszczelnić, a nie zmieniać od razu? Skąd cieknie?
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
Cieknie z miejsc zaznaczonych na rys. Chodzic chodzi normalnie (nie rzęźi),a zaczęła cieknąc gdy zmienilem plyn na nowy z Aso i wydaje mi sie przez to ze krecilem kolami na glebie w celu zlania starego plynu i za pewne powstaly za duze obciazenia majac laczki 205/45/16 i puscily uszczelnienia i dlatego mysle ze najlepsz opcja bedzie wymiana na nowa....
No co ty, ja myślałem, że z łożyska leje i niewiadomo co się stało, zdejmij tą pompę, wyczyść ją, odkręć te pokrywki, starannie powyjmuj uszczelki żeby nie poniszczyć, a jeśli się poniszczą to odrysuj krawędzie na kartoniku i zanieś do zakładu mechanicznego niech Ci dorobią uszczelki. zapłacisz 10pln, założysz nowe i pompa będzie śmigać.