Wbicie LPG w dowód
Luźno o wszystkim... Tematy w ktorych nikt sie nie odezwal od 30 dni, sa automatycznie usuwane.

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2013-12-23, 23:16

atom1, Akurat mamy takie czasy, że dobry rower będzie droższy od jeżdżącego samochodu :D
No ABS, no ESP - PURE DRIVE

Resztka rzeczy po Civie 4!

atom1
Moderator

przez atom1 » 2013-12-23, 23:19

tak jak dobry samochod bedize drozszy od najlepszego roweru, nie ma co nic do rzeczy, rower mozes zmiec i za 150 zl do jazdy
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

SpookyAga
Forumowicz

przez SpookyAga » 2013-12-24, 00:32

Tak samo pojawi się problem, gdy coś się stanie, że zabiorą dowód, trafia on do UM w którym był wydany, czyli do miasta w którym był kupiony, jeśli to było daleko..... to może drożej wyjść dojazd niż 180zł.

UM może nie daje kar, ale Skarbówka już co innego....
Obrazek

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2013-12-24, 10:23

Ale Skarbówkę obchodzi tylko czy zapłacił podatek od wzbogacenia się - PCC-3. Dowód po zabraniu przez Policję trafia do WK w mieście właściciela - spisanego z dowodu osobistego przez Policję. Aga, sądzisz że jadąc autem z Niemiec, gdy policja zabierze dowód trzeba po niego jechać do np. Berlina? ;) Jeśli komuś szkoda kasy na przerejestrowanie to ja go rozumiem. I sam należę do takich osób.

SpookyAga
Forumowicz

przez SpookyAga » 2013-12-24, 11:10

newuser napisał(a):Ale Skarbówkę obchodzi tylko czy zapłacił podatek od wzbogacenia się - PCC-3. Dowód po zabraniu przez Policję trafia do WK w mieście właściciela - spisanego z dowodu osobistego przez Policję. Aga, sądzisz że jadąc autem z Niemiec, gdy policja zabierze dowód trzeba po niego jechać do np. Berlina? ;) Jeśli komuś szkoda kasy na przerejestrowanie to ja go rozumiem. I sam należę do takich osób.

Mój narzeczony, po zakupie auta, miał wypadek-w tył mu wjechał gość, nie przerejestrował go jeszcze, auto było z Krapkowic, policja zabrała dowód i wylądował on właśnie w Krapkowicach, nie w Czewie, musiał jechać go później odebrać...

W Skarbówce jest termin 14 dni na zapłatę podatku, inaczej naliczana jest kara od każdego dnia zwłoki.
Obrazek

pirul
Moderator

przez pirul » 2013-12-24, 12:20

Z pytania o to jak wbić gaz do nieswojego dowodu zrodziła się trochę głupia dyskusja na temat tego czy należy po kupnie przerejestrować samochód czy nie. Naprawdę, za 180pln nawet nie zatankujesz do pełna, taki pomysł na "oszczędność" trąci kpiną, kupić samochód i jeździć na cudzych papierach bo nie ma za to kary... jak pięciolatki. Sami się prosicie o to żeby się w taryfikatorze pojawiła kolejna pozycja na mandat, bo jak jest przepis to po co go przestrzegać jak można mącić i jeździć na cudze konto, przy okazji może uda się uniknąć jakiegoś mandatu z radaru. W normalnym kraju nie trzeba bata nad głową trzymać żeby ludzie żyli w miarę zgodnie z prawem, w polsce jak tylko znajdzie się mała dziurka każdy "korzysta", dlatego jest jak jest...
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2013-12-24, 15:34

Ja osobiście wychodzę z założenia że przerejestrować trzeba, z tym że nie odsądzam od czci i wiary osób które tego nie robią tak jak koledzy w postach wyżej, bo rozumiem że ktoś może być w ciężkiej sytuacji materialnej. A stwierdzanie, że lepiej jeździć rowerem, czy stwierdzenie o pięciolatkach dla mnie są gadaniem na poziomie gimnazjalistów którym rodzice zawsze wszystko podawali na tacy i nie potrafią zrozumieć że ktoś po prostu tych 180 zł nie ma...
Jeśli komuś tak przeszkadza to że Ryba nie przerejestrował auta na siebie, niech mu wyśle tą kasę. Który pierwszy chętny? ;)

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2013-12-24, 16:23

Tu nie chodzi o to, że nie mam kasy, tylko o to że całe to przerejestrowywanie w mojej opinii generalnie nikomu niepotrzebna rzecz wymyślona tylko po to, aby doić ludzi z kasy. Za 180 zł mam 3 miesiące jazdy do roboty na gazie i wolę na to je wydać niż na papierek, naklejeczkę i 2 blaszki.

Samochód też nie kosztował 1000 zł, jest warty więcej niż ed9, ee8, czy del sol, ale nie o to chodzi.

Po dowód wcale nie trzeba jechać wystarczy wysłać odpowiednie pismo + potrzebne dokumenty do danego WK i mają obowiązek dowód odesłać. Można to zrobić osobiście przez pocztę i wydać 5,40 na polecony priorytet, bądź przez własny urząd/starostwo ponieważ na podstawie art. 65 KPA mają obowiązek pomóc w takiej sprawie, ale zazwyczaj dłużej to trwa.

Podsumowując jeśli autem mogę normalnie jeździć, mogę je ubezpieczyć, sprzedać, pożyczyć bez przerejestrowywania go to uważam to za zbędne i stąd ten temat.

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2013-12-24, 16:36

Ryba88, nie wnikam w to czy masz kasę czy nie, obyś miał jej jak najwięcej (zresztą tak jak wszyscy, jeśli już mowa o życzeniach ;) ) tylko o podejście do kwestii przerejestrowywania. Mam dokładnie takie samo podejście do tematu jak Ty i po prostu wyrażam swoją opinię w tej kwestii :)

Marek94
Forumowicz

Samochód: EE8,1g,ap1,cd7

przez Marek94 » 2013-12-24, 16:53

newuser jeśłi się nie mylę to chodzi tu o forda którego ryba poskładał i założył lpg nie wydaje mi się żeby nie miał tych 180 zł po prostu ma inne zdanie od naszego państwa i reprezentuje postawę zastaw a postaw się.A ja zgadzam z atomem bo jeśli to przejściowa sytuacja to ok ale jak się niema pieniędzy na auto to się go nie kupuje nie przerejestrujesz bo nie masz ok nic się nie dzieje ale skoro na to niema to i na opnę amortyzator i inne rzeczy wpływające na bezpieczeństwo innych na drodze ładuje ci się taki w dupę przegniłą astrą bo nie miał kasy na klocki a jechać trzeba.Ja go poniekąd rozumiem bo sam jeździłem nieprzerejestrowanym crx 5 miesięcy ale w końcu kasę się zarobiło i przerejestrowałem.A to że się nie jeździ na jednych tablicach przez całe życie to tez nonsens w de zmieniasz i jak i każdym innym znanym mi kraju tyle z w bardziej cywilizowanych państwach przerejestrowanie trwa 20 min i dostajesz dowód normalny anie jakiś świstek nawet na miejscu ci dziurki porobią w tablicach i ogulnie niema tylu problemów co u nas.Ja teraz też się zastanawiam czy przerejestrować cbr którą kupiłem żeby prześcigać sezon bo mój się odnawia w garażu ale tak mi się spodobał ze nie wiem czy nie zostanie jaszcze trochę i też pewnie ubezpieczę a rejestracje będę odwlekał aż się zastanowię co z nią dalej.Mieć swój dowód to wygoda i już np będziesz chciał jechać na Ukraine i dupa zbita.Ja bym podjechał do gazowni i zapytał jak to najlepiej zrobić

pirul
Moderator

przez pirul » 2013-12-24, 16:59

newuser napisał(a):Ja osobiście wychodzę z założenia że przerejestrować trzeba, z tym że nie odsądzam od czci i wiary osób które tego nie robią tak jak koledzy w postach wyżej, bo rozumiem że ktoś może być w ciężkiej sytuacji materialnej. A stwierdzanie, że lepiej jeździć rowerem, czy stwierdzenie o pięciolatkach dla mnie są gadaniem na poziomie gimnazjalistów którym rodzice zawsze wszystko podawali na tacy i nie potrafią zrozumieć że ktoś po prostu tych 180 zł nie ma...
Jeśli komuś tak przeszkadza to że Ryba nie przerejestrował auta na siebie, niech mu wyśle tą kasę. Który pierwszy chętny? ;)

A co to mamy w kraju jakiś konstytucyjny obowiązek posiadania samochodu? Każdy musi mieć furę? Priorytet życiowy? Sorry ale takie argumenty to żadne argumenty. Kupujesz auto - wiesz na co się piszesz, po to są przepisy żeby ich przestrzegać, a nie wybierać sobie co Ci pasuje, a co nie. Jakoś nie widzę żeby Ryba kupił malucha za 500pln, kupił ostatnią generację forda ka, rzeczywiście w tej sytuacji koszty rejestracji są przytłaczające... A jak komuś brakuje kasy to najwyższa pora wziąć się za siebie, a nie siedzieć na forum i narzekać na urzędników.

Mamy jedne z najtańszych OC w europie, przeglądy rejestracyjne i techniczne kosztują grosze, to i tak cud, że tylko tyle podatków od nas biorą przy rejestracji samochodów, zobaczcie ile to kosztuje w Niemczech, na Słowacji. Nawet jak podzielisz na 4 niemieckie opłaty żeby się zrównać z poziomem zarobków to tam wychodzi dużo drożej. A wam i tak drogo...
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Marek94
Forumowicz

Samochód: EE8,1g,ap1,cd7

przez Marek94 » 2013-12-24, 17:08

dokładnie jak pirul pisze w Niemczech za ntv650 płace tyle że ubezpieczyłbym za to crx,dostawczaka i cbr :)

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2013-12-25, 11:37

pirul, Czasami bywa tak że fura jest potrzebna- nie będę tu tłumaczył po co, komu i do czego, bo nie jesteśmy dziećmi. Czemu jeśli ktoś nie przerejestruje auta jest od razu wyzywany od najgorszych? Ja rozumiem, że z pozycji mod-a powinieneś namawiać do przestrzegania prawa, a nie do jego łamania, tylko czy tak trudno zrozumieć (już abstrahując od sytuacji Ryby), że czym innym jest wydać 1/5 budżetu domowego na gówniany papierek, a czym innym 1/15? O to mi chodzi.
Analogicznie - prawie każdy z nas ma komputer, czy wszystkie programy są kupione i legalne? Muzyka kupowana czy ściągana z chomika? Piractwo to też łamanie prawa a nie spotkałem jeszcze osoby która chociażby nie ściąga muzyki. Równie dobrze można stwierdzić - stać Cię na komputer, a nie stać Cię na kupno legalnego oprogramowania to pracuj na kalkulatorze... Nie tędy droga. Ja osobiście wolałbym wydać tą kasę chociażby na coś dla żonki, na cokolwiek... Jeśli ktoś lubi nabijać kasę urzędnikom - ok, jego chajs, ale czemu od razu obrażać osoby które tego nie lubią i nie robią?

Może by zamknąć ten wątek, bo robi się niesmacznie przy świętach :(

A przy okazji: Zdrowia, szczęścia i pomyślności wszystkim forumowiczom i ich rodzinom w 2014 roku!!! :)
Ostatnio edytowano 2013-12-26, 09:07 przez newuser, łącznie edytowano 1 raz

Matti5d
Forumowicz

przez Matti5d » 2013-12-25, 22:46

newuser napisał(a):Alegorycznie...

Obrazek

sebas
Moderator

przez sebas » 2013-12-26, 06:21

Dla mnie to wycieranie szklem dupy.

Poprzednia strona   Następna strona