Trzeba zdjąć koło pasowe , obudowę rozrządu i dopiero wtedy będzie widać .W takiej postaci może cieknie z miski , uszczelniacza wału korbowego , uszczelniacza wałka rozrządu itd
jak wyglada wymiana uszczelniacza walu korbowego lub walka rozrzadu jak do tego sie zabrac? i czy zeby to wykluczyc to musi rozrzad byc zdiety czy wystarcza paski od alternatora wspomagania i oslony gorna dolna.?
pozdr
jeśli to ktorys z uszczelniaczy walu lub rozrzadu jak to zrobic wystarczy rozrzad zdiac czy cos jeszcze trzeba zdemontować?
i jeszcze jedno bylem na wymianie oleju mechanik powiedzial ze olej kapie na rore wydechowa jeśli, kapie tez w tamtym miejscu. to skad to moze byc?
żeby wymieniś uszczelniacz wału to po zdjeciu osłony rozrządu już bezie prosto, bo koło pasowe będziesz miał zdemontowane. Żeby wymienić uszczelniacze wałków rozrządu będziesz musiał zdjąć kółka rozrządu, a żeby to zrobić, musisz zdemontować pokrywę zaworów.
Jak kapie na wydech to pewnie ścieka po misce, więc albo uszczela miski, albo uszczelniacze tak puszczają, że olej spływa po misce w stronę wydechu.
a wiec simering od walu korbowego suchy od walka rozrzadu raczej tez jak zdiac kolo walka aby zobaczyc czy pod plastikiem napewno sucho jest? odkreca sie w lewo? co jak mi sie walek obroci rozumiem ze nastawic wtedy na dawne polozenie, a czy kolo wchodzi na walek tylko w jednym polozeniu czy mozna tez przy ponownym zakladaniu przestawic? i czym przyblokowac kolo aby wogole je odkrecic?
jedna nieszczelnosc znalazlem uszczelka pokrywy nowa juz w drodze.miske bede na dnaich odkrecal
pozdr
Odkręcasz w lewo , wystarczy stuknąć w klucz , nie ma tam dużo Nm , ustaw na znakach i dalej luzujesz napinacz , pasek zdejmujesz , koło wałka . Jest na klinie i w jednej pozycji pasuje , Obudowę ściągasz i tak myślę , że jak to już zrobisz , to zmień sobie uszczelniacze .Kosztują grosze.
w ktora strone krecic kolkami jak mi sie obruca aby ustawic na znaksch ponownie w strone zegara czy przeciw? i czy nowe simeringi wciska sie na sucho czy posmarowac powierzchnie czystym olejem?
wałem kręcisz w przeciwną strone niż wskazówki zegara. Wałki generalnie lepiej też w tą stronę.
Jak ściągniesz pokrywę zaworów, to na wałkach jest taki sześciokąt - specjalnie pod klucz (chyba 27) - tym kluczem blokujesz wałek, żeby odkręcić kółka (pomiędzy 1 i 2 cylindrem) - nie są niby mocno przykręcone, ale są na klej, więc może być ciężko je ruszyć
jak wsadzic nowe uszczelniacze i cos trzeba smarowac , na sucho je wciskac? sa problemy przy wsadzaniu ich czytalem w sieci ze warsztaty jakis specialny przyzad maja do montażu.
ja smarowałem olejem zarówno wewnątrz jak i z zewnatrz uszczelniacze. Wciskasz bez problemu - byle równo. Najlepiej dobrać nasadką o odpowiedniej średnicy, przyłożyć ją do uszczelniacza i lekko pukać np. bokiem młotka
możesz też wziać stary uszczelniacz i potraktować go jako "podkładkę"
tytoos napisał(a):na wałkach jest taki sześciokąt - specjalnie pod klucz (chyba 27) - tym kluczem blokujesz wałek, żeby odkręcić kółka (pomiędzy 1 i 2 cylindrem)
moze slepy jestem ale ogladalem dzis walek i nie znalazlem tego wciecia ma ktos jakies foto