bordos napisał(a):a czy damy rade bez kanału? Bo to też dosc istotna informacja:) ( i czy damy rade bez kanalu pierścienie wymienic:) ??
dacie rade wystarczy troche podniesc przod zeby byl dostep do silnika od dolnej strony, faktem jest ze nie bedzie to juz tak komfortowe jak z kanalem ale sie da
odświeżę trochę kotleta, bo przypadkiem na niego trafiłem, a uważam, ze niejednemu się przyda
-spuszczamy plyny
-spuszczamy olej - przeceiz tez trzeba wymienic -odkrecamy kolektor wydechowy i dolotowy
-ustawiamy na znakach -nie widze potrzeby, i tak wszystko sciagniemyi trzeba bedzie na nowo ustawiac, jak sie myle niech ktos poprawi -odkrecamy pokrywe zaworow
-odkrecamy walki wczesniej zdejmujac pasek rozrzadu
-odkrecamy glowice )) - odkrecanie w odwrotnej kolejnosci niz dokrecanie, czyli od zewnetrznych srub spiralnie dochodzimy do srodka, ja najpierw tak luzuje z pol obrotu i 2 etap odkrecania do konca -glowice dajemy do splanowania -stara uszczelke zeskrobujemy delikatnie z bloku, zeby nic nie zostalo, ale zeby nie wyszczerbic bloku -zakladamy nowa uszczelke -zakladamy splanowana glowice -dokrecamy uszczelke zgodnie z instrukcja (kolejnosc i moment) dokrecanie od srodkowych srub zaczynamy
W mojej okolicy roibli to katalogowo, tak jak na instrukcji przy uszczelce... ja dokręcam 2gi etap na 95, u siebie w reksie na 100 i zawsze jak tak zrobiłem czy to w matizie czy to w innym aucie nigdy nie było fuckupów. Przeważnie o 10NM więcej dokręcam na 2gim etapie
Mam takie pytanie troche w temacie troche nie. Będę wymieniał uszczelke pod głowicą. Z tym, że zastanawiam sie czy nie wsadzic głowicy z Z5. Mozecie mi powiedzieć czym sie różni od A9 i czym osprzęt bo zauwazyłem pewne różnice chociażby w podcisnieniu na kol. ssącym. Jak moge osiągnąć coś takiego żeby nie było sondy lambda i komp z A9. Co by sie stało gdybym miał kompa z5 a osprzęt z A9. A tak do tematu to mam manuala po polsku. Jak zrobie fotki to wrzuce tu. Jest tam dokładnie opisane co po kolei robić
z tego co sie orientuję silniki Z5, A9 i A8 są takie same. Róznice polegają na sondzie (w A9 nie było) i katalizatorze (chyba tylko w Z5 montowali) reszta chyab to samo - oczywiście kompy troszkę inne