jak zamontować tube w ED9
Coś dla crxowych audio

atom1
Moderator

jak zamontować tube w ED9

przez atom1 » 2006-05-02, 15:56

od razu pisze zebyscie nie bili jak temat byl a ja nie moglem go znalezc:P.. mianowicie

mam tube i wzmacniacz- chcialem to wlozyc do hondy bo zostalo mi po poprzednim aucie.. i jak w alfie i vw sobie wiercilem dziurki w budzie na uchwyty do pasow tuby tak w hondzie nie mozna bo jest dziura na kolo.. i teraz jak to uczepic?

wiem ze mozna by bylo do tylnego siedzenia ale znowu potem gdzie wzmacniacz?? tez przykrecac do siedzenia??

tak sobie udumalem taki patent zeby wyciac z plyty wiorowej taki kawal na caly bagaznik ladnie go obic i do tego przykrecic mocowania od pasow tuby plus obok wzmacniacz.. jest to jakas mysl?? (nie jestem kilogramowcem i wiem ze to bedize wiecej wazylo:P)

napiszcie jak wy to macie rozwiazane w swoich autach (na skrzynie mnie nie stac, mam wazniejsze wydatki a szkoda zeby tuba i wzmacniacz lezaly w szafce;D)

i takie jeszcze jedno pytanie wiem ze bylo milion razy, ale jakie sie zmieszcza glosniki z przodu w drzwiach bez przerabiania i jakie kupic zeby byly tanie i dobre .. to samo na tyl, jakie wejda i jakie kupic ... za to juz mozecie mnie bic:P.. prosze o odpowiedz w jednym zdaniu :D
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2006-05-02, 16:40

Oczywiscie mozesz zrobic sobie taka podloge bo wzmaka do siedzenia bedzie ciezko przykrecic bo oparcie dosc marnej jakosci jest i nie bedzie sie to dobrze (jezeli wogole) trzymalo.
Co do glosnikow to ja fabrycznie mialem 10, teraz mam 16 i zamontowac je mozna bardzo latwo a roznica jest kolosalna. Tanio i dobrze to ciezko bedzie, ile masz kasy na nie? Mysle ze tyl sobie mozna podarowac, honda to male auto i nie ma sensu tam nic montowac, lepiej kupic dobre na przod. Zreszta jak idziesz na koncert to nie stoisz plecami do grajacych?

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2006-05-02, 18:40

Ale przecież pisze chłopak że chce tylko tube, którą już ma uczepić w bagażniku.
Propozycja jest taka żeby na pasy zaczepić do oparcia siedzenia tylnego od wewnątrz. Wiem że takie rozwiązania zdają egzamin więc to jeden z patentów. Ja mam skrzynkę i jest na tyle stateczna że nie ma problemów z jej skakaniem po aucie ale takie rozwiązania widziałem. Wzmak, niestety zosaje możliwość przykręcenia tylko do pleców oparcia albo poprostu do podłogi- oczywiście tej zakrywającej koło zapasowe. Niestety materiał z jakiego jest ta przesłona jest cienki i to może nie być dobre rozwiązanie... Napewno rozwiązaniem w miarę konkretnym było by zrobienie przekrycia koła zapasowego tak jak napisałeś z mdf'u dokładnie o kształcie oryginalnej podłogi obicie jakimś kocem do głośników i do całości przykręcić tubę i wzmak obok siebie. Przy niewielkim nakładzie pracy i dobraniu ciekawych kolorów, może to całkiem, ciekawie wyglądać.
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-05-03, 10:39

no wiec tyl sobie daruje..

a na glosniki z przodu ja wiem z 200 zl mam? bylem w takim jednym sklepie glosnikowym... ze tak powiem u znajomka to gosc mowi ze nie ma co zabarzdo przeplacac za marke poniewaz niektore dobre marki maja tylko logo a robione sa przez male dzieci w chinach...

no i on mi proponowal glosniki marki SWING 16cm slyszal ktos o tym?? byly dwudrozne komplet za 110zl

wiem ze sa jeszcze te taniochy alphard i boschman czy jakos tak.. tanie to jest ale czy warto sie w ogole tym interesowac?? bo ja to audiofilem nie jestem:> moze ktos ma zamontowane to by sie wypowiedzial:>
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599

banciu_87
Forumowicz

przez banciu_87 » 2006-05-03, 12:51

Ja mialem w swojej hani z tylu wycieta na miare plyte wiorowa i do niej mialem przykrecony wzmak i suba. Jak dla mnie to jest najlepszy patent :D Pozdro

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2006-05-03, 16:55

Nie rozumiem podejścia "Tył sobie daruj..." Ja mam z tyłu 16 a z przodu 13+ tweetery i twierdzę że dźwięk jest naprawdę dobry i tył wg. mnie jest potrzebny. Nie jestem audiofilem ale polecam jednak na tył też coś zamontować.
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2006-05-03, 17:35

rolek napisał(a):Nie rozumiem podejścia "Tył sobie daruj..." Ja mam z tyłu 16 a z przodu 13+ tweetery i twierdzę że dźwięk jest naprawdę dobry i tył wg. mnie jest potrzebny. Nie jestem audiofilem ale polecam jednak na tył też coś zamontować.
Czemu sobie darowac tyl? Jak idziesz na koncert to stoisz tylem do sceny? Wysokie tony nie roznosza sie tak jak bas, latwo sie gubia. Nasze cialo tez jest tak skonstruowane ze uszy sa skierowane do przodu. Tez przez jakis czas mialem z tylu glosniki w crxie ale szybko je wywalilem.
Co do glosnikow za 200zl to jak bym kupil >> TO << , nie jest to nowy sprzet ale klasowy, masz do tego zwrotnice, wystarczy dokupic potem jakies wysokotonowki (np sinuslive) i bedziesz mial swietny dzwiek.

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2006-05-03, 18:05

Jestem uparty i nie żałuję że mam tył, żadne w miarę solidne car audio nie może się obejść bez niego. W planach mam zamontowanie z tyłu 6x9 a z przodu 16 i myślę że wtedy będę się dopiero cieszył.
Co do koncertu to owszem ale mylisz nagłośnienie kierunkowe z przestrzennym ;) Jak tak porównujesz to zobacz na nagłośnienie w klubach i dyskotekach, nie jest w jednym miejscu i bynajmniej nie z przodu :)
PZDR!!!

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2006-05-03, 19:54

Bo dyskoteka to co innego. Tam musi byc glosno w kazdej czesci sali. A jak mowisz o dziweku przestrzennym to zauwaz ze tam cale pasmo przenosi glosnik centralny a reszta to efektowe i subwoofer. I jezeli mowisz o tym ze kazde dobre car-audio ma glosniki z tylu to sie zgodze.... z tym ze jest to subwoofer ;)
Ale jak komus sie podoba dziwke z tylu to wolna droga, nikomu nie bronie :D Tylko wg mnie nie ma sensu wydawac tyle kasy na 4 glosniki skoro mozna kupic zestaw odseparowany a dobry :ok:

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-05-03, 22:18

a tam wejda bez wiekszych problemow te glosniki 16.5cm?? ten magnes tez jest spory myslalem ze tam nie bedzie tyle miejsca:>

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2006-05-03, 22:27

Ja kupilem dystanse z MDFu ktore mnie kosztowaly 6 zl i juz weszly :) Seryjne glosniki sa na takim plastikowym dystansie ktory trzeba wywalic.

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2006-05-04, 10:18

To zapytam od drugiej strony... Po co w takim razie jest mozliwość włożenia głośników z tyłu?

P.S. Weszły Tobie bez problemu 16stki w drzwi po zastosowaniu dystansu? Nie było potem problemu z zamontowaniem oryginalnej maskownicy?
PZDR!!!

Mariusz_S
Forumowicz

przez Mariusz_S » 2006-05-04, 12:58

W prawie każdym aucie jest taka możliwość. Ale każda porządna firma do małego auta nie wkłada z tyłu głośników. Pozatym jeździsz z przodu czy z tyłu ??? Ja mam zestaw Hertza z przodu odseparowany oczywiście 16-stki skrzynię w bagażniku nie mylić z papierową tubą i do tego wzmak µDimension 4x50W i nikt mi nie powie że to źle gra albo gdyby były głośniki z tyłu to byłoby lepiej. Faktem jest że dla siedzących z tyłu byłoby lepiej, ale ile razy wozisz kogoś z tyłu ??? Siedząc z przodu w aucie z czterema głośnikami\zestawami głośników nigdy nie można odsłuchać porządnego stereo bo tył psuje całą bazę i wszystko się miesza. Jak dla mnie w tak małym aucie 2+1 to max co można włożyć. Plany na najbliższą przyszłość: Modyfikacja tapicerki i dołożenie jeszcze dwóch głośników (też Hertz też 16-stki) z przodu. Tył bez zmian (pusto w koszykach na głośniki).

Ali-En napisał(a): Nie rozumiem podejścia "Tył sobie daruj..." Ja mam z tyłu 16 a z przodu 13+ tweetery i twierdzę że dźwięk jest naprawdę dobry i tył wg. mnie jest potrzebny. Nie jestem audiofilem ale polecam jednak na tył też coś zamontować.

Właśnie dlatego polecasz bo nie jesteś

Kolejna "boląca" i śmiesząca mnie sprawa to jak widzę piękne głośniki w półce a do tego pod półką tuba.
1. Tuby są wykonane najczęściej z papieru. Tak dokładnie - z papieru. dokładnie takiego jak robi się betonowe kolumny przed domem i filary balkonowe. Kupujesz odpowiednią papierową formę zalewasz od góry cementem i zrywasz papier z wierzchu - to jest dobre zastosowanie papierowej rury. Jednak zatykając jeden koniec a na drugim wstawiając głośnik ten papier tak "ładnie gra", że żaden głośnik nie potrafi takiego hałasu narobić. Więc lepiej skrzynia z mdfu - jest ciężka - ale to jej zaleta.
2. Te biedne głośniki w półce robią za membranę bierną tuby. Spróbujcie złapać za membranę grającego głośnika - trochę dźwięk zniekształca... A tuba działa tak jak takie poruszanie membraną grającego głośnika.

To tyle jeśli chodzi o co poniektóre rady. koniec OT.

A jeśli chodzi o Twoją tubę to ja wyrzuciłbym ją na śmietnik lub jak znajdziesz amatora sprzedał (oczywiście bez głośnika jeśli nie masz kasy na nową skrzynię, pomierzył bagażnik, narysował na kartce projekt i do OBI, NOMI, PRAKTIKERA czy jakiegoś stolarza. Powycinane elementy kleisz wikolem skręcasz jakimiś wkrętami i wkładasz do bagażnika bez obawy że się poturla :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: Pamiętaj tylko żeby pojemność nowej skrzyni i tego walca były takie same lub bardzo zbliżone.Sprawa wykończenia jest drugorzędna bo tego i tak nie widać na codzień. W najprostszym i najtańszym wariancie wystarczy puszka czarnej farby. I po kłopocie :rotfl:
"I'm forever blowing bubbles
Pretty bubbles in the air
They fly so high
They reach the sky
And like my dreams they fade and die
Fortunes always hiding, I've looked every where
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air!"

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2006-05-04, 13:09

Mariusz: to nie ja to powiedzialem, nie wiem czemu mnie zacytowales? Z wszystkim co powiedziales zgadzam sie. Z tym ze nie wszyscy sa audiofilami i dla niektorych bas z tuby wystarczy. Tez za tym nie przepadam bo zero w niej precyzji ale niektorzy lubia jak ich slychac z daleka. Sam mam skrzynie zamknieta i tylko taka bede popieral.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-05-04, 20:31

no ok.. tuba jest jaka jest sprzedac ja chce ale nikt kupic nie chce wiec narazie zostanie taka, dzisaj to zamontowalem na pasy do siedzenia i wzmacniacz jakos zamocowalem zeby sprawdzic jak to gra.. i okazalo sie ze jakos kupowato :|

i teraz tak (zaden ze mnei maniak audio) zawsze mialem radio na cd.. i wzmaczniac umialem podlaczyc i w ogole.. teraz mam radio na kasety (fotka) no i nie wiem jak podlaczyc czincze bo:

myslalem ze wyjscie na wznacniacz to jest taki dluzszy odstajacy kabel i na nim dwie czincze- ale jak tam podlaczam i do wzmacniacza to cicho nic nie gra :|

natomiast w radiu wbudowane sa jeszcze 4 wejscia na czincze z podpisami FRONT REAR czyli przod tyl.. no i jak pod nie podlaczam to juz mi wzmacnicz gra.. ale czy to dobrze??? gdzie mam to w koncu podlaczyc:D tube mam na moscie z 2 kanalow..
no i trzecia sprawa moje poprzednie radio mialo kabelek do sterowania zlaczony z czinczami- i zawsze sobie podlaczalem i wlaczalem wzmacniacz tylko jak chcialem, tutaj nie widze takiego kabelka albo jest gdzies wsrod innych we wtyczce??

no bo jak go nie znajde to sobie podciagne pod przycisk od samego wzmacniacza...ale to sporo roboty..

jezeli bedzie dalo sie to zrobic to piszcie:D a jak nie to wywale to w cholere ... do tego przestal mi grac jeden glosnik a gral :p od strony kierowcy w drzwiach, glosnik jest dobry bo sprawdzalem.. teraz jak sprawdzic czy kablami plynie prad?

Następna strona