Siemka.
Dużo już czytałem i dzwoniłem po firmach na temat swapu hondy crx I lub II generacji z silnikami D16 na Silnik B16a1 lub a2.
Jedni mówią o kompletnych przeróbkach, a niektórzy o łapach, wiązce i pierdółki.
Słyszałem, że można kupić jakieś łapy zwane hotsportami, które pozwalają na zamocowanie silnika ze skrzynią bez większych przeróbek, ale gdzie to kupić i ile to kosztuje?
Ale czy poza tym, (oprócz wiązki) będę musiał robić jeszcze jakieś przeróbki?
Wiem, że o tym już było, tylko zdania są tak rozbieżne, że już mi się miesza, więc z góry przepraszam.
Ale czy jest taka osoba, która może mi to wszystko łatwo przybliżyć?
łapy nazywają się hasport. Ale są też inne gotowe kity na wsadzenie silnika Bserii, jak np innovative. Kupno najlepiej chyba z usa (ebay.com), jak nie chcesz sie samodzielnie za to zabierać to polecam jarusnet.pl - doradzi i sprowadzi.
jak wkładasz silnik b serii to i skrzynie oczywiście musisz mieć z b serii. seryjna skrzynia z a1 ma sprzeglo na linke i nic nie trzeba przerabiać jeżeli chodzi o sprzegło. skrzynia z a2 ma sprzegło na hydro a co za tym idzie trzeba zamontować dodatkowo kit 'linka->hydro' (również od hasport/innovative/inne) albo bawić się w montaż dodatkowej pompy sprzegla. skrzynie w b serii są zamienne to znaczy że mozna przyłaczyć skrzynie ze sprzeglem na linkę do silnika b16a2 i na odwrót. półosie musisz mieć z b serii. wybieraki z b. za łapy innovative + przejściówka hydro-linka musisz liczyć z 1300pln
A właśnie zapomniałem dopisać. To powyżej dotyczy 2gena
Ostatnio edytowano 2013-03-21, 13:19 przez Sleepy, łącznie edytowano 1 raz
ja moge sie wypowiedziec tylko tyle ze robilem swap b16a2 do ed9 i moim zdaniem sie nie oplaca, lepiej chyba pobawic sie w jakis turbo. taki swap posiada duzo wad.
- silnik jest cięższy auto stało sie zbyt podsterowne na zawieszeniu seryjnym z obniżeniem -35
- konieczny swap hamulców
- silnik jest zbyt blisko grodzi np można zapomnieć o przeczyszczeniu krokowego
-silniki czesto wiszą na 3 łapach jak np mój
-prawie nie dostepne przeguby wewnętrzne b serii
-wyższe ceny gratów
zgodzę się z wrobellos, a jak ma sie tylna belke z ee8 z lapa to delikatnie przerabiasz poduchę od rozrządu, przesuwasz łapę od skrzyni w budzie i wszystko gra.
vit
przez vit » 2013-03-23, 00:59
Panowie opisałęm swap z pkt widzenia swojego czyli kierowcy ,użytkownika a nie spawacza itd czytaj nie posiadam spawarki ani kanału w przedpokoju .Po prostu zdałem sie na kogoś kto to wykonuje i wszystko jest ok. Obserwacje są takie a nie inne .
Jakiś czas temu zadałem pytanie tu i u wielu osób aby dobrać przeguby wewnętrzne i niczego sie nie dowiedziałem a na tekst że można cos wyrzezbić z przegubów d serii do b to wielu hondziarzy się uśmiało .Wiec jeśli wrobellos, jesteś pewny tego co mówisz to moze wyjaśnij z tymi przegubami bo ja mam teraz na lewej stronie wszystko od mb6 . No chyba że chcesz pozostać jedynym mechanikem w okolicy ba w kraju co potrafi to rzezbić Nie wazyłem też silnika ale musi być cięższy gdyż przód poszedł lekko do dołu
Co do hamulców zgoda jedne spalisz szybciej po swapie trochę pózniej
przeguby wewnetrzne normalnie pasuja do b serii sam mam tak u siebie i wszystko gra, i nie trzeba rzezbic zakladasz przegub z d16dohc i jezdzisz
vit
przez vit » 2013-03-23, 12:46
kubacrxed9, Napisz które zamieniałeś czyli z jakiej b serii na jakiej d czyli nr katalogowe etc ,wtedy będzie można poównać czy da sie aby nie zdejmować półosi kikanaście razy (u mnie kilka ) by przekonac sie że nie podejdą .Pitolenie że da sie wydaje mi się bez sensu
konkretnie to powiem Ci tak zmieniałem prawy przegub w b16a1 ze skrzyni y2 na przegub z d16z5 skrzyni l3 i ja tam zadnego preoblemu nie widze jezdze juz tak troche czasu i nic sie nie dzieje pracuje tak samo jak na oem przegubie z b16a1, kolega zakladal do b16a2 do skrzyni hydro tez z d16z5 i tez mu chodzi bez problemu
vit
przez vit » 2013-03-23, 20:15
Nadal nie wiem czy zamieniłes na stare oem czy jakieś nowe zamienniki ,ja próbowałem zmienić na zamiennikach z eurodriveshsafts i skonczyło się na wymianie kompletnych półosi
ja u siebie zmienialem same kamienie na te z d-serii i smiga juz ktorys rok i jest ok.a z tym swapem to musial ci to ogarniac jakis edzio w stodole(nie obrazajac nikogo) ze miales jakies dziwne objawy